Startsida / Inlägg

Hunden och källkritiken

av Ulrika Stahre

 

Lars Vilks

I dagens Expressen skriver Marianne Lindberg De Geer återigen om Jamtli, hennes stöd till Lars Vilks och framför allt om Jamtlis oförmåga att försvara sitt beslut på ett rimligt sätt.

Hon hänvisar till en intervju med Jamtlis chef Henrik Zipsane, skriven av Hans Erling Jensen. Zipsane säger helt vansinniga saker om Vilks, vilka kommenteras av De Geer och så att säga utgör artikelns bas.

De Geers slutkläm, att Vilks måste få undersöka vad han vill och att han inte lämnar walkover till Sverigedemokraterna är lite märklig. Det är fortfarande ingen som debatterat hans projekt som krävt att det ska upphöra. Däremot tillåter jag mig tvivla på att stödet för Sverigedemokraterna skulle sjunka om Lars Vilks visar ett konstverk i Östersund.

Men nu till sakfrågan. Hans Erling Jensen har, skriver De Geer gjort intervjun på uppdrag av Europe News. Det låter ju förtroendeingivande. Om det inte var så att Europe News är en minst sagt obehaglig antimuslimsk webbtidning. Just i dag, när domen mot Breivik meddelas, publiceras en text av Fjordman om etablissemangets stöd till det mångkulturella Norge. Jensens text är publicerad på Tryckfrihetssällskapets hemsida. Ganska nära en försåtlig artikel om de hemska motdemonstranterna som störde EDL:s möte i Stockholm i augusti.

Källkritik är, med Wikipedias formulering, en ”kritisk granskning av källmaterial, och en bedömning av trovärdigheten av påståenden som ges i en källa.” Att så okritiskt citera dessa tendentiösa källor är, faktiskt, helt oförsvarligt. Att De Geer är ovan vid källkritik är en sak, men Expressens kulturredaktion borde ha en viss vana.

Henrik Zipsane säger sig vara helt uppåt väggarna felciterad. Ord står mot ord. Men jag vet vem jag finner mest trovärdig.

De Geer har utmärkta argument att försvara Vilks, utan att vända sig till extremister. Med sådana vänner behöver Vilks inga fiender om man säger så.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB