Startsida / Inlägg

Rektorn: Allt är inte svart eller vitt

av Karin Östman

Linus, 9, mobbades på Vidingsjöskolan och tvingades byta skola för att känna sig trygg.
– Det går ju aldrig att säga att man gjort tillräckligt. Då skulle det inte ha hänt. Men allt är inte svart eller vitt, säger rektorn Christina Bradley-Ireman.

Vidingsjöskolan fick kritik av Skolinspektionen och Barn- och elevombudet för att man inte gjort tillräckligt för att stoppa mobbningen mot Linus.
– Eftersom vi fick kritik från Skolinspektionen har vi också analyserat och funderat på vad vi kunnat gjort annorlunda och bättre. Det är klart att det var ett misslyckande, säger rektorn Christina Bradley-Ireman.

Vad skulle ni gjort annorlunda och bättre?
– Tydligare agerande för att få stopp på det här ännu tidigare. Sen är det så att vi faktiskt gjort massor saker. Vi har haft samtal, stöd, rastvärdar, extra resurs. Sen är det svårt att säga vad vi skulle ha gjort ännu mer. Men självklart hade vi kunnat göra ännu mer.

Linus och hans mamma tyckte inte att skolan tog deras larm om mobbningen på allvar. 
–  Självklart tog vi mobbningen på allvar. Vi utgår alltid från elevernas upplevelser. Det är klart att det finns olika bilder av saker och ting  av vad som har hänt. Men elevens upplevelser är alltid det som räknas.

Vad är din bild?
– Jag kan inte gå in och berätta om det. Men självklart är det så att inget barn ska bli slaget. Men sedan kan det råka hända olyckshändelser på skolan. Exempelvis att man får en boll i ansiktet som gör att det blir näsblod. Och det var absolut inte meningen att det som hände skulle inträffa. Det är sällan det är svart eller vitt alla har sina upplevelser och känslor och ingenting är fel.

De utpekade mobbarna går kvar och Linus bytte skola. Varför? 
– Man får ju försöka hitta lösningar som är bra för alla parter. Det var ju ett önskemål att få byta skola och då ville vi hjälpa till med det.

Finns det mobbning på Vidingsjöskolan i dag?
– Självklart råder det nolltolerans mot mobbning men jag kan inte säga att det inte förekommer. Men när vi får kännedom om det tar vi tag i det med en gång, säger Christina Bradley-Ireman.