Startsida / Inlägg

Soul längs den blå linjen

av Per Magnusson
16-titiyo-665-1
Titiyo växlar språk till svenska och blir självutlämnande på ett sätt vi inte riktigt hört tidigare.

acbq935dsbup5fmga1jkRateTitiyo
13 gården
Telegram/Warner

POP ”Solna – jag var så ung. Och det brann i mina ögon när min syster sa sjung”.
Titiyo wailar raden rakt upp i luften.
Jag tänker på en av Håkan Hellströms bästa låtar, ”Dom kommer kliva på dig igen”, och texten ”Ta mitt råd – åk tillbaka hem. Mina ögon brann, när jag hörde det”.
Det är samma livsavgörande ögonblick som skildras i Titiyos ballad ”Solna”. Systern är Neneh Cherry och det var hon som övertalade Titiyo att satsa på att bli artist.
Den 48-åriga Titiyo Yambalu Felicia Jah har ömsat skinn flera gånger i sin karriär. Hon har ofta låtit oss vänta länge mellan de olika faserna. Jag inbillar mig att hon bara har gett ut musik när det känts nödvändigt, när hon haft någonting att säga. Resultatet är att det ofta blivit en liten sensation när hon släppt ett album. Drottningen har kommit tillbaka, för att parafrasera henne själv.
Det här är Titiyos första album på svenska. Som så ofta när artister bestämmer sig för att byta till modersmålet blir musiken personlig och tillbakablickande. Det svenska språket tillåter Titiyo att vara självutlämnande på ett sätt vi aldrig riktigt hört henne vara tidigare.
Hon sjunger om sin pappa, slagverksmusikern Ahmadu Jah, i ”Jag lovar”: ”Jag hörde trummor från Sierra Leone”. Hon gör upp med sitt knackiga sena 90-tal i en låt med den ganska befriande titeln ”Företagsgig”: ”Gjort skit för pengar ibland, men det ska du skita i”. På ”13%” blandar Titiyo svenska och engelska och påminner plötsligt om punkduon jj: ”Spåren i min hud/jag är kött, jag är gud/I won’t cry, I won’t back down, för nån av er”.
Jag gillar hur musiken är underordnad berättelsen på ”13 gården”. När beatsen – i skarven mellan 80- och 90-tal med inslag av modern hiphop och r’n’b – bara får följa sångerskan tillbaka längs Stockholms blå tunnelbanelinje.
Och alldeles oavsett om du har vuxit upp i Solna, Växjö eller Örnsköldsvik är det inte svårt att relatera till bilderna som målas upp.
En kyss vid vattentornet. Korta Kent. Fulla på Kaninholmen.
Alla städer har sitt vattentorn, sina favoritcigg och sin badplats för första fyllan.
Vi har ju alla varit där.

BÄSTA SPÅR: I den fjäderlätta soullåten ”Taxi” visar Titiyo var skåpet ska stå. ”Hela Stockholm dansar. Men jag har gjort det där så länge – sedan innan ni började andas”.

VISSTE DU ATT… Linnea Henriksson, Moto Boy, Ludwig Bell, Martin Renck, Vaz och Adjan XX står med som samarbetspartners på albumet.

LYSSNA OCKSÅ PÅ: Producenterna och låtskrivarna på ”13 gården”. Jonathan Johansson hörs i körerna, Dante i reggaetakten och Martin Sakarias i den drömska Lorentz & Sakarias-stämningen.

LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB