Makeup on my mind

Makeup on my mind

Startsida / Inlägg

Nagelvård

av Anna Wahlberg

Foto: Thinkstock

För en tid sedan reagerade Jenny Brunnberg Collgård, hudterapeut och nagelteknolog, på mina spruckna nagelband och krackelerade/spruckna hud på händerna.
Och jag kan inte annat än hålla med, manikyren är eftersatt.

Det handlar inte om att jag inte vet hur man gör, utan att jag har fullt upp med annat. Men, när jag ändå hade med en expert att göra, så bad jag Jenny att sätta ihop en liten lista med råd och tips för fina naglar.

Här är Jenny Brunnberg Collgårds råd:
* Använd aldrig aceton eller remover med olja! Aceton torkar ut och skadar nageln medan olja gör att removern transporteras in i nageln och nageln blir då skadad. Använd alltså remover utan aceton och olja.

* Det bästa sättet för att få fina och friska naglar är att använda nagelolja – nageln får fukt och näring, och risken minskas för att nageln ska skiva eller dela sig.

* Vatten och starka rengöringsmedel torkar ut nageln – använd därför gärna diskhandskar för att skydda händerna när du diskar och städar.

* Det största felet många gör när de filar nageln är för det första att man filar nageln rund. Ofta kommer man då åt nagelbanden på sidorna och nageln skivar sig ofta. Fila därför nageln rakt – detta gör att nageln blir starkare och inte går av lika lätt.

* Var försiktig när du petar ner nagelbanden. För mycket tryck och petande kan leda till att nagelbanden går sönder och i värsta fall blir hårda. Använd olja som du masserar in på nagelbanden, därefter peta försiktigt ner nagelbanden med en orangepinne/petare.

* Polera inte naglarna för ofta! Idag ser jag många kunder som har köpt en 3-sidig poleringsfil och använder den alldeles för ofta, vilket försvagar nageln. En polering av nagelbädden går till såhär: först ruggas nageln upp med hjälp av den hårdaste sidan på poleringsfilen. Därefter droppas olja på nageln för att den ska gå in i nageln på djupet. Därefter ”stängs” nageln med den nästa hårdaste sidan. Till sist använder man den mjukaste delen av filen för att polera upp nageln och göra den blank. Den grövsta sidan ska inte användas mer än 1 gång var 3:e månad, medan den näst hårdaste kan användas 1 gång i månaden. Polersidan kan användas 1 gång i veckan.

* Använd handkräm så ofta som möjligt men speciellt efter att ha tvättat händerna. När du applicerar handkrämen, massera in försiktigt på nagelbanden så håller de sig mjuka och smidiga.

* Peela händerna ca 1 gång i veckan för att bli av med fnasig hud och få händerna mjuka och lena. Du kan göra en egen hemma-peeling av socker eller havssalt blandat med lite olivolja och några droppar citronsaft. Blanda ihop, smörj händerna och låt verka i ca 5 min innan du med cirkulerande rörelser peelar händerna – glöm inte nagelbanden! Skölj av med ljummet vatten och händerna blir supermjuka!

* Till sist: gå regelbundet på manikyr för att få fina och friska naglar! De flesta salonger (liksom jag själv) erbjuder s.k. hand/nagelvård för billigare peng än en klassisk manikyr. I hand/nagelvården ingår oftast: Formning av naglar, uppmjukning av nagelband, eventuellt handmassage och avslutas med handkräm. Det räcker för att hålla händerna och naglarna mjuka och fräscha.

 

Foto: Peder Wahlberg

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB