Startsida / Inlägg

Prata om kompetens och trygghet Anders Borg

av Ingvar Persson

I morgon inleder Moderaterna sin stämma, och partiet har inga planer på att ändra kurs i frågan om turordningsreglerna. Centerpartiet får tillsammans med Folkpartiet fortsätta att spela arbetsgivarrepresentanter i just den här frågan.

Det är egentligen inte så konstigt. Trots att bland annat Anders Borg den senaste tiden haft nog så precisa synpunkter när det gäller till exempel offentliganställdas löner måste man nog ta partiets omsvängning när det gäller kollektivavtalen och den svenska arbetsrätten på allvar.

Borg, och möjligen ytterligare några ledande moderater, har på något sätt förstått att det rör till lönebildningen om politiska partier försöker agera hejaklacksledare.

Då hjälper det inte ens att Annie Lööf och Jan Björklund låsas dela oron över ungdomsarbetslösheten med Almegas Jonas Milton och SHR:s Eva Östling Ollén.

I stället för lagändringar har Anders Borg med sig en annan idé till stämman. Enligt TT vill han ha överläggningar om ungdomsarbetslösheten med facken. Tydligen har Borg imponerats av industrins avtal om ungdomsjobb.

I vilket fall som helst verkar det som Borg vill träffa de fackliga centralorganisationerna för att diskutera frågan, och att han kan tänka sig att smörja kommande förhandlingar med ytterligare sänkta arbetsgivaravgifter.

Jag har lite svårt att förstå hur moderaterna tänker. Varför vill de prata med de fackliga centralorganisationerna, men inte med arbetsgivarna? Och varför skulle ytterligare sänkta avgifter för arbetsgivarna underlätta en uppgörelse om lägre löner för unga?

Om Anders Borg faktiskt nu vill prata med arbetsmarknadens parter och satsa pengar på att underlätta avtalsrörelsen så har jag faktiskt ett bättre förslag. Ett som skulle kunna göra nytta.

Låt överläggningarna handla om en svensk variant av permitteringslönesystem som samtidigt innebär kompetensutveckling och utbildning när sysselsättningen tillfälligt går ner. Borg tycks vara inne på det, men verkar se det som ett förhandlingskort om ungdomsjobben

Men bristen på permitteringssystem är en egen fråga, och trots krisavtal och annat är det efter den senaste krisen många som dragit slutsatsen att den kostat svensk industri konkurrenskraft och Sverige jobb. Och det är ett av de krav bland annat LO ställt inför förhandlingarna.

Men ett permitteringssystem är knappast något parterna skapar ensamma, i alla fall inte om det också ska innebära utveckling. Staten har också en roll, och ett ansvar.

Så, Anders Borg, om du vill underlätta avtalsrörelsen ska du nog släppa idén om att diskutera ungdomslöner och i stället låta överläggningar kretsa kring hur stat, fack och arbetsgivare ska rusta företagen för framtiden.

Ingvar Persson

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB