Larssons liga

Mattias J Larsson bloggar om fotboll med utgångspunkt från Skåne

Startsida / Inlägg

Imponerande MFF & alla tiders lågvattenmärke…

av Mattias Larsson

Två nya klassmål av Malmö FF, 9–0 i målchanser och för första gången den här säsongen går Helsingborgs IF ut till en match med press på sig att leverera.

Om HIF tappar poäng på Nya Gamla Gamla Ullevi i morgon kväll leder man allsvenskan med max tre poäng.

Vad säga om dagens derby?

* Agon Mehmeti må ha blivit upprörd över att ha blivit utbytt efter smällen mot huvudet men Roland Nilssons beslut visade sig vara helt rätt. När Mehmeti suttit ett tag och lugnat sig kom huvudvärken och illamåendet.

* Johan Dahlin utbytt i paus för Malmö. Målvakten har problem med ryggen, problem han ständigt knaprar smärtstillande för och som inte kommer att försvinna utan en längre periods vila och behandlig. Som jag förstått det räcker inte VM-uppehållet för att läka ut problemen. Dahlins rygg kan bli ett av MFF:s största problem i höst.

* Nytt snyggt mål av MFF:s nya superduo Molins/Larsson. Fortsätter det så här är risken överhängande att en av dem försvinner i sommar. Holländska klubbar har kollat Molins, medan Larsson som har två år kvar på sitt kontrakt har ögon på sig från flera länder. Spelarmarknaden är rekordlåg, men Malmö behöver pengar. Jag tror en spelare säljs i sommar. Vem? Svårt att säga, jag trodde på Ofere till en lägre summa med sex månader kvar på kontraktet för att MFF skulle få in lite kulor. Men Oferes skada stoppar sannolikt den transfern.

* Ivo Pekalski håller på att ta MFF:s mittfältsspel till en ny nivå. Mycket mer bollhållande centralt nu, där Wilton Figueiredo fortsätter att imponera som bollvinnnare.

Undrar ni vem som styr Malmö FF nu när Hasse Borg och Bengt Madsen slutat?

Kolla in den här bilden.

MFF.jpg
Bengt, Hasse och… Pelle S

 

För er som inte ser är det alltså MFF:s ”hedersordförande” Bengt Madsen som är först i ledet att gratulera spelarna som går av planen efter derbysegern mot Trelleborg, tvåa i ledet är den ”före detta” sportchefen Hasse Borg. Dagens ordförande Håkan Jeppsson syntes inte till på Stadion och vd:n Pelle Svensson? Han är tredje man från höger i bild.

Det där med lågvattenmärket i rubriken?

I eftermiddags åkte ett femtontal huliganer från Malmö till Trelleborg. De tog sig till Tre Lyktor, den restaurang där TFF:s fans laddade för derbyt, lokalen vandaliserades och fansen misshandlades.

Trelleborgs FF är en klubb som inte har eller har haft människor i sin närhet som polisen betecknar som huliganer. Fansen som attackerades på krogen var riktiga fotbollssupportrar, personer som gärna tar på sig sitt lags matchtröja, diskuterar fotboll, träffar vänner och umgås över ett gemensamt intresse.

Huliganerna som attackerade dem har ingenting med fotboll att göra. Det i denna händelse som gör den fotbollsrelaterad är att TFF-fansen utsattes för att de är fotbollsfans till ett speciellt lag. Det får mig att dra paralleller till hatbrott.

Tidigare har huliganer slagits mot, och attackerat, andra huliganer.

Att ett gäng vanliga fotbollsintresserade attackeras är fruktansvärt. Som Henrik Qvist, supporterpolis i Malmö uttrycker saken:

– Det här är ett oöverträffat lågvattenmärke. Jag kan inte nog uttrycka hur beklämmande det är att de här personerna åker till Trelleborg och ger sig på vanliga fotbollssupportrar som är på väg att se en allsvensk match.

Som något slags bevis på intelligensen hos huliganerna greps tio av dem senare när de flydde tillbaka till Malmö – via länsbuss! Där hade man ju velat vara med och höra hur diskussionen gick:

”Öhh, grabbar! Hur ska vi fly?”

”Vi tar 146:an till Malmö!”…

—-

Socker-Conny Karlsson var på Swedbank Stadion. Han såg lite bister ut när han gick.

Hur lågt kan TFF rasa? Fritz Persson trodde själv han dragit av korsbandet och då är TFF nere på sin tredjekeeper. Det är inte lagets enda problem.

TFF ligger sist och tre av de fyra lagen runt omkring i bottenstriden är AIK, Göteborg och Kalmar.

Lag som i längden är betydligt bättre än TFF.

Åtvid kniper en pinne av Elfsborg. Östgötarna imponerar nu på ett sätt jag inte ens kunnat räkna ut med världens bästa miniräknare.

Och BP med entertainern John Guidetti är plötsligt ett topplag.

Samtidgt som Örebro kliver med i toppstriden hakas Häcken av.

I morgon ser vi Gais-Helsingborg från Gamla Ullevi. Av någon anledning är jag rätt säker på att HIF i n t e vinner den matchen. Återkommer om varför.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB