Startsida / Inlägg

Snabba besked om permitteringar

av Ingvar Persson

När industrins orderböcker plötsligt tömdes i samband med finanskrisen hade svenska företag ingen möjlighet för att tillfälligt snabbt kunna minska arbetskraften. Till skillnad från i 23 av EU:s 27 medlemsländer hade Sverige inget system för tillfälliga permitteringar.

Det har vi fortfarande inte.

Däremot hade Sverige då – och har fortfarande – regler som gör det lätt och billigt för arbetsgivare att säga upp människor. Det var precis vad som hände, och trots att det så småningom tecknades tillfälliga krisavtal försvann 100 000 industrijobb.

Att det innebar en katastrof för många av de anställda som tvingades lämna sina jobb är klart. Men också för företagen och Sverige har bristen på ett fungerande permitteringsinstitut skapat problem.

När konjunkturen vände och orderböckerna fylldes fanns de yrkeskunniga människorna helt enkelt inte kvar. Det gick inte att skruva på den kran som så dramatiskt dragits åt.

Många av våra konkurrentländer – som har motsvarande fabriker – kunde däremot leverera. Där kunde personalen kallas in efter permitteringen.

Nästa gång det blir kris borde Sverige ha ett annat system än uppsägningar för att möta tillfälliga djupdykningar i efterfrågan. Det är den slutsats som en partsgemensam arbetsgrupp inom industrin nu presenterar i en rapport.

Gruppen vill ha en ordning som tillåter utbildning i kristid, och konstaterar att staten kommer att behöva vara med och betala. Rapporten pekar ut de kända problemen – att permitteringar inte får bli ett alternativ till strukturomvandling, och att det inte får fungera som ett sätt att vältra över kostnader på andra – men menar att de kan bemästras.

Inget av detta borde vara kontroversiellt, och till och med en aldrig så försiktig Anders Borg har ju antytt att han kan tänka sig att prata om saken.

Det finns egentligen bara ett problem. Tiden.

För om inte människor ska bli arbetslösa och jobb försvinna från Sverige nästa gång det blir kris kan det vara bråttom, riktigt bråttom.

För alla som nu varslas är det faktiskt redan för sent.

Ingvar Persson

Ledarbloggen skriver jag idag också om de förhandlingar som PTK och Svenskt Näringsliv planerar om anställningstryggheten.