Arkiv för October 2011

- Sida 1 av 2

Ledande slutsatser

av Ingvar Persson

I dagens Aftonbladet skriver Annika Elias från fackförbundet Ledarna att årets avtalsrörelse borde bli de sista i sitt slag. Tanken är något dunkel.

Tydligen tänker sig Elias att de fackliga organisationerna ska ge upp ambitionen att förhandla om kronor och ören, och i stället erbjuda sina medlemmar stöd i individuella uppgörelser med chefen – i många fall en av Elias medlemmar.

Det är för övrigt en modell som Ledarna redan tillämpar, och ska vi döma av dagens debattartikel är den inte utan problem. Elias konstaterar i alla fall att individuella löner ofta inte betyder att känslan av inflytande ökar.

I allmänhet brukar fackliga organisationer med den sortens avtal skylla på att arbetsgivarna inte förstår. Kanske är det riktigt. En annan förklaring skulle annars kunna vara att arbetsgivare sällan vill betala mer lön än de måste.

Individuella och lokala löner är dessutom ett utmärkt och mycket kraftfullt sätt att stärka chefens grepp över en arbetsplats. Man säger ogärna emot den som avgör vad man ska få betalt.

Det kanske Elias inte har något emot.

Trots alla problem vill Annika Elias nu avskaffa hela ordningen med centrala branschavtal om löneökningar till förmån för modellen. Det känns lite djärvt.

Sanningen är naturligtvis att olika löntagargrupper väljer olika strategier.

För vissa – som Ledarna – kan det kanske vara rationellt att lita till de enskilda medlemmarnas förhandlingsstyrka.

För andra – den absoluta majoriteten på arbetsmarknaden – är det viktigt att avtalen garanterar nivåer och kanske till och med ett individuellt utfall.

För även om förhandlingsspelet kan vara svårt att förstå är det ingen som har svårt att begripa resultatet på lönebeskedet.

Ingvar Persson

En sten mindre

av Ingvar Persson

IF Metall och teknikarbetsgivarna har enats om att förkorta det gällande avtalet med två månader. På det sättet ska alla frågetecken kring fredsplikten rätas ut.

Bakgrunden är att industrin efter förra lönerörelsen stod med olika långa avtal för tjänstemän och arbetare. Om man vill ha samordning och tydlighet är det naturligtvis inte så bra, och det insåg så småningom också alla.

Alltså bestämde man sig för att trots allt förhandla samtidigt.

I förra veckan hävdade dock Mats Jutterström från Pappers att en liten detalj tappats bort. Fredsplikten från det träffade avtalet skulle fortfarande gälla industriarbetarna, och det även om arbetsgivarnas organisationer dyrt och heligt lovade att inte dra saken till domstol.

IF Metall och Teknikföretagen protesterade högt, men tyckte tydligen trots allt att det låg något i varningen. På något annat sätt är det svårt att förstå varför man nu bestämmer sig för att låta avtalet löpa ut i förtid.

Sannolikt är det mest en akademisk fråga. Det brukar inte precis bli strejk i industrin, och absolut inte där IF Metall sköter förhandlingarna.

Men det låter klokt att klara ut formaliteterna i förväg. Årets löneförhandlingar lär bli svåra nog utan att tyngas av juridiska formaliteter.

Ingvar Persson

Direktörerna är oroliga

av Ingvar Persson

Nu tar direktörerna på Svenskt Näringsliv till det tunga artilleriet.

”Jag är orolig att vi kommer tillbaka till en situation då vi tappar greppet om löneutvecklingen”, säger Christer Ågren på organisationens hemsida. Ågren varnar till och med för en ny 90-talskris.

Det är lite magstarkt. Inte bara för att Ågren glömmer att 90-talskrisen ju snarare orsakades av dåliga politiska beslut, delvis som ett resultat av krav från just Svenskt Näringsliv.

Det skulle Ågren kunna diskutera med sin chef. Han arbetade trots allt på finansdepartementet de där åren när den svenska ekonomin föll genom golvet.

Det är också intressant att direktörerna tar i så i en situation där knappast någon menar att det är konkurrenskraften som är Sveriges problem. Problemet är däremot att spekulation och kortsiktighet gör att ingen vet hur länge de svenska exportföretagens kunder kan betala.

Och mot det problemet hjälper inte låga lönelyft.

Men framför allt är det märkligt att direktörerna talar om den kommande avtalsrörelsen i ett så ödesmättat tonläge. ”Tappar greppet om löneutvecklingen”, minsann.

Tydligen litar direktörerna inte på att de senaste årens historia med ansvarsfulla avtal på en nivå som anpassats till våra konkurrentländer kommer att fungera. Och kanske har det rätt.

Men då kan det vara värt att minnas att det var Teknikföretagen som i den förra avtalsrörelsen skapade problem genom att – till synes medvetet – splittra facken inom industrin.

Det var samma organisation som valde att säga upp industriavtalet, och det är samma organisation som förhandlade fram ett nytt avtal där formuleringarna om lönenormeringen är än starkare.

Nu har alltså direktörerna upptäckt att det kanske inte kommer att fungera. I alla fall inte så länge kvinnor tjänar 84 procent av vad män tjänar och talet om kris aldrig når bolagsstämmornas beslut om utdelning eller direktörernas bonusar.

Den som letar kriser orsakade av giriga direktörer eller oansvariga spekulanter behöver aldrig blicka 15 år tillbaka i tiden.

Ingvar Persson

Ett fackligt misslyckande

av Ingvar Persson

Ett av samhällsvetenskapens mest använda tankeexperiment brukar kallas fångarnas dilemma.

I korthet handlar det om en grupp fångar som alla skulle tjäna på att förneka det de är anklagade för, men bara om de absolut kan lita på att också deras medfångar kommer att neka.

Om fångarna är egennyttiga och rationella – utgångspunkten för all ekonomisk teori – skulle de därför alla skvallra på varandra, och få långa straff.

Fångarnas dilemma brukar användas som argument mot föreställningen om marknadens effektivitet.

Själv kommer jag att tänka på den svenska avtalsrörelsen.

De flesta anser nog att en huggsexa där alla försöker få ut så mycket som möjligt skulle vara skadlig. För tillväxten, för arbetslösheten och penningvärdet. Men framför allt för enskilda löntagare och samhällsklimatet i Sverige.

Den som strävar efter jämlikhet har inte mycket att vänta sig av en lönerörelse där var och en ser om sitt eget hus.

Ändå är det precis så det blir utan riktigt stark tillit, i vart fall mellan de olika fackliga organisationerna. Grunden för den tilliten har de senaste åren funnits i LO:s samordnade roll.

I år har den försvunnit. Det var precis det LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin tvingades berätta när hon den 9 september redovisade LO-styrelsens förslag till lönekrav.

I praktiken stod det redan då klart att tre förbund skulle ställa sig utanför på grund av kravet om en jämställdhetspott.

Resultatet lät inte heller vänta på sig. Kommunal antydde genast att de inte längre kände sig bundna av industrinormen. I Ekot stämmer nu Handels och Hotell- och Restaurang in.

Avtalsrörelsen kommer att sakna fungerande riktmärken, och det är svårt att tro att det kommer att bli lågavlönade kvinnor som vinner på det.

Precis som i fångarnas dilemma inser nog alla att det skulle vara bäst att hålla samman, men tilliten räcker inte.

Det är, hur man än ser på saken, ett fackligt misslyckande av smått historiska mått.

Ingvar Persson

Röj upp i skogen

av Ingvar Persson

Antalet utländska bärplockare med tillstånd har halverats sedan migrationsverket skärpte reglerna. Men inte mängden plockade bär.

Det visar en rapport från Swedwatch, som konstaterar att fler arbetar utan tillstånd. För plockarna betyder det än större rättslöshet.

Somliga lär kräva att myndigheterna åter ska släppa på reglerna.

Det är fel slutsats.

Det rimliga är naturligtvis att sanera bärbranschen.

Ingvar Persson

Mycket mer än ett särintresse

av Ingvar Persson

När statsminister Reinfeldt i förra veckan använde direktörsklubben Svenskt Näringsliv som exempel på ett särintresse viste harmen inga gränser. Från Östermalm kallade Urban Bäckström – en gång moderat statssekreterare – Reinfeldts analys för okunnig och häpnadsväckande.

”Han själv företräder ett särintresse vars snäva uppgift är att vinna nästa val”, skrev Bäckström.

Ord och inga visor, och det är klart att det ligger nära till hands med att jämföra med den gången Göran Persson kallade LO för ett särintresse. Då tog det också hus i helvete.

Reinfeldt räknar för övrigt också facket till särintressena. Men faktum är att det inte är någon bra beskrivning av svenska fackföreningsrörelsen. Och det ska Bäckström nog vara glad för.

Trots allt tal om sviktande medlemsrekrytering organiserar fackförbunden i LO, TCO och Saco tillsammans just under 3 miljoner löntagare. De representerar ett tvärsnitt av arbetsmarknaden, från avdelningschefen till det vikarierande affärsbiträdet.

Svenskt Näringsliv, med sina 60 000 medlemsföretag, är något annat.

Men alla har ett intresse gemensamt. Att villkoren för företagen – om också inte företagarna – är så bra att det skapar jobb och tillväxt i Sverige.

Fackförbund som organiserar en absolut majoritet av de anställda måste ta hänsyn till det. Fackliga organisationer på marginalen kan kosta på sig att strunta i sådana resonemang.

Det märks när det blir tal om avtalsrörelse. Naturligtvis skulle svenska fack kunna använda konfliktvapnet oftare. På kort sikt skulle det antagligen till och med löna sig. Men på lång sikt – och för alla medlemmar – skulle det bli dyrt.

Bäckström skulle kanske ägna mindre tid åt att uppröras över att han och hans direktörer beskrivs som ett särintresse, och mer tid åt att värna det faktum att han tillåts förhandla med en motpart som faktiskt representerar ett slags allmänintresse.

Ingvar Persson

Anders Borgs korttidsarbeten

av Ingvar Persson

Som jag konstaterar i blogginlägget om Reinfeldt kan man fråga sig i vilken värld vår statsminister lever. Men man kan faktiskt också fråga sig hur finansministerns verklighet ser ut, i alla fall när det gäller villkoren på arbetsmarknaden.

I går när Moderaterna berättade om hur de anser att Sverige ska möta dagens tuffa tider. En huvudpunkt för finansministern handlade om flexibilitet och ungas möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden.

Borgs recept stavas korttidsarbete. Det finns i Tyskland, har finansministern tagit reda på.

Låt mig upplysa om att det finns också här.

Några siffror ur LO:s senaste rapport om anställningsformer:

Nästan var femte arbetare har någon form av tidsbegränsad anställning.

Nästan var fjärde arbetarkvinna har en anställning som inte löper tills vidare. Av de icke fackanslutna arbetarkvinnorna saknar nästan hälften ett fast jobb.

Av ungdomar under 25 år – den grupp finansministern säger sig värna speciellt om – är det fler som har ett tidsbegränsat jobb än ett fast.

Så ser verkligheten ut.

Anders Borg kan naturligtvis tycka att korttidsarbeten är framtiden för den svenska arbetsmarknaden. Men han behöver knappast åka till Tyskland för att hitta exempel på hur det fungerar.

Det räcker förmodligen om finansministern pratade med den som serverar nästa gång han och hans vänner går på restaurang.

Ingvar Persson

Världen som Reinfeldt ser den

av Ingvar Persson

Jag antar att det är ok att göra reklam för sig själv på en blogg som denna. I alla fall har jag skrivit om Svenska Dagbladets fantastiska intervju med Fredrik Reinfeldt på Aftonbladets ledarblogg. Läs gärna den.

Det är trots allt anmärkningsvärt att vi har en statsminister som anser att en fungerande arbetslöshetsersättning kan ersättas av lån från föräldrar och en gemensam hushållsbudget.

Ingvar Persson

Prata om kompetens och trygghet Anders Borg

av Ingvar Persson

I morgon inleder Moderaterna sin stämma, och partiet har inga planer på att ändra kurs i frågan om turordningsreglerna. Centerpartiet får tillsammans med Folkpartiet fortsätta att spela arbetsgivarrepresentanter i just den här frågan.

Det är egentligen inte så konstigt. Trots att bland annat Anders Borg den senaste tiden haft nog så precisa synpunkter när det gäller till exempel offentliganställdas löner måste man nog ta partiets omsvängning när det gäller kollektivavtalen och den svenska arbetsrätten på allvar.

Borg, och möjligen ytterligare några ledande moderater, har på något sätt förstått att det rör till lönebildningen om politiska partier försöker agera hejaklacksledare.

Då hjälper det inte ens att Annie Lööf och Jan Björklund låsas dela oron över ungdomsarbetslösheten med Almegas Jonas Milton och SHR:s Eva Östling Ollén.

I stället för lagändringar har Anders Borg med sig en annan idé till stämman. Enligt TT vill han ha överläggningar om ungdomsarbetslösheten med facken. Tydligen har Borg imponerats av industrins avtal om ungdomsjobb.

I vilket fall som helst verkar det som Borg vill träffa de fackliga centralorganisationerna för att diskutera frågan, och att han kan tänka sig att smörja kommande förhandlingar med ytterligare sänkta arbetsgivaravgifter.

Jag har lite svårt att förstå hur moderaterna tänker. Varför vill de prata med de fackliga centralorganisationerna, men inte med arbetsgivarna? Och varför skulle ytterligare sänkta avgifter för arbetsgivarna underlätta en uppgörelse om lägre löner för unga?

Om Anders Borg faktiskt nu vill prata med arbetsmarknadens parter och satsa pengar på att underlätta avtalsrörelsen så har jag faktiskt ett bättre förslag. Ett som skulle kunna göra nytta.

Låt överläggningarna handla om en svensk variant av permitteringslönesystem som samtidigt innebär kompetensutveckling och utbildning när sysselsättningen tillfälligt går ner. Borg tycks vara inne på det, men verkar se det som ett förhandlingskort om ungdomsjobben

Men bristen på permitteringssystem är en egen fråga, och trots krisavtal och annat är det efter den senaste krisen många som dragit slutsatsen att den kostat svensk industri konkurrenskraft och Sverige jobb. Och det är ett av de krav bland annat LO ställt inför förhandlingarna.

Men ett permitteringssystem är knappast något parterna skapar ensamma, i alla fall inte om det också ska innebära utveckling. Staten har också en roll, och ett ansvar.

Så, Anders Borg, om du vill underlätta avtalsrörelsen ska du nog släppa idén om att diskutera ungdomslöner och i stället låta överläggningar kretsa kring hur stat, fack och arbetsgivare ska rusta företagen för framtiden.

Ingvar Persson

Jobben som sliter på hälsan

av Ingvar Persson

Obekväma arbetstider och skiftarbete sliter på hälsan. Det är knappast någon nyhet. De flesta vet hur människor slits ut av att jobba sena nätter och tidiga morgnar.

Ändå blir det lite dramatiskt när forskare på Karolinska Institutet nu berättar att skiftarbete i ungdomen innebär en fördubbling av risken att få den allvarliga sjukdomen MS senare i livet.

En fördubbling.

Det känns som en påminnelse om ett perspektiv på arbetslivet som på något sätt försvunnit, i alla fall i diskussionen om ungas arbete. Där pratas mycket det om sänkta ingångslöner och urholkad anställningstrygghet, inte minst för unga inom till exempel restauranger och handel, två branscher med mycket obekväm arbetstid.

Facken har fullt upp att försvara gårdagens framgångar.

Däremot är det tveksamt om de har kraft att kritisera dåliga arbetsmiljöer, eller diskutera hur arbetet skulle kunna organiseras på ett sätt som inte gör människor sjuka.

Det är trots allt frågor som borde kunna ställas, också i vår tid.

Det kan inte vara meningen att någon ska har arbetsvillkor som fördubblar risken för sjukdomar som MS.

Ingvar Persson

Sida 1 av 2
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB