Startsida / Inlägg

Vi har inte panik men…

av Robbie Lauler

En timme och 45 minuter försenad klev Hillary Clinton upp på scenen:
– Hello Arizona! You can’t imagine how happy I am to be here with all of you.

Ja, vi var många som hade väntat på universitetsidrottsplatsen i Phoenix. 20 000 entusiastiska Hillary-fans som köat i timmar. Ett hundratal medierepresentanter från när och fjärran (men inget pressfika). Åtminstone en Trump-anhängare som satt på en bänk under ett träd och var lite skum när vi intervjuade honom (vi strök honom ur inslaget). Mängder av säkerhetsfolk på olika nivåer. I luften hovrade en helikopter.

DJ:en försökte hålla uppe stämningen med allt från James Brown till Lady Gaga. Själv hade jag betalt för att stå där, dessutom var sällskapet gott då SVT:s briljanta USA-korrespondent Carina Bergfeldt var på plats (hi hi).

Men jag tycker synd om Hillary-fansen som la en halv onsdag på spektaklet, och sedan var huvudnumret nästan två timmar försenad. Typ som ett Stockholmsderby i fotboll fast utan bengaler. Men eftersom hemmafavoriten gick till attack direkt var förseningen snabbt glömd bland publiken.
– Föreställ er att ha honom (Donald Trump) i ovala rummet. Att han ska ta beslut som påverkar era liv och er framtid. Föreställ er att ha en president som förödmjukar kvinnor och förolämpar afroamerikaner, latinos och muslimer, sa Hillary Clinton.

Det demokratiska partiet jobbar febrilt i svingstater som Arizona. Det tiggs pengar, det letas frivilliga till att knacka dörr, jag blev själv tillfrågad men förklarade att jag bor i Sverige. Volontären tyckte ändå att jag kunde ta ett pass i Phoenix på söndag.
– Fast då är jag i New York, förklarade jag.
Till slut blev det tyst på tjatet.

– Go vote! Go vote! Go vote! uppmanar president Barack Obama i tal efter tal. Eller som det stod i ett ”tiggarmejl” jag själv fick skickat till mig efter att jag ansökt om publikplats på ett evenemang: ”But nobody here is panicking – we always been planning for a ’neck-and-neck’-race”.
Vi har inte panik men…vi kommer behöva köra ända in i kaklet.

Under tiden vi väntade på Hillary Clinton kom beskedet att Donald Trump har sin valvaka på samma hotell som fotograf Pontus Orre och jag bor på i New York tillsammans med med papp-Hillary och Donald-dockan. Kan bli bra tv framåt tisdag natt.

Bra tv vet jag inte om det blev när vi tidigare idag gjorde en högst ovetenskaplig opinionsundersökning med hjälp av dockorna, två plakat och en trafikerad väg. Inslaget kan snart ses här på bloggen, och resultatet går i linje med att Arizona historiskt varit en republikansk delstat. Återstår att se om Hillarys tal i kväll förändrar den saken.

Nu dags att lämna Phoenix för nästa anhalt: Las Vegas. Även Nevada räknas som en svingstat, det är fortfarande jämt och ovisst, många elektorsröster på spel.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB