Arkiv för December 2011

- Sida 1 av 2

Stråht får jobba på

av Ingvar Persson

I dag beslutade regeringen att förlänga förordnandet för Medlingsinstitutets chef Claes Stråht. För ledarbloggens läsare kommer det ju inte som någon överraskning. Hillevi Engström avslöjade ju för över en månad sedan att han får behålla jobbet.

Klart är i alla fall att det kommer att finnas arbetsuppgifter under våren. Ett av Medlingsinstitutets uppdrag är ju att underlätta en ”väl fungerande lönebildning”. Det brukar översättas med att försvara industrins roll som norm för löneutvecklingen.

Hur det ska tolkas lär bli en av de viktigaste stridsfrågorna i vårens förhandlingar.

Risken är att jämställdheten får stryka på foten

av Ingvar Persson

Kommentarerna efter Pappers uppgörelse med Skogsindustrierna i lördags var ungefär de man kunde tänka sig.

Jan-Henrik Sandberg från Pappers tyckte han åstadkommit ett bra avtal med hyggligt innehåll, även om han som förhandlare förstås hoppats på mer.

Per Hidesten från Skogsindustrierna talade om bristningsgränser, men lät på det hela taget ganska nöjd.

Dessutom ansåg båda parter att standarden för den övriga av arbetsmarknaden nu lagts fast.

”Vi har ett märke”, sa Hidesten.

”Det kan duga”, svarade Sandberg på frågan om avtalet kan användas som norm för andra LO-förbund.

Det låter som enighet. Jag misstänker att det kan visa sig vara alldeles fel.

I sina grunddrag är Pappersavtalet en kopia av de avtal de andra facken inom industrin har tecknat. Tre procents löneökningar och en avtalsperiod på 14 månader, det är så normen kommer att tolkas.

Dessutom vill Pappers, och LO, lägga till en jämställdhetspott.

Så såg nämligen överenskommelsen om LO:s samordning ut. Å andra sidan innebar den uppgörelsen också att Pappers gick in i förhandlingarna med ett något lägre bud än IF Metall, GS-facket och Livs – som ju valde att stå utanför samordningen.

Nu blev det ingen avräkning för Pappers del.

Arbetsgivarna gillar inte jämställdhetspotter. De gillar inte löneökningar eller individgarantier heller, men de tycker framför allt att illa om allt som liknar låglönesatsningar. Och med dagens kvinnolöner är det precis vad en jämställdhetspott blir.

Alltså kommer arbetsgivarna att vägra tala om jämställdhetspotter under vårens förhandlingar. Och rimligen kommer de att använda Pappers avtal som argument.

För den som vill visar det ju att talet om avräkning i själva verket inte har någon betydelse.

Nu spelar det kanske inte så stor roll. Norm eller inte, andra fackliga organisationer lär fortsätta att ställa de krav man tycker är rimliga.

I går presenterade Vision – de offentliganställda tjänstemännens fackförbund – sina krav. De vill ha ett lägsta utfall på 3,6 procent.

Samtidigt kom kraven från Byggnads. De skriver att de står bakom LO-samordningens krav. Rimligen betyder det i alla fall att man i första vändan tänker sig 3,5 procent.

Frågan om lönenormering lär fortsätta att spöka i löneförhandlingarna. I det spelet är jag rädd att det blir jämställdheten som får stryka på foten.

Ingvar Persson

Det är för dåligt Annie Lööf

av Ingvar Persson

I dag borde jag naturligtvis skriva om Pappers avtal, och om vad det kommer att betyda för den kommande avtalsrörelsen. Verkligheten låter sig dock inte styras, och inte nyhetsflödet heller.

Jag kommer precis från en presskonferens med näringsminister Annie Lööf och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, och ska sanningen fram känner jag mig lite skakad.

Beskedet att Saab till sist ser ut att tvingas till konkurs kan rimligen inte komma som en överraskning för regeringen. Den har haft månader och år på sig att förbereda åtgärder.

Det kan inte heller komma som en överraskning att hela historien om Saab berör kärnan i den svenska näringspolitiken, och framtiden för Sverige som ett centrum för fordonsindustri.

Upplagt alltså för ett kraftfullt näringspolitiskt utspel.

Istället fick de journalister som tog sig till Rosenbad lyssna till två ministrar som förklarade sin djupaste sympati för de anställda, och som försäkrade att deras lojalitet, kompetens och engagemang inte gått obemärkt förbi. ”Ledsamt” var ett ord som återkom.

Det lät nästan som om jag hamnat på en begravning. Jag tror till och med att Annie Lööf använde uttrycket ”våra tankar går till”.

Däremot fanns inte ett spår av politik, framför allt inte näringspolitik. Annie Lööf berättade stolt om det krispaket som lanserades under finanskrisen, och som alla andra betraktar som ett misslyckande. Att det inte hjälpt Saab måste till och med centerledaren inse.

Inte ett ord om hur staten ska förvalta det inflytande panterna ger, inte en stavelse om hur fordonsklustret ska stöttas eller underleverantörerna få hjälp att gå vidare. Och absolut ingenting om vilken framtid regeringen tänker sig för industrin.

Däremot fick vi veta att de Saab-anställda är välkomna till Arbetsförmedlingen som dessutom fått extra pengar i den senaste budgeten. Så sent som i förra veckan var de öronmärkta för åtgärder mot långtidsarbetslösheten.

Det duger inte. Det duger inte alls.

Om inte Annie Lööf kan bättre än så kommer hon att bli ett problem, inte för Saab utan för Sverige.

Ingvar Persson

Patrull för Pappers

av Ingvar Persson

Enligt Dagens Arbete kärvar det nu i Pappers förhandlingar. Det blir kanske inget avtal före jul, och orsaken lär vara frågan om visstiderna.

Det är uppriktigt sagt inte så överraskande. Att förändra allmänna villkor i ett kort avtal är aldrig populärt, och att riva i en sak som de övriga förbunden inom industrin lagt åt sidan för mindre än en vecka sedan är nog att be om problem.

För alla som i dag tvingas till tillfälliga och osäkra anställningar skulle det naturligtvis vara utmärkt om Pappers lyckas. Det skulle dessutom kanske göra livet lättare för de fackförbund som ska inleda sina förhandlingar i vår.

Men frågan är väl om Skogsindustrierna vill bjuda på det. Och om de får för de andra direktörerna.

Ingvar Persson

Nu är det Pappers tur

av Ingvar Persson

Om allt går enligt planerna borde det komma ett avtal för de anställda på pappersbruken i dag.

Oproblematiskt kan man tycka. Det borde bara vara att göra en blåkopia på det avtal de andra industriförbunden träffade i måndags.

Så kanske det blir, men det är inte riktigt så okomplicerat. Eftersom Pappers ingår i LO-samordningen blir deras avtal det första som träffas i den kretsen.

Det betyder till exempel att det ska ha höjd för jämställdhetspotter. I de ursprungliga kraven från LO värderades det till 0,2 procent. Om Pappersavtalet ger samma löneökning som den övriga industrin – 3 procent på 14 månader – kan man fråga sig var den marginalen tagit vägen.

Pappers förhandlare får en del att förklara när de möter sina kollegor i hissarna till förbundskontoren på Olof Palmes gata.

Å andra sidan betyder ett avtal för Pappers också att nivån på LO:s bud måste revideras. Så sent som i onsdags förklarade Handels Lars-Anders Häggström att kraven på 3,5 procent, en individgaranti på 860 kronor och en jämställdhetspott står fast.

Skulle Pappers sluta ett avtal på samma nivå som den övriga industrin är det svårt att fortsätta att säga att de kraven gäller.

Det blir kort sagt spännande att se hur Pappers och Skogsindustrierna löser den ekvationen.

Ingvar Persson

Jämställdheten – värd att slåss för

av Ingvar Persson

För ekot förklarar Stefan Löfven att IF Metalls medlemmar ”måste veta” att industrins avtal inte blir ett allmänt golv i avtalsrörelsen. Han sa förstås samma sak i går när uppgörelsen presenterades, och det är inte svårt att förstå Löfven.

Hans medlemmar kommer inte att gilla om vårens uppgörelser blir mycket bättre än den han och de andra ledarna för industrins fackförbund nu skrivit på.

Problemet är att ingen kan ”veta” vad resultatet av fria förhandlingar faktiskt blir, i synnerhet inte när förhandlingarna kommer att sträcka sig över nästan ett halvår. Löfvens problem är dessutom att han sagt i från sig den viktigaste möjligheten att faktiskt påverka vad som händer på resten av arbetsmarknaden.

Samordningen av LO-förbundens förhandlingar har varit en hörnsten i att försvara industrinormen. Den här gången finns inte den, i alla fall inte på samma sätt som tidigare. De tre LO-förbund som skrev avtal i måndags deltar inte i de övriga elvas samarbete.

Det är därför till exempel Lars-Anders Häggström från Handels dröjer på svaret om gårdagens avtal kommer att styra lönerna, också på andra områden.

De andra förbunden vill ogärna ge upp sina krav innan förhandlingarna har börjat. Ändå undrar jag om inte Häggström, Nordström och de andra kommer att tvingas plocka fram räknedosan för att räkna om de gemensamma kraven från LO till en nivå som är anpassad till industrins 70 procent av utgångsbudet, i alla fall när det gäller löneökningstakten och den garanterade löneökningen.

De lär också få svårt att driva kravet om bättre villkor för de visstidsanställda. Allmänna villkor brukar nämligen inte få plats i korta avtal, och med ett kort industriavtal är det svårt att tro att någon annan skulle skriva ett avtal för många år.

Det är nämligen inte bara IF Metall som försvarar industrins roll som riktkarl för lönebildningen. Det gör också arbetsgivarna, vars samordning är mer diskret än den fackliga, med definitivt inte mindre sträng eller effektiv.

Det gör dessutom politikerna, som visserligen inte deltar i löneförhandlingarna men som ändå har givit Medlingsinstitutet i uppdrag att anpassa avtalen till den norm industrin ställt upp.

Det kommer att bli svårt – och riktigt riskabelt – för något fackförbund att bryta sig ur industrinormen, och det kanske fackliga ledare skulle göra klok i att berätta för sina medlemmar.

Dessutom finns en fråga – viktig både reellt och symboliskt – kvar. Jämställdhetspotterna.

LO-samordningen har tidigare visat att den kan förenas med en ordnad lönebildning med industrins som norm. Villkoren nu är annorlunda, men principen är densamma.

En fungerande lönebildning måste också göra det möjligt att angripa löneklyftorna mellan kvinnor och män.

Det borde vara en princip värd att slåss för, också när det måste ske inom gränser som sätts upp av exportindustrin.

Ingvar Persson

Direktörer jagar alltid kostnader

av Ingvar Persson

Medan journalisterna i går väntade på att de fem ordförandena för facken inom industrin skulle bekräfta det vi redan fått veta av arbetsgivarna – att ett avtal var klart – passade Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe på att tolka läget.

I princip sa han det förväntade. Avtalet blev en smula för dyrt, men alternativet skulle ha varit sämre. Krisen kan betyda att företagen måste skära i kostnaderna, och eftersom kostnaderna nu dessutom ökar riskerar nedskärningarna att bli ännu större.

På något sätt tycker jag att i alla fall det andra ledet i resonemanget – det om kostnaderna – måste vara en direkt idiotförklaring av landets direktörer.

Ska vi tro Weihe skulle det ju innebära att svenska företagsledare går omkring och inväntar krisen innan de försöker skära ner företagens kostnader. Och att företagen sköts efter principen att pengarna i plånboken ska förbrukas lagom till dagens slut.

Min – delvis praktiska erfarenhet – är den motsatta. Kostnadsjakten pågår alltid, och målet är att varje anställd ska vara lönsam. Naturligtvis kan också måttliga lönehöjningar påverka den ekvationen, framför allt om en bransch är utsatt för ett hårt pris- och kostnadstryck. Då blir bättre avlönade anställda plötsligt olönsamma.

Det finns delar av den svenska industrin som har en svår konkurrenssituation. Sannolikt är det därför som till exempel Träindustrin verkar ha haft mycket svårt att svälja gårdagens uppgörelse.

Men den kris Weihe talar om handlar inte i första hand om kostnader. Den handlar om efterfrågan. Skulle den europeiska ekonomin haverera finns det helt enkelt inga kunder kvar som kan köpa lastbilar, generatorer eller järnmalm. Då hjälper det inte hur lite de anställda har betalt, de blir inte lönsamma i alla fall.

Då kommer direktörerna att skicka hem folk från jobbet, oavsett vad de har betalt. Konstigare behöver det faktiskt inte vara.

Ingvar Persson

En konflikt hade kostat på

av Ingvar Persson

Det är flera veckor sedan en av de inblandade i industrins löneförhandlingar beskrev hur viktigt det var att nå upp till treprocentsnivån. Nu fixade man det genom en smula trixande med avtalsperioden.

– Det här är ju ingen exakt vetenskap det här, som en avtalssekreterare sa till mig i dag.

Nu får man 70 procent av utgångsbudet i löneökningstakt, och en nivåökning från den 1 februari på omkring 80 procent.

Hur som helst har facken antagligen anledning att känna sig ganska nöjda.

Direktörernas argument att löneökningar hotar jobben har inte varit alldeles hederliga. I dagens situation hotas jobben helt oavsett vilka löner man kommer överens om.

Men argumenten har varit effektiva, så till den grad att till och med en och annan av de anställda på Svenskt Näringsliv numer tycks tro på sina egna argument. I alla fall ojar sig Christer Ågren både på Svenskt Näringslivs hemsida och inför TT.

Det är klart att det hade kostat på att plocka fram konfliktvapnen.

Frågan om vilken roll dagens avtal kommer att spela är dock knappast avgjord ännu. De tre LO-förbunden i industriförhandlingarna har presenterat uppgörelsen för LO:s styrelse, precis som stadgarna föreskriver. De har dessutom fått styrelsens välsignelse för ett avtal.

Men frågan är om de också fått ett löfte om att det avtal som träffats blir normerande?

När jag lyssnade på Stefan Löfven på dagens presskonferens tyckte jag inte det lät så. Det gick i alla fall inte att ta miste på att frågor om normering irriterade IF Metallordföranden.

– Det här är en normerande överenskommelse, sa Löfven, och la betoningen på är.

– Det måste alla aktörer inse, sa han sedan, och betonade måste.

IMG_0162.JPG
Dagens presskonferens med facken inom industrin

 

Wanja Lundby-Wedin skriver också i ett pressmeddelande efter dagens styrelsemöte att LO-samordningens krav ligger fast. Frågan är vad det betyder?

Ingen kan rimligen ha väntat sig att de övriga förbunden skulle överge krav som jämställdhetspott eller låglönesatsningar. Men betyder LO-ordförandens utspel att också nivåkraven ligger fast?

Det går att tolka Handels ordförande  Lars-Anders Häggström på det viset när han skriver att ”vår egen avtalsrörelse fortsätter enligt våra planer”.

Under ett antal avtalsrörelser har det varit möjligt att förena en normerande roll för industrin med försiktiga förändringar av relativlönerna, inte minst för stora kvinnogrupper.

Det har varit en nyckel till fungerande lönebildning.

I dag pratar både fack och arbetsgivare om att det nya Industriavtalet har visat sig hålla måttet.

Kanske skulle det vara klokt att avvakta något med den slutsatsen.

Ingvar Persson

 

Direktörerna blir gladare till våren

av Ingvar Persson

Teknikföretagen presenterade just sin konjunkturbarometer för det sista kvartalet, Q4 som det heter på direktörssvenska.

Det är dyster läsning. Kapacitetsutnyttjandet i industrin minskar, efterfrågan på arbetskraft har halverats och orderböckerna blir allt tunnare. Och raset gäller alla branscher och alla typer av företag.

Enligt Anders Rune – chefsekonom hos Teknikföretagen – faller efterfrågan på yrkesarbetare lika snabbt som under finanskrisen 2008.

Jag tänker verkligen inte anklaga Rune för att trixa med siffrorna. Det gör han säkert inte, även om den officiella statistiken från SCB visar att industrins produktion faktiskt ökade en smula mellan september och oktober och att bristen på arbetskraft nu är större än för ett år sedan.

Men som sagt, också SCB talar om tunnare orderböcker och Teknikföretagen har säkert ordning på sina siffror.

Däremot tror jag tolkningen, och jämförelserna med 2008, har att göra med lönerörelsen.

Det är klart att facken har formulerat sina krav mot bakgrund av de goda resultat många industriföretag uppvisat under året. Det har arbetats mycket övertid under 2011.

Vinsten per anställd har dessutom – som Dagens Arbete visat – ökat dramatiskt de senaste tio åren.

Historiska siffror, skulle arbetsgivarna säga.

Det är naturligtvis riktigt, men det finns ett problem. Det är en mycket nära och långt i från avslutad historia.

Till och med om Teknikföretagen (och Svenskt Näringsliv) har rätt i att konjunkturen viker, eller om eurokrisen skulle leda till ett allmänt sammanbrott, finns siffrorna från i år kvar.

Det här årets vinster kommer att flyta upp som resultat i boksluten som ska redovisas i vår. Det är de som kommer att ligga till grund för bolagsstämmornas beslut om utdelningar och för direktörernas bonusutbetalningar.

Och vi kan vara säkra på att den bekymrade stämning som i dag råder hos Teknikföretagen då kommer att vara som bortblåst.

På söndag har IF Metall kallat sina förhandlingsdelegationer till Stockholm. Jag gissar att de förväntar sig ett bud som går att stå för, också när aktieutdelning och bonusar om några månader ska fördelas.

Ingvar Persson

Sida 1 av 2
  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB