Nascar

Ted Westerfors om det senaste från USA

Arkiv för April 2009

- Sida 1 av 1

Safety first!

av Ted Westerfors

Sedan den spektakulära målgången på Talladega i söndags – där Carl Edwards efter en sammanstötning med Brad Keselowski flög in i staketet – har säkerheten diskuterats fram och tillbaka.

Frågan är – vad finns det att diskutera? Tävlingsbilar går fort – i det här fallet 310 km/tim, åskådarna vill komma så nära som möjligt och krascher är oundvikliga.
Säkerhetsstaketet höll för 1.530 kg flygande bil. För mig räcker det. NASCAR har gjort sitt jobb på ett utmärkt sätt och även om några fans fick lättare skador är det peanuts jämfört med bland annat rally, fotboll och andra sporter. Personligen skulle jag vara stolt över (och säkert betala för) att ha ett ärr i pannan förorsakat av Carl Edwards förgasarbult!

Räkna gärna på procenten – 36 tävlingar om året med ett publiksnitt på 150.000 – enbart när det gäller NASCAR Sprint Cup. Risken för publikskador är mindre än att bli träffad av en golfboll på Sergels Torg.
End of discussion!

För övrigt var racet det bästa på länge och mycket bra PR för NASCAR. Tänk själv – 60 ledarbyten mellan 25 olika förare! Jämför med Formel 1 – inget ledarbyte…

Go Fast – Turn Left!

Vilket race!

av Ted Westerfors

Söndagens race – Aarons 499 – på Talladega Superspeedway var det häftigaste NASCAR-racet på länge.

Mellan kvalsnabbaste Juan Pablo Montoya och den långsammaste (och 43:e) Max Papis skilde det bara en dryg sekund. Bäddat för tät racing!
Och det blev det! Redan på 7:e varvet fick vi ”The Big One” – den stora, ofrånkomliga smällen som ALLTID inträffar på Talladega. 13 bilar involverade, varav en var Jeff Gordon, som inför det här racet ledde serien.

Många småsmällar och avåkningar med prov på mästartakter bakom ratten fick vi se men avslutningen blev spektakulär och en ren reklamfilm för NASCAR.
Efter 60 (!) ledarbyten mellan 25 (!) förare, låg Ryan Newman längst fram, hjälpt och påknuffad av Dale Earnhardt Jr när plötsligt Carl Edwards, som legat bak i fältet och bidat sin tid, kom stormande. Han hade massor av hjälp från rookien Brad Keselowski och de båda tog över ledningen. Strax före mållinjen gjorde Keselowski ett par finter för att ta sig om, Edwards blockade lite för mycket och fick en törn. Edwards bil blev luftburen och efter att ha kraschat in i Ryan Newmans bil (ovanifrån!), hamnade han i staketet och sedan ner på banan. Brinnande.
Ivrig, skämtsam eller lätt chockad klev Edwards ur bilen och SPRANG över mållinjen för att fullfölja racet…

Keselowski vann sitt första race (det lär bli fler) före tvåan och hans mentor Dale Earnhardt Jr – som gjorde sitt bästa resultat hittills i år.
Edwards var inte förbannad på Keselowski efteråt och tog på sig smällen. Stort!

Racet kan direkt, utan redigering, användas som reklam för NASCAR. Missa inte repriserna!

Beware of The Speed Swede!

av Ted Westerfors
Mårtens ride!

Vårt hittills enda bidrag (se´n Niclas Jönsson körde ett Nationwiderace förrförra året) i en NASCAR-serie är, som jag nämnt tidigare, Mårten Hansen, en drygt 20 år gammal kille från Bålsta, strax norr om Stockholm, som tidigare bl.a kört Camaro Cup.
Han blev – i konkurrens med över 700 racesugna ungdomar – lottad och efter tester uttagen till en karriär inom NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing), som driver ett antal olika serier över USA.
Mårten har hamnat hos Ron Sutton´s Winners Circle Racing, som driver sin verksamhet i Kalifornien och följaktligen är det där som Mårten har tagit sina första steg inom NASCAR.
Efter en ganska lång teoretisk utbildning (med bl.a mediaträning!) och körträning på bana har han äntligen fått köra två race. Båda med mycket bra resultat för en Rookie – 5:e och 6:e-platser – och det har taggat Mårten ytterligare.
Den 23 maj är det dags för nästa race och det vore verkligen kul att se honom göra bra ifrån sig där också – och att avancera uppåt i de olika NASCAR-serierna.
För en ung kille som Mårten Hansen betyder det mycket med stöd från andra och du kan både läsa mer och stödja honom via internet:

www.martenhansen.se 
driver@martenhansen.se 
http://martenhansen.blogspot.com/ 

Vi är ju inte direkt bortskämda med svenskar i Stock Car-sammanhang, så ge gärna Mårten en klapp på axeln!

Jippie – äntligen hade jag fel!

av Ted Westerfors

Mark Martin vann. Jag trodde inte att ”Den Gamle” hade det i sig men är jätteglad för att jag hade fel. 50-åringen, som ”slutat köra” ett flertal gånger, fick en sista chans av Rick Hendrick och har bestämt sig för att en gång för alla försöka köra hem ett mästerskap efter att 4 gånger kommit 2:a…
OM han skulle lyckas tror jag inte att det finns NÅGON som blir besviken eller missunnsam – mannen är ju populär hos alla!
Lite av hans resultat se´n starten 1981: 730 race, 35 vinster, 243 top 5, 399 top 10, 44 pole positions och över 68 miljoner dollar i inkörda prispengar!

Racet inatt leddes till största delen av 3 olika förare – Mark Martin, Kurt Busch (som startade 3:a och slutade 3:a i sitt 300:e race) och Dale Earnhardt Jr – som efter en usel start på racet med problem i depån (igen!) plötsligt seglade iväg från de andra med 4 sekunders marginal. Glädjen blev kortvarig, för ett depåbesök senare var bilen skit igen och efter en knuff från Casey Mears hamnade Jr i muren och slutade på 33:e plats. Dessutom knuffade de båda varandra efter målgång och har förmodligen straff och böter från NASCAR att vänta…

Det mesta överglänstes i alla fall av en överlycklig Mark Martin som efter sin första vinst se´n 2005 tackade sin fru för att han fortfarande får hålla på…

Way to go, Mark!

Phoenix rising – from burning tarmac?

av Ted Westerfors

Helgens NASCAR Sprint Cup-race körs ute i öknen i Arizona – i Phoenix närmare bestämt.

Det får mig osökt (?) att tänka på fågel Fenix som reste sig ur askan efter att ha begravt sin far i ett ägg av myrra. Fenix var purpurfärgad och det gäller även för Jamie McMurrays Ford – visserligen utan lik och myrra – men definitivt någon som rest sig ur svåra situationer. Hoppas alla minns hans fantastiska driftingmanöver på Atlanta för några veckor sedan! Dags för McMurray att resa som som vinnare efter Subway Fresh Fit 500 på lördag?

Racet går 20.00 amerikansk tid, vilket innebär att det sänds live på Viasat Motor med början 02.00 natten till söndag. Men du kan ta det lugnt – flera repriser och sammandrag kommer dagarna efter.

Phoenix International Raceway (PIR) är en lite annorlunda bana, visserligen en tri-oval på 1 mile (1,6 km) men där upphör likheterna med andra banor. PIR har bara 11 graders banking i kurva 1 & 2, sen kommer en kort backstretch med 9 grader, en liten ”knix”, sen en längre del av samma backstretch, därefter kurva 3 & 4 med helt annan radie och låga 9 graders banking och sist en frontstretch med fjuttiga 3 grader. Puh! Det gör att INGEN kan ställa in bilen perfekt för HELA banan eller HELA racet. Bered dig på stora förändringar under loppets gång.

Kvalrekordet har faktiskt Rusty Wallace – år 2000 snittade han 134.718 mph/215 km/tim på PIR!
Jimmie Johnson vann båda racen här förra året och har dessutom ytterligare en vinst, vilket gör honom till den vinstrikaste aktiva föraren på PIR!

Trots det tror jag att det blir Carl Edwards som kommer göra vinst-backflips och yla mot skyn i Winners Circle på lördag natt!

Det är påsk – och jag har skådat ljuset!

av Ted Westerfors

Nej, jag är inte kristen – men påsken har fått mig att skåda ljuset och framtiden för svensk racing! Den ser ut så här:
Camaro

Tony Bryntesson och Anders Brofalk presenterade den nya Camaro Cup-bilen (som gör debut i serien 2010) på Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i Jönköping under påskhelgen.
Man har under två års tid projekterat fram en fantastisk bil med rörramschassi på amerikanskt Modified-vis och gjort sig mycket besvär med att se till att den nuvarande motorn, växellådan, bakaxeln och hjulen kan användas. Smart! Det innebär att – om man har en Camaro av dagens modell – kommer undan med 34.000 dollar exkl. moms för en komplett bil av den nya modellen!
Vill man köpa en komplett ny bil hamnar prislappen på ungefär det dubbla – dvs. med dagens kron/dollarkurs under 600.000 Skr! Det innebär att du får TRE Camaros för samma pris som EN Porsche Carrera Cup-bil – och förmodligen MINST lika roligt!

Den nya Camaro Cup-bilen har flera likheter med dagens NASCAR Sprint Cup-bilar – frontsplittern, bakvingen och att dörrarna inte går att öppna. Föraren måste klättra in- och ut genom sidofönstret. Fler viktiga likheter är ju V8 med förgasare, 4-växlad manuell låda och stel bakaxel. Den nya version blir ett par hundra kilo lättare, så vi kommer säkert få se ÄNNU mer spännande race i framtiden!
I den allra närmaste framtiden kommer vi att få se Camaro Cup på Viasat Motor – man ska ju köra 6 race tillsammans med STCC, Carrera Cup, JTCC och Pro Superbike!

Du kommer också att skåda ljuset!

Kolla in www.camarocup.com

Car of Tomorrow – Car of Total Boredom?

av Ted Westerfors

Är NASCARs nya bil – COT – FÖR bra?

Bilen som efter nio års utveckling introducerades för två år se´n är mycket säkrare än den gamla typen och (enligt mig) mycket snyggare.
Skillnaderna är i huvuddrag att den är kortare, bredare och högre – för att  ge föraren mer säkerhetsutrymme och plats för mer ram och skyddsbur; den har en ställbar frontsplitter istället för spoiler; ställbar vinge istället för bakspoiler och därmed fler justeringsmöjligheter och ”stötfångarna” sitter högre för att undvika att bilen bakom lyfter upp framförvarande vid påkörning.

COT kritiserades hårt av förarna från början men rösterna har tystnat efterhand när man lärt sig justera bilarna.  Det har visat sig att bilarna numer är lite mer ”sladdbenägna” men i princip självjusterande. För oss i publiken har det lett till tråkigare race och eftersom bilarna numer ser ÄNNU mer likadana ut är det knepigt att hitta någon särskild att tycka om.  Oavsett märke har ju bilarna samma karossform men olika front- och bakstycken och det blir lite FÖR könlöst. Dessutom har bilarnas ursprungliga konfiguration INGET med racebilarnas att göra – alla är i gatversionen framhjulsdrivna, V6-försedda 4-dörrars sedaner!

Förr såg bilarna ut som gatmodellerna och det var enkelt att hitta rätt bil och förare. Och så hade dom ju kromade stötfångare!
Jag tror att NASCAR åtminstone borde fundera på att gå tillbaka till bilar som från fabrik har V8 och bakhjulsdrift – d.v.s. Chevrolet Camaro, Ford Mustang och Dodge Challenger. Då kanske man kan ta tillbaka den gamla devisen ”Win on Sunday – Sell on Monday!”

Den närmaste svenska motsvarigheten till NASCAR – Camaro Cup – står också inför en förändring. En mycket positiv sådan! Man håller på att ta fram en ny bil, som har mycket gemensamt med amerikanska NASCAR Modifieds med rörram, hel kaross och annat. Tyvärr dröjer det till sommaren innan någon bil är färdig (de byggs i USA) men i påskhelgen kan man se foton och närmare presentation (och t.o.m. beställa en!) på Custom Motor Show. Åk dit! (eller kolla in www.camarocup.com)

Merry New Easter!

17+48=24

av Ted Westerfors

Äntligen! På 17:e försöket och det 48:e racet sedan senaste vinsten tog #24 – Jeff Gordon – den första vinsten på länge! Inget snack om att han var värd segern – hela teamet gjorde ett perfekt race – till skillnad mot många andra.

Dale Earnhardt Jr och hans team måste skärpa till sig på alla sätt och vis och flera av Roush/Fenway-teamen likaså. Både Greg Biffle och Matt Kenset verkade ha goda chanser att vinna men föll på schabbel. Värst gick det för Carl Edwards, som kom in som ledare vid det sista depåstoppet och ut som nummer elva på grund av trubbel med båda framhjulen. Tufft…

Tråkigt också för David Reutimann som startade från pole och låg bra till – innan depåproblem. Att han lyckades ta sig i mål på en hygglig placering trots det OCH motorproblem var en bedrift! Det dröjer nog inte länge innan vi får se hans första vinst!

Nu är det påsklov och två veckor till nästa race. Vad ska vi hitta på denna mörka period?

Shootout at TMS Corral?

av Ted Westerfors

Den 26 oktober 1881 utspelades den mest berömda fighten i västerns historia. Nånting säger mig att vi kommer få se en lika hård fight i Fort Worth på söndag!
Carl Edwards, som hittills vunnit här tre gånger (varav båda racen förra året), kommer laddad till tänderna och är väl den som mest av alla HATAR att förlora. Han ledde hela 335 varv totalt i båda racen 2008, så att hitta rätt inställningar och spåer verkar ju inte vara något problem.
Om han ska kunna hålla ångan uppe från förra året, när han vann 6 race och slutade 2:a totalt, är det mer än hög tid att börja vinna i år också!
Inför helgens race på Texas Motor Speedway ligger Carl Edwards (bara) på 8:e plats, 209 poäng efter ledande Jeff Gordon.

Carl

Get in, strap on and shoot, Carl!

Sida 1 av 1
  • Tjänstgörande sportredaktör: Fredrik Pettersson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB