Baksidan av ”Sveriges charmigaste hem”

Trist fasad och trånga utrymmen

I över tre år har jag bloggat och tror knappt att jag en enda gång har visat upp vår trista husfasad. För ett år sedan vann vi titeln ”Sveriges charmigaste hem”, och låt oss säga såhär – det var inte utsidan som kammade hem priset!

I vetskap om att huset ska byggas ut så har vi valt att inte lägga en enda krona på den befintliga fasaden. Och den här veckan, nu fem år efter köpet, har Heidi på Dreams and Coffee börjat att skissa på nya idéer till både om- och tillbyggnad, underbart!

Jag tänkte att jag ska försöka att ge er en helhetsbild över huset så som det ser ut idag. Ritningarna har Christer Ladänges på Byggrit gjort.

byggrit_1

 

Huset är byggt runt 1923 och har ett och ett halvt plan plus källare. Jag gillar brytningen på taket och alla 20-talsdetaljer som finns bevarade inomhus.

Image-1

 

Tanken med utbyggnaden är att utsidan av huset ska få liggande panel, en lång amerikanskinspirerad porch och många vackra fönster.

byggrit_7

 

Detta blir en trångbodd vinter. Barnen blir större, tar mer plats och får också större behov av att kunna göra sina egna grejer utan att alltid vara tillsammans med syskonen. Och mamman i det här huset skulle också må bra av att inte alltid göra allt tillsammans med alla syskonen.

Men det blir många timmar på nedervåningen eftersom övervåningen inte är så lämplig för minsteman. Och tv-rummet är lekrum. Allas kläder i hallen blir utklädningskläder och den öppna planlösningen blir en racingbana för tre busfrön.

Våning 1

byggrit_5Man kliver in i hallen och får trappan upp direkt på högersidan. Detta är vår enda ingång så här trängs galonisar med barnvagn, dagisväskor, dataväskor och handväskor. Finjackor, fuljackor och varmjackor. Finskor, fulskor och varmskor, ja ni fattar.

477312-v2-hall

 

In till vänster finns en pytteliten toalett, den är en av de få utrymmen där vi knappt har gjort några förändringar. Tveksamt om den får stå kvar när vi bygger ut, eller om den ska få ge rum åt ett till fönster och en ljusare och trevligare hall.

393593-toalett

 

Går man in till vänster så kommer man till köket. Det kommer att stå i stort sett orört, jag har lite piff jag är sugen på att göra redan nu men jag har inte bestämt mig för om det ska få bli nu eller senare.

490260-brevladaOch kikar man in rakt fram ifrån hallen så ser man vardagsrum och matdelen som sitter i öppen lösning med en öppenspis och köksö över till köket. Härifrån önskar vi oss en dörr ut till en altan.

490276-matplats

byggrit_4

Våning 2

På övervåningen finns en hall, två sovrum och bad/tvättstuga.

byggrit_6

 

Hallen på övervåningen är det vi kallar för bion och idag fungerar det också som ungarnas pysselrum.

537095-bio528969-tv-bio

 

Direkt till höger är vårt sovrum med en kallskrubb innanför och en liten vädringsbalkong som jag är osäker på om man vågar använda. Det delar vi med Lilldogge.

509239-saxlampa

 

Lite längre bort ligger barnens rum, det delar Snorpan och Lilleman.

490250-charmig-inredningOch mittemot är det som var det tredje sovrummet men som vi gjorde till badrum och tvättstuga.

370190-fyrkantigt-handfatOch det var det.

byggrit_3

Vi saknar fler rum till barnen, ett gästrum och en grovingång. Vi har också önskemål om ett hemmakontor, mer undangömt vardagsrum och en separat tvättstuga.

Och nu börjar resan!

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler blogginlägg från Knaada

Senaste artiklarna från Härligt Hemma