Startsida / Inlägg

En nyhetstsunami utan dess like

av Robbie Lauler

USA-valet 2016 är en nyhetstsunami utan dess like. Ett exempel:

I eftermiddags satt jag på tåget mellan Washington och New York när följande hände. Först kom nyheten om att FBI (ännu en gång) konstaterat att det inte finns någon anledning att åtala Hillary Clinton för hennes mejlhantering.

Några minuter senare meddelades att Bruce Springsteen ansluter till Clintons superrally i Philadelphia på måndag (där även Bill och Chelsea Clinton samt the Obamas snackar).

Och ytterligare någon minut senare klev Donald Trump upp på en scen i Sterling Heights, Michigan:
– Ni måste förstå att det är ett riggat system, och hon är skyddad.

Allt detta skedde inom loppet av 10-15 minuter cirka. Det går inte att beskriva som annat än en nyhetstsunami. Då har jag inte ens nämnt att Ted Nugent (av alla tänkbara vildar) dök upp på Trumps rally, och att publiken buade när Springsteens ”Born in the USA” spelades i högtalarna. Och så här har det sett ut i en månad snart.

Enligt Donald Trump är allt riggat. Valsystemet, myndigheterna, medierna. Allt. Den ende som inte är köpt eller korrupt är…trumvirvel…Donald själv.

Jag begriper inte hur någon kan tro på det här.

Jag har under min resa genom USA fått en viss förståelse för att folk röstar på Donald Trump. Till exempel de som tror att hans bakgrund som affärsmän gör honom bättre lämpad att fixa ekonomin. Jag kan förstå de som upplever honom som mer handlingskraftig än Hillary Clinton. Och jag förstår de som tycker att Donald Trump är en kämpe som aldrig ger sig, som kommer göra allt för att ordna upp USA:s många problem.

Jag håller inte med – men jag kan förstå hur människor resonerar.

Jag förstår däremot INTE hur hans supportrar kan tro att allt är riggat. Ja allt förutom Trump själv då.
– Valet är riggat men vi ska besegra det riggade systemet, säger Donald Trump.

Att folk inte genomskådar den meningen övergår mitt förstånd. Det är omöjligt att rigga ett val till Hillary Clintons fördel. Så sent som 2004 röstades en republikansk kandidat fram som president. Sedan dess skulle alltså hela valsystemet i ett land med 300 miljoner människor ha riggats…hallå?

…och om valet nu vore riggat, ja då kan Trump ändå inte besegra det, det är själva grejen med riggade val. De låter sig inte besegras hursomhelst.

Om någon skulle säga till mig: ”Valet är riggat” så skulle jag svara: ”Okej, hur då, vilka oberoende organisationer har granskat saken?”. Men när det kommer till Trumps anhängare räcker det att påstå att valet är riggat. Fler förklaringar behövs inte. Det räcker att en framgångsrik affärsman bekräftar deras oro, deras misstankar, deras forumsflum och lunchsnack. När Trump säger samma sak blir det på riktigt, de vill att det ska vara på riktigt.

Det Donald Trump gör är förstås effektivt. Först hamrar han in att hela demokratiska systemet är riggat och korrupt. Det går inte att lita på politiker, myndigheter, medier.

Sedan, när folk på allvar börjat tvivla på de demokratiska institutionerna, då ljuger han skamlöst under sina framträdanden. Ju större lögn, desto bättre. Även om politiker, myndigheter och medier sedan med hjälp av obestridliga fakta kan påvisa att Trump faktiskt ljuger,  biter det ändå inte på hans anhängare för de litar inte längre på något.

Ungefär så här kan en dialog låta:
– Hillary är kriminell.
– Men hon har blivit friad?
– FBI skyddar henne.
– Har du några bevis?
– Systemet är riggat.

Just att ”media” skulle vara riggat är särskilt parodiskt, speciellt i ett land som USA med extremt många olika tv-kanaler, tidningar och nätsajter. Skulle alla dessa ingå i en samlad konspiration? Tanken är så dum att man häpnar.

Alla Trumps anhängare kanske inte köper exakt vad Trump säger men de vilar åtminstone trygga i tron att sanningen ligger nånstans mittemellan.

När Trump säger att han har hundra procents chans att besegra IS medan Hillary har noll procents chans så blir det bestående intrycket att Trump har en bättre chans än Hillary. Trots att procentsiffrorna egentligen är ointressanta: Det relevanta är vad som ska göras, och hur det ska göras. Vem som har bäst chans får var och en bedöma när vi vet hur de olika strategierna ser ut.

Donald Trump kan stå på en scen och säga att det är tusentals människor utanför lokalen när det i själva verket är 500 personer där – hans anhängare köper det.

Donald Trump kan säga att publiken lämnade Hillary Clintons framträdande för att Jay Z använde för grovt språk fast det bevisligen inte gick till så – hans anhängare köper det.

Vi spelade in tv i New York i dag där majoriteten av människorna röstar demokratiskt. Här är folk verkligt oroliga för vad som händer om Trump vinner. Vissa är rädda. Någon skulle flytta till Kanada.

Här, i New York, är det svårt att hitta Trump-anhängare. Det problemet lär vi inte ha i morgon måndag när vi sticker till Raleigh, North Carolina, för att bevaka ett av Donald Trumps sista framträdande innan val(tis)dagen.

Just North Carolina är en svingstat Trump måste vinna för att kunna vinna valet. Hillary Clinton avslutar också valracet i just North Carolina framåt midnatt.

  • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Elliot Morseth Edvinsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB