Startsida / Inlägg

Kvinnans plats är i Vita Huset

av Robbie Lauler

Glatt, soligt, förväntansfullt.

Stämningen var god utanför Dorton Arena i Raleigh i svingstaten North Carolina där Donald Trump talade under avslutningsdagen av hans valkampanj.

Vår tv-idé var inte krångligare än att fråga de många barn som hade följt med föräldrarna på rallyt: Vad tycker de om presidentkandidaterna?

Vi gjorde ett liknande inslag under Hillary Clintons rally i Phoenix i förra veckan.

Ett barn berättade att han brukade kalla Hillary för ”Killary” precis som Trump gör. En annan pojke föredrog Trump eftersom han ska stoppa invandringen.

En mamma frågade (när vi berättade att vi var svenskar) om det är sant att Sverige är ”the rape capital in the world because of all the muslims”? Jag svarade henne att det är myter och lögner spridda av människor som systematiskt ägnar sig åt att smutskasta Sverige.

Jag kunde lagt till att Donald Trump sprider liknande myter fast om våldtäktsbenägna mexikanare i USA. Samma anklagelser, olika nationaliteter/religioner. Gemensam nämnare: Icke-vita invandrare som skuldbeläggs kollektivt.

Eller med ett ord: Rasism.

Sedan gick vi in i hockey- och basketarenan för att höra Trumps näst sista tal.

Redan under uppvärmningstalarna blev det tydligt att tonen är aggressivare än på Clinton-rallyt jag tidigare besökt.

Donald Trump anlände på utsatt tid för att inleda med ”det står tusentals människor utanför som försöker ta sig in” vilket inte alls var sant. Det fanns gott om platser i arenan som aldrig fylldes upp.

Han fortsatte med påståenden som att USA har världens högsta skatter, och att Hillary Clinton vill införa helt öppna gränser.

Alla som har någon kunskap om USA vet att skatterna är lägre än i Sverige, och att det är ett betydande krångel att ta sig in i landet.

Publiken mässade i kör: ”Lock her up” i riktning Hillary Clinton, ”Build that wall” i riktning Mexiko och ”Drain the swamp” i riktning maktens korridorer i Washington. Jag kan inte påminna mig att den typen av hårda budskap framfördes i kör av publiken under Clintons tal.

Åtminstone tre gånger riktade sig Trump direkt till oss på pressläktaren: ”Dishonest media”, ”Corupt media”, ”There they are” varpå folk buade i vår riktning.

Efter talet, just när jag skriver de här raderna, går folk förbi och väser åt mig och mina kollegor: ”The corrupt media, there they are”.

Trumps budskap fastnar.

Jag satt där och undrade varför de anser att jag är korrupt? För att jag skrivit för mycket om Malmö FF i år? MFF vann allsvenskan, klart jag måste skriva om Malmö.

När jag ser Donald Trump på tv brukar jag komma på mig själv att le åt hans oneliners ibland, och jag får påminna mig om att det handlar om en person som gjort mängder av rasistiska, sexistiska och homofobiska uttalanden. En farlig populist som kan beskrivas som en ren fascist.

När jag såg honom på scenen i Raleigh i dag kändes Donald Trump mest av allt ensam. Ensam och trött, efter fyra tal i lika många olika delstater på samma dag.

Medan Hillary Clinton kampanjar med Bruce Springsteen, Beyonce och Lady Gaga stod Trump här, ensam med lögnerna, ilskan och hatet som han måste leverera för att få publiken med sig. Det var ”crooked Hillary” hit och ”criminal Clinton” dit.
– Jag är ingen politiker, mitt enda speciella intresse är ni, sa miljardären Trump till publiken som svarade med jubel.

Jag uppfattade det hela som en sorglig och obehaglig tillställning, även om publiken verkade lika nöjd efteråt som de varit innan. Ja förmodligen ännu mer optimistiska och hoppfulla om att deras man vinner i morgon.
– We are one day from victory! som Donalds svärdotter Lara Trump ropade från talarstolen strax innan svärfadern anlände.

Well, så kan det bli, vi får se. I dag går Amerika till val, och aldrig tidigare har det varit så spännande att följa, så mycket på spel.

Oavsett om Hillary Clinton blir personen att leda USA in i framtiden eller inte, tycks Donald Trump mest längta tillbaka till en tid då kvinnorna stod vid spisen.
Men kvinnans plats är inte i hemmet längre.
Den är i Vita Huset.

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB