Nascar

Ted Westerfors om det senaste från USA

Arkiv för October 2009

- Sida 1 av 1

Burn it down!

av Ted Westerfors
NASCAR_Martinsville_Auto_Racing.standalone.prod_affiliate.158.JPG

Denny Hamlin fick några underbara ord över radion efter vinsten på Martinsville: ”Burn it down! We don´t need it anymore! Han försökte ganska hårt att ”burna” sönder den – men Toyotan höll.

Höll gjorde också Jimmie Johnsons järngrepp om The Chase. Han till och med utökade ledningen genom sin andraplats och om det inte händer något negativt för honom på Talladega finns det risk att han förstör spänningen i år. Det gör förmodligen inte honom och Chad Knaus något men för alla andra blir det ett anti-klimax. Inget fel på team 48, men vi vill ju se en strid ända fram till mållinjen på Miami-Homestead i november.

Dale Earnhardt Jr hade en ”vanlig dag” på racebanan – strul, fix, mer strul och slutade på 28:e plats. NÄR ska han/teamet lyckas? Det verkar som om det gått troll i hela operationen och de behöver sitta ner och ändra på det mesta – framför allt Jr´s attityd.

Det trista med att se racet på Martinsville var alla tomma läktarplatser. Normalt sett är det ju knökfullt och alla 65.000 platser slutsålda. Nu var det kanske 50.000 på plats och det känns väldigt ledsamt. Hoppas att det bara är tillfälligt och att nästa år bli bättre. Man får väl åka dit och visa lite solidaritet…

Jag ser fram mot helgens race på Talladega, även om NASCAR har minskat hålen i restriktorplattorna ÄNNU mer! Det fyra senaste ´Dega-racen har varit kanon och självklart blir det så även på söndag! Eller hur?

Go Fast – Turn Left!

Back to reality…

av Ted Westerfors
IMG_0118.JPG

Hemma igen efter en knapp vecka i Stock Car-världens huvudstad – Charlotte, NC. Tyvärr.

Det tog inte mer en en dag i Sverige förrän jag längtade tillbaka till Charlotte – staden där det mesta kretsar kring NASCAR och Stock Car racing. Tack var den boom som Stock Car upplevde under nittiotalet och första halvan av det nya seklet, har staden vuxit konstant och arbetslösheten är nära noll! Visserligen märks den senaste tidens nedgång även här men inte alls lika mycket som på andra ställen.

De dagar vi var på plats hann vi göra massor av intervjuer och ”liners” med både förare och crew chiefs och de kommer att synas framöver i samband med NASCAR-sändningarna på Viasat Motor.

Själva racet – Bank of America 500 – var inte särskilt spännande. Jimmie Johnson hade snabbaste kvaltid, snabbaste träningstid och vann racet på sin sponsors bana. Allt perfekt – för honom och Lowes. Men för första gången hörde jag åskådare bua när JJ presenterades! Så blir det när en förare är alltför överlägsen. Publiken vill ha spänning, fighter och omväxling! Om JJ fortsätter så här kommer det säkert inte ens bli fullt på Homestead-Miami vid det avslutande racet i november.

Hoppas därför på Mark Martin som vinnare i Martinsville nu på söndag! Go Martin!

Pinch me – I´m dreaming!

av Ted Westerfors
Charlotte 051.jpg

 

Ibland måste man nypa sig själv i armen för att fatta att man inte drömmer.

Just nu är jag i Charlotte, NC och har intervjuat massor av NASCAR-förare och Crew Chiefs för Viasat Motor. Tack vare ett otroligt tillmötesgående från NASCAR har vi rört oss helt fritt och träffat mängder av trevliga människor med anknytning till amerikansk Stock Car racing. Det är svårt att fatta hur öppet och fan-vänligt allting är, speciellt i jämförelse med andra former av racing i världsklass.

Visserligen har vi fått boka tid för våra intervjuer men i övrigt har vi haft fria händer. Förarna är i allmänhet öppna och väldigt trevliga och en del av både frågorna och svaren kommer nog förvåna dig. Håll koll på NASCAR på Viasat Motor i år och nästa år så förstår du vad jag menar.

Jag kan som en av de första avslöja att Carl Edwards kommer bli far för första gången – i mitten av februari. Dålig timing – samtidigt som Daytona 500… Carl vill gärna komma till Sverige och vi ska hålla kontakten och se vad som händer.

Det enda negativa under det här besöket har varit vädret – regnigt och väldigt kallt. Det får vi nog av hemma…

Greetings from Charlotte! 

Jimmie ”Anticlimax” Johnson…

av Ted Westerfors
750-904NASCAR_California_Auto_Racing.sff.standalone.prod_affiliate.158.jpg

 

Var det någon som höll sig vaken HELA racet? Nej, jag tänkte väl det.

Auto Club Speedway brukar väl inte bjuda på de mest spännande NASCAR-racen men varv 1 – 245 bjöd inte direkt på rafflande action. Det mest spännande var väl att se Kyle Busch bli utlyft ur bilen vid första gulflaggan. Stackarn hade ju influensa men inte värre än att han kunde avancera 22 placeringar innan han gav upp ratten till David Gilliland.

Juan Pablo Montoya var helt dominerande – så länge det var molningt. När solen kom fram blev det halkigare och JP åkte nedåt i fältet. Jimmie Johnson – som ovanligt nog hade flera småstruliga depåstopp – var inte sen att ta över dominatorrollen. När slutet närmade sig blev det oroligt i ledet och Dale Earnhardt Jr, som återigen hade ett bra race på gång, blev påkörd bakifrån och en masskrasch blev slutresultatet. Alla fyra Petty Motorsport-bilarna blev skrot och de flesta involverade fick bryta.

När rödflaggan togs ner, stack Jimmie Johnson iväg och kunde ohotad vinna för fjärde gången inför sin ”hemmapublik” i Kalifornien. Med vinsten tog han dessutom över ledningen i The Chase och har definitivt guldläge – igen. Gääääsp…

Inget ont om Jimmie Johnson men för spänningen skull måste det hända något med JJ på Lowes i helgen som kommer. Eftersom jag ska dit, kanske jag kan slänga ut lite flottiga kycklingben i utången Turn 4?

Go Fast – Turn Left!

Weekend warriors waiting!

av Ted Westerfors
nascar-sponsorship-4.jpg

I helgen som kommer blir det massor av härlig amerikansk racing!

Först ut är Grand-Am Series med säsongsavslutning på Miami-Homestead på lördag kl 19.00. Där har hela tre team chans att vinna mästerskapet och det diffar bara 10 poäng mellan första och tredje! Bäst till ligger Jon Fogarty/Alex Gurney med Bob Stallings Riley/Pontiac men dom kommer att få det tufft – ärkerivalerna Memo Rojas/Scott Pruett kan bli ett svårt hinder. Bäddat för hårda fighter på Miami-Homesteads road course!

Andra racet – som också går på Miami-Homestead – är Indy Car Series säsongsavslutning som startar kl 22.30 samma kväll. Här kör man på ovalen och det kommer att gå enormt fort! Även i Indy Car Series är det tre tem/förare som har chans på mästerskapet! Här är det ÄNNU mer tight – bara 8 poäng skiljer ettan och trean! Flest poäng har Scott Dixon, därefter Dario Franchitti och trea är Ryan Briscoe. Även om Dixon och Franchitti är teamkompisar, så tror jag inte att vi behöver vara rädda för kompiskörning. Det är första platsen och mästerskapet som gäller!

Tredje racet går på söndag, med sändningsstart 20.30. Det är Pepsi 500 – NASCAR-seriens tredje race i The Chase och det börjar bli riktigt allvarligt för en del förare. Så allvarligt att det är vinna eller försvinna som gäller – och då vet vi vad som väntar! Trots att Auto Club Speedway i Kalifornien inte är den roligaste banan, kan vi förvänta oss mycket action och tuff körning!

What a weekend!

Suspicious minds… and Smoke on track.

av Ted Westerfors
3871c.jpg

 

NASCAR har varnat Jimmie Johnsons och Mark Martins respektive team. Vikter, mått och toleranser är upperbarligen på yttersta gränsen och ett eller flera regelbrott väldigt nära. Man har vägt in på grammet och det lämnar ju ingen marginal, direkt… Än så länge har NASCAR inte hittat något övertramp men man håller kollen på bilarna. Undrar om det var därför de bägge – för en gångs skull – INTE var bland top 5..?..

Annars var behållningen från racet på Kansas Greg Biffle, som kämpade, kämpade och satsade allt och lite till. Det räckte inte hela vägen men i min bok är han den moraliske segraren i alla fall!

Att Dale Earnhardt Jr kvalade in på andra plats och ledde 41 varv var både lite förvånande och väldigt positivt. Att han försvann efter depåschabbel och senare ett motorproblem förvånade däremot ingen. Det har verkligen gått troll i hans säsong och jag undrar VAD som kan ändra det hela. NÅGONTING måste i alla fall hända…

Smoke – Tony Stewart – ångade på som ett diesellok och körde slut på alla andra och plötsligt förändrades bilden i The Chase. Det kommer bli fortsatt spännande hela vägen ut och jag hoppas att flera förare har chans att ta hem mästerskapet vid det sista racet på Homestead!

Off to California!

Sida 1 av 1
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB