Nascar

Ted Westerfors om det senaste från USA

Arkiv för August 2009

- Sida 1 av 1

Close – AND a cigar!

av Ted Westerfors

3810b.jpg

Det blev ännu ett fantastiskt målfoto när IndyCar körde sitt årliga race på Chicagoland – den snabba ovalbanan.

Efter ett rekordsnabbt race – med toppfarter över 365 km/tim – med millimetrar mellan bilarna blev det Ryan Briscoe (som kör för Team Penske med svenske crew chiefen Mattias Jönsson) som var först över mållilnjen. Han hade hela SJU TUSENDELAR AV EN SEKUND tillgodo på tvåan Scott Dixon! Dessutom fanns det tre bilar till inom en sekund! Snacka om tät racing! Undrar hur det känna när man som Scott Dixon hållit plattan i mattan i två timmar, legat i ledning en stor del av racet och sedan bli den förste förloraren med så liten marginal? Han visade i alla fall inga direkt sura miner efteråt utan menade att han gjorde vad han kunde och ser fram mot nästa race…

Det kördes också ett Grand-Am-race i lördags – i Montreal. Där började det regna 3 minuter innan start, slutade efter en stund, började igen, slutade och började ytterligare en gång. Förarna for ut och in och bytte däck som skottspolar och till slut stannade Max Angelelli ute på regndäck och vann racet överlägset. Vi skulle ha haft besök av två NASCAR Sprint Cup-förare (Carl Edwards och Marcos Ambrose) men Edwards kraschade redan på uppvärmningsvarvet. Kommentarer överflödiga… Vårt svenska hopp – Niclas Jönsson – och hans team hade dragit sig ur racet efter bråk med sin chassitillverkare Lola. Trist, inte minst med tanke på att Niclas och hans teamkamrat Ricardo Zonta vunnit två race den här säsongen, bland annat det senaste…

Nästa helg blir det äntligen NASCAR Sprint Cup igen efter en hel helgs uppehåll. Den här gången från Atlanta Motor Speedway i Georgia. Listen for the Duellin´Banjos…

Good Evenings!

av Ted Westerfors

NasIndy.jpg

Efter två kvällsrace (natt här i Sverige), har dygnet blivit lite förskjutet. Man det gör ingenting, för både NASCAR Sprint Cup-racet på Bristol i Tennessee och IndyCar-racet på Infineon i Kalifornien var ren och skär reklam för amerikansk racing!

På Bristols korta (850 meter), högt bankade (36 grader) ovalbana hade 43 förare kvalat in med 5 tiondelars skillnad! Det var nästan lika tight i mål, när Kyle Busch tog sin första seger sedan i maj och dessutom tyckte att andraplacerade Mark Martin skulle ha vunnit! Mark hade möjlighet att vara lite oschyyst – peta till Kyle och se´n köra om men Gentlemannen Martin håller inte på med sån´t. Han fick nöja sig med att dominera hela racet och komma in som den evige tvåan han är. Dessutom var det hans 1.000:e start i NASCARs 3 toppserier och den 746:e i Sprint Cup. Imponerande!

På Infineon ledde Dario Franchitti från start till mål – men därbakom var det strid på kniven hela tiden! Det fanns inte en dödpunkt under hela loppet och förutom en stor krasch strax efter starten var det gott om kontakter genom hela fältet. Jag stod upp i två timmar och bara njöt.

Nästa helg blir säkert lika spännande med IndyCar på stor oval och Grand-Am i Montreal.

Var det någon som sa att det var F1 i helgen? Ingen aning – då sov jag…

”Like flying a Jet Fighter in a Dryer!”

av Ted Westerfors

NASCAR08 591.jpg

 

På lördag kväll/natt är det dags för äkta amerikansk Saturday Night Racing på Bristol International Speedway!

Banan är bara 800 meter lång men har oöverträffade 36 graders banking! Du kan inte ta dig uppför doseringen utanklätterredskap! Lägg till 43 stora, amerikanska bilar på 840 hästkrafter styck, absolut inga ljuddämpare och en kämpaglöd som bara motsvaras av forna tiders gladiatorer! Då har du nästan fattat vad du har att vänta dig på lördag…

Du kommer ha sällskap av över 125.000 åskådare (hur dom lyckas med det på 800 meter övergård mitt förstånd) och alla är otroligt entusiastiska.

Efter tävlingens 40 mil (!) kommer du både att vara slutkörd och vilja ha mer! Not to worry – det kommer mer inom kort.

See ya!

 

(Bild: Calle Meijer)

 

Camaro Cup comes closer to NASCAR!

av Ted Westerfors

statictext35_center.jpg

 

Onsdagen den 12:e augusti skrivs in i Camaro Cups historia som dagen då man genomförde testerna som godkände den nya generationens Camaro Cup-bil. Ögonblicket är historiskt då bilen skapats genom ett samarbete mellan GMs motorsportavdelning och Camaro Cups förarförening.

Camaro Cup har av GM tilldelats den unika rättigheten att lansera den nya tävlingsbilen i Norden. Bilen är helt byggd för motorsport och endast karossens form härstammar från en befintlig bilmodell, nämligen Chevrolets retromodell av Camaro som lanseras som 2010 års modell.

Körningen som ledde till godkännandet genomfördes i USA på Autobahn Racetrack, strax utanför Chicago. Förare var ingen mindre än Niclas Jönsson, alias Nic Jonsson, känd vinnare i Grand-Am-serien.

Bilen har flera likheter med NASCAR Sprint Cup-bilarna, bland annat frontsplittern, bakvingen och att man måste kliva in och ut genom fönsteröppningen. Tanken är att man ska kunna använda hela drivlinan från den gamla Camaron och därigenom hålla nere kostnaderna – runt 35.000 dollar för en bil utan drivlina och 65.000 för en komplett bil är uppskattningarna.

Den nya Camaron kommer att flygas hem till Sverige och premiärvisas i samband med STCC´s och Camaro Cup´s sista deltävling för året – 25 – 26 september på Mantorp Park.

Be there or be square!

Victorious Vickers Weekend!

av Ted Westerfors

51290_large.jpg

 

Det blev nästan full pott för Brian Vickers den gågna helgen!

Han tog pole position i både Nationwide och Sprint Cup, kom tvåa i Nationwide och vann Sprint Cupracet! Så nära en clean sweep man kan komma – men jag tror Brian Vickers är ganska nöjd med sin helg ändå. Han hade en hård men schysst fight med Kyle Busch i slutet av Nationwideracet och då passade Brad Keselowski på att köra om bägge två – och Kyle attackerade Vickers efteråt för något ingen annan kunde förstå. Ständigt denna Busch…

I Sprint Cupracet halkade Vickers neråt efter en dålig start men höll sig på en topp 10-plats hela racet. Mot slutet blev det – som vanligt på Michigan – ett bensinrace där de flesta var tvugna att komma in och tanka med bara några få varv kvar att köra. Jimmie Johnson, Brian Vickers, Jeff Gordon, Mark Martin och Carl Edwards och några till bestämde sig för att chansa på att soppan skulle räcka och det visade sig att Brian Vickers crew chief räknade bäst och hans bensin räckte lite drygt över mållinjen – men inte längre!

Jeff Gordon och Carl Edwards lyckades också ta sig i mål men för Jimmie Johnson blev det exakt samma resultat som i våras – två varv kort och en 33:e plats istället för vinst. Lika illa gick det för Mark Martin som plötsligt inte är lika säker på att komma med i The Chase längre.

Dale Earnhardt Jr gjorde sitt bästa race på länge och hans crew chief Lance McGrew gjorde ett strategiskt perfekt depåstopp vilket gav Junior möjlighet att gasa fullt på slutet. Det räckte till en tredjeplats – bästa resultatet på länge och ett bevis på att det fungerar.

Till helgen ska vi åka stridsplan i en torktumlare! Jag säger bara: Bristol.

Set your sights for high speed pursuit at Michigan!

av Ted Westerfors

Juan.Montoya.193.jpg

På söndag är det dags för ett snabbt race på en riktigt snabb bana – Michigan International Speedway! Räkna med snittfarter runt 305 km/tim!

Det är dags för Juan Pablo Montoya att visa att han verkligen kan avsluta ett bra race på oval med seger! Att Tony Stweart kommer göra ett bra resultat verkar alla vara ense om – men vem är det som kommer ta hem segern?

Av de nu aktiva förarna har Bill Elliott flest vinter här – hela 7 gånger har han kört in i Winners Circle! Han kanske inte är så het längre – men vad sägs om Brian Vickers? Bra kvalresultet på senste tiden och han tog faktiskt pole på BÄGGE Michiganracen förra året. Mark Martin vann vårracet och Carl Edwards höstracet förra året, Jimmie Johnson är alltid farlig och man kan nog inte räkna bort Dale Jr heller. Kort sagt, det går bara inte att välja någon specifik förare den här helgen!

Enligt väderleksprognoserna (idag, fredag) lär vi slippa regn den här helgen. Underbart! Vi har faktiskt drabbats av regn hela ÅTTA helger hittills i år, med varierande skadeverkningar på racen & kval, så det räcker nu! 

Annars är det dags för presentationen av den nya Camaro Cup-bilen idag eller på måndag. De första testerna i USA är avslutade och allting verkar mer än lovande – t.o.m. så att testföraren Niclas Jönsson satte motorstarkare och väl inkörda modifiedbilar på plats! Mycket spännande!

Vi hörs klockan 19.00 på söndag!

 

Pinball Wizards at The Glen!

av Ted Westerfors

775-NASCAR_Watkins_Glen_Auto_Racing5.standalone.prod_affiliate.158.JPG

 

Vilken smäll!

På det 62:a varvet av 90 fick Kasey Kahne ett kast i kurva 9. Inget problem i sig men Sam Hornish Jr låg alldeles bredvid, fick en liten tryckare, for in i en däcktrave och formligen flög ut på banan igen!  Där kom bland andra Jeff Gordon och Jeff Burton som inte hade en chans att stanna – och numer vet hur en flipperkula känner sig). Stackars Hornish Jr blev påkörd 3 gånger i samma krasch! (resterna av hans bil ses på bilden ovan) Turligt nog blev ingen skadad men det märktes på samtliga vid intervjuerna efteråt att dom var skakade. De tre bilarna såg verkligen ut som skrot efteråt och Kasey Kahne mådde/mår säkert inget vidare trots att han inte gjort fel med flit.

I övrigt väntade vi på duellen mellan Kyle Busch och Marcos Ambrose som en slags fortsättning på deras fight i lördagens Nationwide-race – där Ambrose överraskade Busch vid en omkörning och tog sin andra seger på The Glen. Men bägge två fick spela andrafiolen till Tony Stewart, som efter att ha startat på 13:e plats, sakta och säkert tog sig upp i topp och tog hem sin 5:e Sprint Cup-seger på den anrika banan utanför New York. Tony ökar sin ledning i Sprint Cup på grund av vinsten men även på grund av dåliga resultat för hela Hendricksgänget. Jimmie Johnson var bäst med en 12:e plats, Mark Martin 23:a, Jeff Gordon 37:a och Dale Earnhardt Jr 39:a efter att ha tappat bromsarna totalt och kört rakt in i en däcktrave.

Carl Edwards gjorde sitt bästa road course-race och slutade på 3:e plats.

Next stop Michigan!

SAME, SAME – BUT DIFFERENT – PART 2

av Ted Westerfors

 

GrandNASCAR.jpg

Du vet väl att NASCAR har köpt Grand-Am-serien? 

Ett smart sätt att öka intresset (läs: publiksiffrorna) för Grand-Am är att lägga race i de olika serierna som körs på samma banor till samma racehelg. Så har man gjort den här helgen på Watkins Glen – en av två road courses som NASCAR kör varje år.

I natt svensk tid körs Grand-Amracet ”Crown Royal 200 at the Glen” och det sänds på Viasat Motor lördag 11.30 – 13.30. 

På söndag är det dags för NASCAR Sprint Cupracet ” Heluva Good! Sour Cream Dips at The Glen” och det är ett gyllene tillfälle att jämföra de olika klasserna. Jeff Gordon har NASCAR-rekordet med hela 124.580 mph (knappt 200 km/tim) i snitt runt banan och John Fogarty satte så sent som igår nytt Grand-Am-rekord med 135.548 mph (217 km/tim). Då ska vi komma ihåg att det skiljer nästan ett halvt ton till NASCAR-bilarnas nackdel…

Hur som helst ska det bli skoj att se de båda racen – i Grand-Am har vi ju dessutom svenskt deltagande med Nic Jonsson/Niclas Jönsson, som gör väldigt bra resultat med tanke på teamets storlek och budget. 

Niclas ska dessutom jobba med den nya Camaro Cup-bilen nästa vecka. Den har redan körts på bana och allting fungerar som planerat. Nu är det dags för finliret och racejusteringar innan bilen skeppas över till Sverige. Den kommer att göra debut på Mantorp 25 – 26 september i samband med säsongens sista race och det kommer bli en riktig höjdare!

Be there or be square!

 

Jag har tyvärr tagit bort möjligheten att kommentera direkt – men du som kan skriva svenska utan att påstå att jag är död eller hålla dig på dagisnivå är fortfarande välkommen.

 

 

POKE-OH-NO!

av Ted Westerfors

73-Hamlin_01.standalone.prod_affiliate.158.jpg

Efter en regnig söndag flyttades racet till en varm och solig måndag, där de flesta i publiken verkade ha stannat kvar trots arbetsdag…

Det var helt rätt förare som vann – Denny Hamlin var den stora dominanten på banan. Vid det näst sista planerade depåstoppet gjorde man några ändringar som gjorde bilen svårkörd men efter det sista stoppet var alla inställningar tillbaka och ingen kunde hota Hamlin, som tog sin första
vinst på länge.
Hans farmor dog för några dagar se´n och det en väldigt känslosam Denny
Hamlin som med tårar i ögonen tog emot ovanligt tysta hyllningar. Lite champagnesprut blev det i alla fall.

Tvåa kom Juan Pablo Montoya som gjorde sitt bästa resultat på länge och gottgjorde delvis missen med fortkörning i depån förra helgen.

POKE-OH-NO! Som två skolpojkar bökade och bråkade Robby Gordon och David Stremme med
varandra och NASCAR dömde bägge till 5 varv i skamvrån. Robby är ju sin egen chef, så han får slå sig själv – men David är ju anställd hos Roger Penske – en av de tuffare teamägarna, så han ligger nog lite löst till idag.
Synnerligen oprofessionellt av båda.

3-faldige mästaren Jimmie Johnson såg som vanligt stark ut men fick problem med bilen och var som mest 3 varv efter ledaren. Efter många depåbeök och idogt arbete hittade man problemet – ett tändstift! Jimmie la på en rem och med en stor dos tur, mycket skicklighet och en fantastisk uppkörning slutade han på trettonde plats.

Dale Earnhardt Jr orkar jag inte ens skriva om…

 

Jag har tyvärr tagit bort möjligheten att kommentera direkt – men du som kan skriva svenska utan att påstå att jag är död eller hålla dig på dagisnivå är fortfarande välkommen.

Who´ll stop the Rain?

av Ted Westerfors

DoverRain2.jpeg

Regn suger.

Men regn och NASCAR suger på allvar!

Man sätter sig förväntansfull framför mikrofon eller TV och ser fram mot några timmar av härlig racing men det enda man får se är en massa farbröder med lövblåsar och mörk, fuktig asfalt.

Men, man kanske ska vara glad ändå. Det kunde ju ha varit som vid vårracet på Atlanta förra året. När vi klev ut genom hotelldörren yrde det snö (ja, SNÖ) runt benen och det var minusgrader!

Bättre lycka imorgon, måndag! Racet ska enligt NASCAR börja 18.15 svensk tid. På´n igen!

Sida 1 av 1