Startsida / Inlägg

Mobbarna följde Sofia överallt

av Karin Östman
sofia_skolgranskning_mobbing_fotografpontusorre002
Sofia Nordqvist mobbades på nätet. FOTO: Pontus Orre

Sofia Nordqvist, 23, mobbades i över tio år. 
Det började på skolgården men följde med henne in i sovrummet.
– Jag mobbades på nätet och det hängde med överallt, säger hon.

TV: Se intervjun med Sofia här

Mobbningen började redan i första klass. Sofia som var tyst och blyg berättar hur hon snart började få kommentarer om sitt utseende.
I mellanstadiet började fortsatte mobbningen med ökad kraft. Nu försvann inte de elaka påhoppen när hon lämnade skolan utan följde med hem.
– Det var när man började vara på Lunarstorm och chattar. Det blev grövre saker ju äldre man blev. Jag fick höra att jag var ful, fet och borde skära mig och dö. Det folk inte vågade säga i skolan skrev de i stället på nätet.
Det var både personer hon kände och anonyma som skrev om henne.

Sofia Nordqvist kände sig ensam. Hon hade några få vänner men berättar att de av rädsla för att själva bli utsatt lämnade henne.
– Jag kunde ha ångest och en klump i magen varje gång jag loggade in på datorn men kunde inte låta bli. Det var ju min verklighet och värld eftersom jag inte hade någon att umgås med.
När hon var 12-13 år blev hon deprimerad, började banta, sminka sig och försöka förändra sig – allt för att bli omtyckt.
– Men de kom bara på nya saker att mobba mig för.

Sofia minns särskilt en sak som en lärare sa när hon berättade att hon ville bli lärare när hon blev stor: ”Du kommer aldrig att bli något”.
Hon bytte skola flera gånger men mobbningen fortsatte. Inte förrän hon valde att hoppa av gymnasiet och starta om på nytt i en ny stad blev hon fri.
– Att komma ut i arbetslivet var något helt annat. Där är man fokuserad på att göra sitt jobb.

I dag arbetar hon som undersköterska och har förlåtit de som mobbade henne.
– Jag har pratat med ganska många av dem men det är väldigt många som har bett mig om ursäkt. Den var som var värst, han förstod inte att det gått så långt att jag ville ta mitt liv. Han sökte upp mig för ett år sedan och bad om ursäkt. Det var strongt gjort.
Men mobbningen har satt djupa spår.
– Nätmobbningen gjorde att det hemska även kom hem till mig där jag borde vara trygg. Mobbningen var med mig var jag än var och jag tror att det gjorde det tio gånger värre och påverkade mitt mående ännu mer.

Vad ska man göra om man ser någon som mobbas?
– Jag hade önskat att det fanns någon som sa att det inte vara okej. Som markerade på något sätt, kanske genom att hälsa på mig i korridoren. Ett hej från någon kunde göra hela min dag. Då kände jag mig sedd. Man kan sätta sig bredvid den som blir mobbad, visa att man bryr sig.

Vad har du för råd till den som själv blir mobbad?
– Prata med någon. I flera år höll jag tyst och stängde in mig i mig själv. Lyssnar inte läraren så berätta för någon annan. Första steget är att våga berätta så att det inte bara blir värre och värre.

Har du erfarenhet av mobbning på nätet? Hör av dig till oss och berätta!

 

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB