Så gjorde TikTok Twilight populärt igen!

Trots att vi är moderna människor som lever i en värld där man kan få maten hem till dörren är det vissa saker som fortfarande är obegripliga för oss. Hur kan universum vara oändligt? Varför behövde Kanye West 6 barbecuesåser till sitt 3-pack hot wings? Och hur blev Twilight populärt igen? Idag ska vi ägna oss åt sistnämnda.

Vi lever just nu i en tidsålder som kallas för Twilight-renässansen. Eran började någon gång under tidig pandemi. Först var det bara memes. Men sen fylldes internet med personer som oironiskt klär sig som karaktärerna i filmen och som citerar en glittrande Edward Cullen. Och när jag säger internet menar jag såklart TikTok. Hashtaggar som #twilightiktok har miljontals visningar.

@ladyyasmina1You caught me! I just uploaded clips straight from the movies ##twilighttiktok ##jasper ##astrology ##cullens ##twilightsparkle♬ Theme from ”Twilight (Bella’s Lullaby)” – Movie Sounds Unlimited

Twilight har lika mycket stjärnglans just nu som Edward i solljus.

Precis som Edward Cullen kan Twilight inte dö.

Snälla stoppa mig.

Från 2008 till nutid – den Twilight-iska tidslinjen

Det har gått över tio år sedan den första Twilight-filmen släpptes. Året är 2008 och en kompis tar med dvd:n hem till mig och vi tittar på den blå-tonade filmen tillsammans. Efteråt kan jag inte tänka på något annat. Jag tvingade min mamma att köra mig till bokhandeln redan samma dag så att jag kunde köpa New Moon, den andra boken i serien – och den plöjde jag på mindre än ett dygn. Det var den starkaste läsupplevelsen jag haft som 13-åring. Historien om den uråldriga för evigt unga vampyren som blir kär i en HELT VANLIG TJEJ tickade alla mina boxar.

Men sen blev Twilight töntigt. Både filmerna och böckerna förlöjligades av både kritiker och före detta fans. Kanske blev vi alla också mätta på vampyrhetsen som präglade tidigt 2010-tal. Filmerna var cringea. Och böckerna problematiska. Författaren Stephenie Meyer skrev en ny första bok i serien från Edwards perspektiv för att bevisa att böckerna inte alls var så sexistiska som alla påstod. Det är nu pinsamt att ha varit ett fan. Från att ha sagt att Twilight är min favoritbok låtsas jag nu som ingenting.

Så blev Twilight kult

Men i början av pandemin händer något. Alla blir nostalgiska. Twilight-memes syns plötsligt överallt. På TikTok börjar tjejer visa upp hur de klär sig som karaktärerna. Netflix släpper filmerna. Folk återskapar scener och besöker staden Forks i Washington där filmerna spelades in. Twilight-renässansen är ett faktum.

Så varför har Twilight blivit populärt igen både bland gamla fans och för en yngre generation som knappt var födda när Twilight-fenomenet peakade? Filmerna har först och främst blivit kitsch – något att samlas kring och skratta åt tillsammans. Men populariteten beror kanske också på att vi nu generellt är lite mindre rädda för att uppfattas som töntiga. Snarare är det inne att ha självdistans. Kanske var vi lite allvarligare för tio år sedan. Nu är tonen lite mer” jaja, jag kan titta på Twilight, se det cringea och problematiska och njuta av det ändå.”

@maryalicebrandonIt’s my only talent #twilight #fyp #twilightsaga #alicecullen #booktok #twilightrenaissance #twilighttiktok♬ enough for you – Olivia Rodrigo

Men mest av allt är det nog nostalgi. För oss som växte upp med Twilight känns det tryggt att återvända till Forks. Och på samma sätt som jag tittar på och romantiserar 90-talsfilmer tittar 16-åringar idag på Twilight och tycker det är mysigt med film från en svunnen uråldrig tid.

Den odödliga vampyrstilen

På TikTok hittar du mängder av videos i stil med: Så klär du dig som Bella Swan från Twilight eller som Elena Gilbert från The Vampire Diaries (en vampyrserie från samma era). Vampyrstilen kännetecknas av 2000-taliga låga bootcutjeans, lager på lager och flanellskjortor. Allt i mörka höstfärger.

@izzlemyshizzleAaaahh i love her :3333 ##elenagilbert ##tvdposts ##foryou ##outfits ##vampires♬ original sound – Lyrics

När jag gick på högstadiet kommer jag ihåg hur jag drömde om att få se ut som Bella Swan och Elena Gilbert. Men det är väl också det som är lite grejen med Twilight-stilen. Den största accessoaren är de snygga personerna som bär kläderna. Jag tänker på internets favorituttryck: ”Is it fashion or is she just skinny”. Alltså – är det kläderna i sig som är snygga eller är det bara personen som samhället tycker är snygg som gör att vi gillar kläderna? Ser du ut som en modell är Twilight-looken mode men för alla andra är det bara massproducerade kläder från 2010.

Och med de där upplyftande orden sätter vi punkt för denna gång. Men vi får säkert anledning att komma tillbaka. Vampyrer är ju som bekant odödliga.

Psst.. Följ Moa Sätter Plus på Instagram! 

Moa Alfredsson är journalist och professionell hudvårdsnörd.

På Aftonbladet testar hon skönhetsprodukter och skriver om mode. Och på Moa sätter plus tar hon sin besatthet av läppstift och fulsnygga kläder till nästa nivå.

Funkar verkligen den gröna TikTok-krämen? Kopierar Jason Sudeikis Harry Styles stil för att vinna tillbaka sitt ex? Och kommer skinny jensen för alltid ligga som en mörk skugga över vår samtid? Så mycket att avhandla – så lite tid!

Följ Moa Sätter Plus på Instagram här!