Den fjärde boken

 

Det är årets största boksläpp i hela världen.
David Lagercrantz har skrivit den fjärde boken i Millenniumserien.
– Jag har varit både euforisk och skräckslagen, säger han.

Nu på torsdag släpps den fjärde boken, ”Det som inte dödar oss”. Förväntningarna och uppmärksamheten är enorma – i klass med när det kom nya Harry Potterböcker.
”Det som inte dödar oss” är redan såld till över 40 länder. Hela 25 länder släpper boken samma dag, nu på torsdag den 27 augusti. Däribland Sverige.

På bokmässor i London och New York har journalister och förlag stått på kö för att träffa David Lagercrantz och se vem det är som har gett sig i kast med Millenniumserien. PR-arbetet har varit hysteriskt ända sedan det blev känt att det ges ut en nummer fyra.
– Det här är troligen det största jag kommer att jobba med någonsin, säger till exempel Bethan Ferguson, marknadschef på förlaget Quercus i London.

Norstedts förlag beskriver valet av David Lagercrantz som ”självklart”. Det var agenten Magdalena Hedlund som först kom på tanken. Hon representerar Moggliden AB, det företag som Stieg Larssons far och bror startade efter Stiegs död för att förvalta hans tillgångar.
Förlaget gillade idén.

När vi fick ett första synopsis kände vi direkt att det var väldigt bra, säger förlagschef Eva Gedin. Efter det har vi blivit mer och mer imponerade.

Av sekretesskäl har arbetet med den nya boken varit mycket hemlig. Inget av manuset sparades på någon dator. Här håller bokens redaktörer Susanna Romanus, publicistisk chef, och förlagsschef Eva Gedin i guldklimpen. Foto: Lotte Fernvall. Av sekretesskäl har arbetet med den nya boken varit mycket hemlig. Inget av manuset sparades på någon dator. Här håller bokens redaktörer Susanna Romanus, publicistisk chef, och förlagsschef Eva Gedin i guldklimpen. Foto: Lotte Fernvall.

Hon och Susanna Romanus, publicistisk chef, är båda förläggare för ”M4” som den fjärde delen kallas internt. Lagercrantz ska inte ha fått några stränga direktiv, förutom att behålla huvudkaraktärer och -miljöer.
– Jag och Stieg Larsson pratade om delar av det som skulle kunna hända längre fram i kommande böcker. Men det är inget jag tagit upp med David – han har fått hitta på sin egen historia. Läsarna måste förstå att detta är en fristående fortsättning av en helt annan röst, säger Eva Gedin.
David Lagercrantz säger själv i katalogtexten ”Jag fattade tidigt att det bara skulle bli patetiskt om jag försökte härma honom. Jag skriver min egen prosa.”

Fakta
Succén i siffror
Totalt i världen har Millenniumtrilogin sålt i över 80 miljoner exemplar.
Här är några exempel:

USA 24 miljoner
Kanada 2,5 miljoner
Danmark 1,8 miljoner
Frankrike 5,8 miljoner
Tyskland 8,5 miljoner
Italien 4 miljoner
Japan 1,4 miljoner
Norge 1,3 miljoner
Polen 1,5 miljoner
Storbritannien 14 miljoner
Spanien 4,9 miljoner
Nederländerna 2,6 miljoner
Fotnot: Siffrorna är inte exakta eftersom böckerna fortsätter sälja hela tiden. Dessutom har många länder nu kört kampanj inför den fjärde boken, vilket lär öka försäljningen.
Källa: Norstedts

Nu delar förlaget med sig av glimtar från den nya boken:
Lisbeth Salander har en stor roll. Hon är rastlös och tar mer risker – hon är med på en hackerattack. Den amerikanska underrättelsetjänsten är inblandad intrigen. Mikael Blomkvist – som är lite trött och funderar på om han borde byta karriär – hoppas på ett riktigt scoop.
Mikael Blomkvist har blivit ”lite gråare”, berättar Eva Gedin.
– Läsarna får se vad som hänt efter åren som gått, bland annat på Millenniumredaktionen. Det blir en sorts kommentar till Mediasverige. Över huvud taget är ”Det som inte dödar oss” väldigt samtida, den handlar om här och nu, om vad vi oroar oss över i dagens samhälle.

Susanna Romanus säger att spänningen är annorlunda än i de tidigare böckerna:
– Det är inte den typen av otäcka scener som våldet mot kvinnor som Stieg skrev om. Det är mer känslan av att någon kan stå utanför din dörr, och man undrar hur man ska skydda sig.
En fjärde bok är ingen ny tanke. Stieg Larsson ska rentav ha påbörjat nummer fyra – han hade nämligen planerat tio i serien. Ingen har dock visat upp det manuset, och det är inget som förlaget tagit del av.

För Norstedts är ”Det som inte dödar oss” mycket viktig. Förra året gjorde förlaget det sämsta resultatet i modern tid. Över 20 personer fick gå i höstas.
– Det är klart att boken betyder mycket för oss, säger vd Otto Sjöberg. Men efter höstens strukturåtgärder ska vi inte vara beroende av enskilda exceptionella framgångar. Tyvärr är en trend i hela branschen att allt färre titlar, så kallade ”big books” står för en väldigt stor del av försäljningen.
En del kritiserar att ni ger ut en fjärde bok, och menar att det är att profitera på Stieg Larssons författarskap. Kan du förstå den kritiken?

Nej. Vi gör det här i nära samförstånd med Stieg Larssons familj, som äger rättigheterna till böckerna. De fantastiska karaktärer som Stieg skapade fick ett oväntat och tragiskt slut. Att de får leva vidare är nästan ett publicistiskt ansvar för ett förlag tycker jag.

Otto Sjöberg fick inte läsa manuset från början, eftersom arbetet föregåtts under ett extremt hemlighetsmakeri. David Lagercrantz och förläggarna har hanterat manuset på pappersutskrifter, som gömts och flyttats runt mellan olika platser i huset. Endast ett litet fåtal – som verkligen behövt det – har haft tillgång till den nya boken.
Om fyra dagar ökar läsarskaran dramatiskt.

REDAKTÖR: Titti Jersler, ANSVARIG UTGIVARE: JAN HELIN