Direktörerna blir gladare till våren
avTeknikföretagen presenterade just sin konjunkturbarometer för det sista kvartalet, Q4 som det heter på direktörssvenska.
Det är dyster läsning. Kapacitetsutnyttjandet i industrin minskar, efterfrågan på arbetskraft har halverats och orderböckerna blir allt tunnare. Och raset gäller alla branscher och alla typer av företag.
Enligt Anders Rune – chefsekonom hos Teknikföretagen – faller efterfrågan på yrkesarbetare lika snabbt som under finanskrisen 2008.
Jag tänker verkligen inte anklaga Rune för att trixa med siffrorna. Det gör han säkert inte, även om den officiella statistiken från SCB visar att industrins produktion faktiskt ökade en smula mellan september och oktober och att bristen på arbetskraft nu är större än för ett år sedan.
Men som sagt, också SCB talar om tunnare orderböcker och Teknikföretagen har säkert ordning på sina siffror.
Däremot tror jag tolkningen, och jämförelserna med 2008, har att göra med lönerörelsen.
Det är klart att facken har formulerat sina krav mot bakgrund av de goda resultat många industriföretag uppvisat under året. Det har arbetats mycket övertid under 2011.
Vinsten per anställd har dessutom – som Dagens Arbete visat – ökat dramatiskt de senaste tio åren.
Historiska siffror, skulle arbetsgivarna säga.
Det är naturligtvis riktigt, men det finns ett problem. Det är en mycket nära och långt i från avslutad historia.
Till och med om Teknikföretagen (och Svenskt Näringsliv) har rätt i att konjunkturen viker, eller om eurokrisen skulle leda till ett allmänt sammanbrott, finns siffrorna från i år kvar.
Det här årets vinster kommer att flyta upp som resultat i boksluten som ska redovisas i vår. Det är de som kommer att ligga till grund för bolagsstämmornas beslut om utdelningar och för direktörernas bonusutbetalningar.
Och vi kan vara säkra på att den bekymrade stämning som i dag råder hos Teknikföretagen då kommer att vara som bortblåst.
På söndag har IF Metall kallat sina förhandlingsdelegationer till Stockholm. Jag gissar att de förväntar sig ett bud som går att stå för, också när aktieutdelning och bonusar om några månader ska fördelas.
Ingvar Persson