Ett hus – åtta fasader

Små men viktiga skillnader

Förrutom att vi har fått snö, kan du se någon skillnad på dessa skisser?

Skiss nr 8

Förslag 8 - winterwonderlandVinterbilden är skiss nummer 8 och där vi är just nu.

Inatt har arkitekten fått ett nytt mejl ifrån mig med småändringar som vi ska gå igenom tillsammans på onsdag. Med dom ändringarna gjorda så borde vi verkligen att närma oss ett slut och det är dags för oss att boka en resa ner till henne för att få se allt i 3D.

Skiss nr 7

Skillnaden på skiss 7 och 8 är egentligen bara tak och fönster vid entrén till höger. Det vänstra fönstret är grovingång och tvättstuga och det högra är toalett så vi bestämde oss för att fullstora fönster inte var nödvändigt. Samtidigt som vi lade ett större tak över den entrén för att göra framsidan mer enhetlig. Jag tycker att det lilla taket över dörren på skiss 7 såg lite ensamt ut :)

 

Förslag 7 - Fasad mot sydväst

Skiss nr 6

Skillnaden på skiss 6 & 7 handlar istället om huvudentrén. Om du jämför dom båda så kan du se att den lilla ”kuren” med entrédörren har blivit mindre och fått två likadana fönster på var sida, och ett fönster över dörren. Jag älskar fönster över dörrar!

Återigen – mer enhetligt och absolut närmare den där balansen vi är ute efter.

Vi har också rensat bort lite vinklar i trapporna och försökt att förenkla och knyta ihop utseendet på trapporna. Plus att övervåningen har fått ett takfönster i skiss 7.

Förslag 6 - Fasad mot sydväst

Skiss nr 5

Skiss nummer fem är den skissen i kedjan då jag kände att jag kommit vilse. Försöket att få drömskiss nr 1 till att närma sig vårt befintliga hus och realistiska mål kraschade och vi fick en dålig mix av allt och lite till.

Men jag vet med mitt eget jobb som grafisk designer att man alltid måste igenom de dåliga idéerna också för att till slut hitta fram och veta att det är det rätta.

Det var också i skiss nummer fem jag bestämde mig för att ge upp drömmen om vardagsrummet där i den nya gaveln. ”Kill your darlings” är också nåt jag jobbar stenhårt med i mitt yrke. En idé kan vara bra men kanske inte den bästa där och då, det gäller att våga släppa den för att kunna komma vidare!

Fšrslag 5 - Fasad mot sydv äst - grå fönsterluckor

Skiss nr 4

Fortfarande ett vackert hus! Här har vi krympt storleken rejält, men jag saknar hur terrassen tidigare satt ihop. Det känns lite uppstyckat och jag gillar inte det lilla mellanrummet mellan huvudentrén och det som i skiss 4 var vardagsrum.

Förslag 4 - fasad mot sydväst

Skiss nr 3

I skiss tre ser man fortfarande väldigt mycket New England, men vi provar oss på rött tak och bestämmer att det passar bättre in till vår bygd, tomt och befintliga hus.

Skorstenen och den öppna spisen har vi aldrig drömt om, vi har redan två öppna spisar och väljer av kostnadsskäl att inte bygga ännu en. I den här skissen är fortfarande huset för stort och vi funderar på hur vi ska få ner ytorna inomhus.

Detta är också sista skissen innan vi vinklar om entrédörren till 45 graders vinkel.

 

Förslag 1 - fasad mot sydväst med tegeltak

Skiss nr 2

Skiss nummer två har vi aldrig riktigt funderat så mycket på, den känns som en transportsträcka från ettan till trean.

Förslag 3 - Fasad mot sydväst

Skiss nr 1

Så var det den första skissen av dom alla. Den kommer nog alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta :)

Det var ju precis detta jag hade sett framför mig innan vi började att rita.

Förslag 1 -Fasad mot sydväst

Men vi bor i Knåda i Hälsingland, en av de vackra småbyar du passerar efter Stora hälsingegårdars väg >

Vårt närmaste grannhus är en faluröd gård med timrade uthus och vita knutar. Vi har skogen bakom knuten och utsikt över Voxnadalen, det känns viktigt att ta vara på det och respektera det som också har varit på vår gård.

Att bygga ut i en stil som gör att huset ser ut som att vara köpt i staterna och fluget upp till vår kulle känns inte rätt. Så därför känner vi oss mycket nöjda med hur skisserna börjar att ta form nu!

 

Förslag 8 - tak över groventré

Förslag 8 - glasveranda

Förslag 8 - baksida

Ritar gör Heidi / Dreams & Coffee och bilderna hennes skisser.

Är du intresserad av fantastiska förvandlingar så tycker jag att du ska ta en titt på hennes blogg Den vita drömgården. Just nu arbetar hon med ett fantastiskt 1800-talshus som ska få glasveranda och pool.

Den vita drömgården >

Fler blogginlägg från Knaada

Senaste artiklarna från Härligt Hemma