Larsson

Varje söndag i Aftonbladet. Varje dag i bloggen!

Startsida / Inlägg

En inaktuell lista med Ryan Adams 27 bästa låtar

av Markus Larsson
Skärmavbild 2011-08-02 kl. 16.45.28.png

Ryan Adams, New York, 2007. Gitarren har en egen fåtölj till höger. Foto: AP

27. ”Let it ride” (2005)

Listan är i högsta grad inspirerad av en krönika av Jan Gradvall.
I krönikan, som ni kan läsa här, skriver Gradvall om dagens media.
Eftersom senaste nytt hela tiden distribueras snabbare på exempelvis Twitter än papper är idén att tidningar och magasin bör satsa på att vara inaktuella i framtiden. Annars blir de irrelevanta. Att sätta saker och ting i perspektiv, att fördjupa i stället för att snuttifiera, tar inte bara tid. Ambitionen får inte plats på 140 tecken.
Tanken på arbetsmetoden ”helt inaktuellt” svindlar. Och eftersom den här bloggen ska vara mer papper än digital, både vad gäller ton och innehåll, kommer idén som gammal rörpost från ovan. Eller som ett fax på kontoret.
Det finns inget bättre sätt för mig att översätta teori till praktik genom en lista med de 27 bästa låtarna Ryan Adams har gjort.
Få artister har varit mer inaktuella än Ryan Adams, både som soloartist och medlem i Whiskeytown. När resten av samtiden surfade på den digitala vågen spelade Adams traditionell countryrock i flanellskjorta. Ett tag flummade han till och med runt i en rad Grateful Dead-covers. Han jammade sig helt vilse i pannkakan.
På sin senaste akustiska soloturné skällde Ryan Adams ut åskådare som försökte spela in konserterna med sina Iphones. Ett sådant ögonblick fångas på en utmärkt bootleg från Folketeatret i Oslo. En stackars kvinna i publiken får sina fiskar varma. Efter det lågmälda utbrottet muttrar Ryan insiktsfullt:
– Grandpa has spoken.
Ryan Adams arbetar på ett nytt album, ”Ashes & fire”. Skivan gästas bland annat av Benmont Tench från Tom Pettys Heartbreakers – Benmont har alltid varit inaktuell med stil – och Norah Jones. Men att börja i den änden, med nyskrivna låtar som ”Empty room” och ”Dirty water”, vore alldeles för aktuellt.
Listan smyger i stället igång med ”Let it ride”. Låten finns på blåa dubbelskivan ”Cold roses” från 2005. Lyssna på den anpråkslösa och lediga framåtrörelsen som The Cardinals skapar med hjälp steelguitar och lågt mixade mandoliner. Musiken fångar textens budskap – ”låt det rulla” – perfekt. Soundet är bomull och taggtråd. De som har körkort kan också jämföra med hur en bil med bra fjädring kränger och svänger och åker på en highway i lagom hastighet.
Tanken är också att listan ska göra Ryan Adams svåröverträffade talang och briljans tydligare för nybörjare och fans. Gudarna och Gram Parsons ska veta att man får vaska hårt för att hitta guldkornen i det digra och ojämna låtarkivet.
Det är en reservationslös hyllning till en av de bästa låtskrivarna och artisterna och rösterna jag känner till. Jag håller nästan Ryan Adams närmare hjärtat än Jim James.
Och jag lovar att listan, till 98 procent, kommer vara helt inaktuell.

Ryan spelar ”Let it ride” hos Letterman.

En annan version av ”Let it ride”, som det brukar låta på Ryan Adams akustiska soloturnéer.

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Annika Panas
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB