Larssons liga

Mattias J Larsson bloggar om fotboll med utgångspunkt från Skåne

Startsida / Inlägg

Katastrof, Pelle Svensson?

av Mattias Larsson

Swedbank Stadion inleddes BP-matchen i går med en manifestation från MFF-fansen mot det spelschema som efter VM-uppehållet innebär att Malmö FF spelar sex av sina återstående åtta hemmamatcher på helgdagar.
I Malmö är veckokvällar av tradition de publikmässigt överlägset bästa speldagarna och höstens spelschema får MFF:s vd Pelle Svensson att gå till attack mot det allsvenska TV-avtal.
TV-avtalet är en katastrof”, skrev Svensson i gårdagens programblad, en åsikt som också förmedlats i en rad medier dagarna för matchen mot BP.

Svensson skriver:
”Vi har i dagarna fått det preliminära spelprogrammet för hösten. Trots att vi tydligt redogjort för vår situation har vi fått sex av åtta matcher förlagda till helg. Främst på grund av att det passar TV-tablån bättre. Kul och smickrande med uppmärksamheten, men ekonomiskt är det som sagt en katastrof.”

Pelle Svensson har till viss del rätt. TV-avtalet är en katastrof, det är statiskt och gynnar inte spetsutveckligen av svenska klubblag och därmed inte heller svensk fotboll. Men Svensson missar – antingen avsiktligt eller så är han rätt dåligt insatt – en ytterst viktig detalj i det här spelschemat som inte alls beror ”främst på TV-tablån”.

* Lördagen 24 juli möter Malmö AIK hemma kl 16.00. Det gör man för att AIK onsdagen innan spelar returmatch i CL-kval och för att AIK om man vinner det kvalet spelar nästa CL-omgång onsdagen efter Malmömatchen. Matchen kan helt enkelt inte spelas någon annan dag än lördag eller söndag.

* Matchen mot Gefle lördagen 14 augusti 16.00 ligger där för att norrlänningarna har fått en kvalplats till Europa League och play off-omgången spelas 19 augusti. Även om man kan tycka att det är osannolikt att GIF är med så långt in i tävlingen måste vi så klart avsätta utrymme i allsvenskan för svensk framgång i de europeiska cuperna.

* Göteborg söndagen 26 september – samma sak. Matchen spelas då för att Europa Leagues andra gruppmatchomgång spelas 30 september och där har faktiskt IFK en teoretisk möjlighet att vara med.

Och när vi ändå är igång.

* Omgången där Malmö möter Elfsborg söndagen 29 aug 18.00 avgörs fredag till söndag för att Sverige spelar EM-kval onsdag och lördag veckan därpå. Det borde Svensson ha koll på. Matchen på lördagen är nämligen mot San Marino och spelas på Swedbank Stadion.

* I allsvenskans sista omgång spelas av tradition alltid alla matcher samtidigt på en helgdag. Malmö har hemmamatch mot Mjällby. Lite väl magstarkt att få den flyttad till måndag, va?

* Kvar blir matchen mot Gais som sänds i Canal + söndagen 1 augusti. Där stjäler TV MFF på en vardagsmatch.

Svenssons inlägg skrivs i programbladet under vinjetten Blåögt.

Det är en i sammahanget rent lysande vinjett.

EDIT: Malmös kommunikationschef Per Welinder meddelar påpassligt att Gefle gärna spelat matchen på måndagen, vilket tv stoppade. Så tv-avtalet berövar Malmö på två vardagsmatcher i höst – och därmed uppskattningsvis minst två miljoner kronor.

Och för att förtydliga ännu en gång. Jag håller med Pelle Svensson om tv-avtalets stora brister.

Däremot vänder jag mig mot att han skyllde de sex helgmatcherna i höst på tv-avtalet utan att förklara att det ligger mer bakom.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB