Startsida / Inlägg

Kommunen anlitade advokater för miljoner för att slippa ersätta Pontus

av Karin Östman
Skolan vägrade betala skadestånd till Pontus och betalade närmare 2 miljoner i rättegångskostnader - men förlorade. Foto: Malin Arnesson
Skolan vägrade betala skadestånd till Pontus och betalade närmare 2 miljoner i rättegångskostnader – men förlorade.
Foto: Malin Arnesson

Varberg kommun anlitade advokater för nästan 2 miljoner kronor för att slippa betala skadestånd till mobbade Pontus Karlsson.
Men Pontus vann.
– Jag tappade hakan när de räknade upp alla kostnader. Varför betalade de inte bara på en gång, säger han.

Pontus Karlsson är i dag 18 år och går sista året i gymnasiet. Minnena från grundskolan i Varberg smärtar fortfarande.
Redan i årskurs 3 gick han till skolkuratorn och berättade att han var utfryst, blev knuffad, sparkad, slagen och förföljd.
Pontus berättade även för lärare, rektor och annan personal om kränkningarna. Men trots vissa insatser fortsatte mobbningen.
– Det fanns perioder som var bättre men det kom tillbaka hela tiden. Det var aldrig frid och fröjd. Jag lurade mig själv att tro att det skulle bli bättre men det blev det aldrig, säger Pontus.

Barn- och elevombudet företrädde Pontus och krävde i ett beslut 2009 att   Varberg skulle betala skadestånd till Pontus för kräkningarna men kommunen bestred och gick till domstol för att slippa betala.

Som försvar lade skolan och kommunen skulden på Pontus. ”Pontus har haft ett sätt som kunde uppfattas som provocerande av andra elever”.
Skolan tyckte dessutom att man gjort ett bra jobb med Pontus: ”Om inte BEO hade utrett och stämt skolan, så hade skolan i stället betraktat sitt arbete med Pontus som särskilt framgångsrikt och som ett gott exempel för framtiden”.

Men skolan förlorade rättstvisten. Drygt tre år senare, i april i år, dömde tingsrätten Varberg kommun att betala skadestånd till Pontus för kränkningar han tvingats utstå på Bockstensskolan. Skadeståndet sattes till 50 000 kronor.

Rättsprocessen blev en kostsam historia för Varberg kommun som anlitade två advokater för att försöka undvika att betala skadeståndet till Pontus Karlsson. I slutändan kostade processen skattebetalarna 40 gånger mer än skadeståndet. Slutnotan för advokaterna landade på 1 947 260 kronor.

För Pontus blev domen en upprättelse.
–  Det har tagit jättelångtid och varit väldigt jobbigt att vänta på rättegången. Men hade jag inte gjort det här vet jag inte hur mitt liv sett ut. Då hade jag aldrig fått upprättelse. Han säger att han tar en dag i taget och fortfarande bearbetar händelserna från grundskoletiden.
– Det försvinner aldrig. Förnedringen kommer alltid finnas kvar. Det påverkar resten av mitt liv. Man är osäker på sig själv, man vet inte hur man ska passa in eftersom man aldrig passat in förut.

Aftonbladet har sökt kommundirektören och chefen för barn- och utbildningsförvaltningen i Varberg men ingen av dem har ringt tillbaka.

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Matilda Andersson, Fredrik Palmqvist och Elvira Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB