Nascar

Ted Westerfors om det senaste från USA

Arkiv för September 2009

- Sida 1 av 1

Who is Mark Martin?

av Ted Westerfors
mark+martin+79795263.jpg

Mark Martin föddes den 9 januari 1959 i Batesville, Arkansas – om möjligt ännu mindre och skrynkligare än han är nu, 50 år senare.

Han startade sin Stock Car-karriär för ganska länge se´n – 1981 – och har sedan första årets mediokra 42:a plats totalt ett mycket imponerande resultatfacit:

750 Cup-race, 47 pole positions, 40 vinster, 412 top-10 och över 36.000 mil körda på racebana!

Dessutom har han vunnit 5 IROC-mästerskap och en hel del annat!

Han har kommit tvåa i mästerskapet 4 gånger – 1990, 1994, 1998 och 2002. Är det då äntligen dags för Mark Martin att vinna? Själv säger han att all press han känt tidigare är borta och han är nöjd med den placering han får… Jag tror nog att sanningen ligger lite mitt emellan, för lusten att köra har definitivt med lusten att vinna att göra. Martin sitter ju i ett team som har alla möjligheter, har en crew chief som bara blir bättre och bättre, enorm respekt hos alla andra förare – och framför allt har han ett reservationslöst publikstöd. INGEN missunnar honom att vinna och ALLA vill se honom som mästare – till och med jag – trots att han har Bibeln som favoritbok…

 

 

Up and down and roll around!

av Ted Westerfors
3863a.jpg

 

Söndagens race – AAA 400 på Dovers Monster Mile – bjöd på både det ena och det andra.

19-årige Joey Logano fick sin häftigaste åktur hittills och jämförde det med en åktur i bergochdalbana. Att se honom fnissa några minuter efter att ha blivit påkörd flera gånger och rull-hoppat över sju varv kändes befriande. Hoppas att smällen inte sätter några spår i hans medvetande och hämmar hans körning i framtiden.

I övrigt ÄGDES racet av Jimmie Johnson och Chad Knaus (har ni lagt märke till att man numer nämner BÅDE förare och crew chief i deras fall?). Han ledde 271 av 400 varv och de varv han inte ledde hade han i alla falla kontroll över racet. När andra förare bara bytte 2 däck, nötte Johnson/Knaus vidare med 4 och halkade ner i fältet – men alltid bara temporärt. Det här ger väl en vink om hur slutresultatet blir – även om det vore lite tråkigt så är det en enorm bedrift att vinna 4 mästerskap på raken. Ingen annan har ju gjort det hittills…

I helgen var det också säsongsavslutning för Camaro Cup – OCH premiärvisning av den nya bilen. Det blev en total succé och minst 12 bilar såldes på rot! Niclas Jönson/Nic Jonsson visade upp bilen på banan och jag tror att han höll igen för att inte visa HUR bra den egentligen är. Det skulle inte förvåna mig om den är snabbare än STCC-bilarna – till en tredjedel av kostnaden för en Porsche Carrera… Det ser enormt bra ut inför nästa år med den svenska klassen som är närmast NASCAR…

På söndag drar vi till Kansas. Yiiee-haa!

American Racing at it´s best!

av Ted Westerfors
3852b.jpg

Efter en lång helg med flera nattrace kan man inte vara mer nöjd. Lördagens IndyCar-race från Twin Ring Motegi i Japan kanske inte var det mest spännande hittills men när man lägger ihop poängen inför säsongens avslutande race känns det nästan regisserat som en thriller!

3 förare – Scott Dixon, Dario Franchitti och Ryan Briscoe – ligger inom 8 poäng när det hela ska avgöras på Homestead Miami Speedway den 10 oktober! Tight är bara förnamnet! Det ska bli enormt spännande!

Det andra racet för helgen var Grand-Am från Miller Motorsports Park i Utah – en enorm anläggning och en 7 kilometer lång bana med 24 kurvor! i den serien är det nästan lika tight – 10 poäng skiljer mellan de tre första teamen och avslutningen har chans att bli historisk! Också den går på Homestead Miami Speedway – den 2 oktober. Missa inte den för allt i världen!

Lika tight och spännande har NASCAR Sprint Cup möjlighet att bli. Mark Martin känns väldigt het som mästarkandidat och seriesystemet ser till att vi kanske får ÄNNU fler förare som har chans att vinna vid det sista racet den 22 november – på Homestead Miami Speedway, såklart!

Mark Martin vann det första racet i The Chase for the Sprint Cup tack vare stensäkra omstarter, trots en Montoya som hade BESTÄMT sig för att vinna. Respekten för Mark Martin var för stor för att Montoya skulle ”bumpa” sig förbi och det ska Montoya ha all heder av.

I The Chase är det – och kommer fortsätta vara – tätt mellan de 12 och de sista 9 racen blir en ren fröjd att följa.

Häng med!

 

PS. Nu kan du kommentera igen – hoppas bara att jag slipper idiotiska kommentarer…

Hamlin hemma – Busch borta.

av Ted Westerfors
HamlinBusch.jpg

 

Så vann äntligen Denny Hamlin på hemmabanan i Richmond. Han sa själv att det kändes som HANS Daytona 500… Dessutom har hans egon växt en del efter den senaste tidens framgång och han lovar att ha mer i beredskap för Tha Chase. ”Don´t let your mouth write checks that your body can´t cash, Denny…”

Lika känslosam som Denny Hamlin var Kyle Busch – fast på andra sidan av samma skala. Som 13:e i tabellen är han den första och största förloraren. Efter en stark början på säsongen har Kyle gjort en del konstigheter – men också haft en del otur. Att han som första förare utanför The Chase kan casha in en tröstmiljon dollar, gör väl inte saken så värst mycket bättre för honom. Hans plats hos Joe Gibbs Racing står i alla fall vidöppen enligt Gibbs själv – men inget kontrakt är skrivet för 2010…

Nu har alla förare som kvalat in till The Chase 5.000 poäng PLUS 10 poäng för varje vinst hittills i år och med tanke på hur jämt det varit så här långt, kan vi se fram mot en riktigt härlig, spännande avslutning av årets säsong. 10 tuffa race kvar…

Bring it on!

In any case, Kasey Kahne.

av Ted Westerfors
3820b.jpg

Yippie! Ett race UTAN inblandning av regn! Underbart! Vi fick följa ett race från kval till mål utan det där hemska, blöta…

I en föreställning som skulle kunna användas som reklamfilm för NASCAR och det regelverk man arbetat fram under mer än 50 år. Precis när man visste hur det skulle gå, förändrades hela spelplanen. När man var övertygad om vem som skulle vinna, blåste någon annan förbi! Och det var dessutom ingen av de som vanligtvis prenumererar på topp-platserna som hade med slutstriden att göra. Det var befriande härligt att se Kasey Kahne vinna före Kevin Harvick och Juan Pablo Montoya! INGEN kan beskylla NASCAR för favorisering eller frisering av resultaten, särskilt inte efter den dans på hal is vi fick se på Atlanta. Det var också uppfriskande att höra Jimmie Johnson säga till sin crew chief Chad Knaus att bilen var så ”loose” att han inte en kunde beskriva vad han trodde var fel!

Trots att bara ett race kvarstår i ”The Race for the Chase” (Richmond på lördag kväll), är bara de fyra första platserna helt säkrade! Tony Stewart, Jeff Gordon, Jimmie Johnson och Denny Hamlin är inne och efter Richmond fylls de resterande 8 platserna. Det är jämt så det förslår och en del förare lär väl ha svårt att sova den kommande veckan…

NASCAR is the grrrreatest!

Closer and closer…

av Ted Westerfors
DSC00817.JPG

Jag har skrivit om den svenske raceföraren Mårten Hansen tidigare. Han har ju fått chansen att utvecklas inom Stock Car racing i USA och efter ett knappt år har han blivit uppmärksammad!

Han fick telefonsamtal från Tony Hunt – en femfaldig Sprint Car-mästare som sade att han har följt Mårten under hans tid i USA. Han sa att det har varit imponerande att se Mårtens prestanda både på- och utanför banan och ville att han skulle göra ett test för Hunts team!

Tony Hunt, som har fem totalmästerskap i USAC Sprint Car, är också stuntförare i bland annat Fast & the Furios, testförare för Tony Stewart och Kase Kahne m.fl. Att bara få ett erbjudande att få testa för ett professionelt Sprint Car team är hedrande men att få ett gratis test från Tony Hunt är definitivt något extra. Två dagar efter telefonsamtalet gjorde Mårten testet i norra Kalifornien.

Mårten: ”Att hoppa in i en racing bil liknande en stor go-kart som vägen 600 kg med en Corvette V8 på c:a 750 hk är något alldeles speciellt. Jag fick ingen coaching – det var bara att hoppa in i Racebilen och prestera. Det gick väldigt bra och jag var bara 3 tiondelar efter Tony’s tid (banrekord) den dagen! Att lyckas prestera en så bra tid men även att få höra att jag var snabb, gav bra feedback och hade en mjuk och stabil körning kändes väldigt kul att höra!”

Det här är den roligaste och galnaste bil jag någonsin har kört! Det finns hur mycket grepp som helst, bromsarna är enorma och när man kommer ut ur kurva två och ger c:a 60% gas öppnar man upp ett stort åskmoln, allt skakar och låter och helt plötsligt är det dags att börja bromsa i kurva 3.    I love it!”

Bilen: USAC Sprint Car                                                                                                               Motor: Corvette LS3 V8 Effekt: 750 hk Bränsle: Metanol

Vikt: 600 kg Bredd: 198 cm Längd: 430 cm Hjul: Höger bakhjul 18” bred = 45 cm ! 

Många av dagens NASCAR Sprint Cup-förare kommer från Sprint Cars, bland andra Tony Stewart, Jeff Gordon, Kase Kahne m.fl. och jag hoppas att Mårten kan gå en liknande framtid till mötes.

Go Fast – Turn Left!

 

Sida 1 av 1
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB