Nascar

Ted Westerfors om det senaste från USA

Arkiv för March 2010

- Sida 1 av 1

From Idiot to Genious in 6 laps…

av Ted Westerfors
GYI0060042698.standalone.prod_affiliate.158.JPG

Denny Hamlin vet hur man vinner på hemmabanan i Martinsville. Han har gjort det två gånger förut. 

Jeff Gordon har gjort det SJU gånger förut och såg väl ut som en vinnare igår också. Jimmie Johnson som ”bara” vunnit sex gånger på Martinsville såg ut som vanligt – han lurade i vassen mot slutet och alla väntade på hans ”move”. Med bara SJU varv kvar går Denny Hamlin OCH hans teamkompis Kyle Busch in i depå FRÅN LEDNING! Allt blev tyst för en stund, se´n började idiotförklaringarna och kraven på omyndigförklaring av Mike Ford, Dennys crew chief. INGEN fattade vad han sysslade med!

Hamlin startade om som NIA men var uppe på fjärde plats efter ett varv och om inte Kyle Busch kraschat och sett till att vi fått en Green-White-Checkered avslutning hade det blivit allvar av idiotförklaringarna. Men – med fyra nya däck och ett glödande jävlar anamma tog sig Denny förbi de (dumt nog) fightande Kenseth och Gordon och tog hem segern!

Det var en mycket tagen Denny Hamlin som tog emot hyllningarna efteråt och det var nog många som trots allt klappade Mike Ford på ryggen – med facit i hand…

Nu blir det knäoperation för Hamlin och en stunds rehab – se´n är det dags för Phoenix den 10 april!

See ya!

The Pretty Paperclip?

av Ted Westerfors
large_Pettymartinsville.jpg

OBS! PÅ GRUND AV REGN FLYTTAS RACET TILL MÅNDAG 18.00!!!

 

”The Pretty Paperclip” måste väl ändå vara det sämsta namnet någonsin? Undrar vem som gav anrika Martinsville Speedway – byggd redan 1948! – det fjolliga smeknamnet?

Banan må vara liten och ha låg banking (1/2 mile och 12 grader), men att kalla en Amerikansk StockCar-bana för ”Ett Sött Gem” är att missa poängen. Här är det TOTAL närkontakt som gäller. INGEN möjlighet att slappna av och STOR risk att köra slut på bromsarna redan efter halva racet. Förmodligen kommer det inte finnas en enda bil utan ”battlescars” när målflaggan fälls och att just det här racet heter Goody’s Fast Pain Relief 500 och är sponsat av ett värktablettsföretag är nog ingen slump…

Det blir också det första racet med den nya spoilern som ersätter bakvingen. På Martinsville lär vi inte märka så mycket skillnad men när det är dags för Texas den 18 eller Talladega den 25 april kommer vi få se vad spoilern går för. Det ska bli VÄLDIGT spännande!

Kan det vara så att stora delar av Jimmie Johnsons framgång har haft med vingen att göra? En del säger det men jag tror att han kommer fortsätta rada upp vinster. Vem kan hindra honom? Brad Keselowski, kanske..?..

See ya!

48 + 1 = 50!

av Ted Westerfors
4105d.jpg

Jaha. Igen. Jimmie ”Mr Perfect” Johnson lyckades äntligen, efter 16 försök, vinna på Bristol Motor Speedway. Första vinsten på Bristol och den femtionde totalt.

Efter att ha varit snabbast vid alla träningarna var det ingen som INTE trodde att Jimmie skulle bli farlig i själva racet. Efter att ha tagit ledningen på sjätte varvet visade han sin styrka men jag tror att han backade av lite och den femfeldige Bristolvinnaren Kurt Busch tog över. 

Efter en del regn, punkteringar, motorskott kom så ”The Big One” – en smäll med 13 bilar involverade – triggad av Greg Biffle. De ganska stora vinstchanserna för Mark Martin, Marcos Ambrose och Juan Montoya försvann direkt medan Biffle kunde fortsätta.

En sista gulflagg på varv 482 ledde till lite olika depåstrategier – de flesta valde att bara byta två däck, medan både Jimmie Johnson och Kurt Busch bytte fyra. Det lyckades inte för Kurt, som visade sina känslor för Nr 48 i intervjun. Det var inga vackra känslor…

Ännu ett perfekt utfört race av The Dynamic Duo…

Till helgen blir det ytterligare ett Short Track-race – nu på Martinsville – och med spoiler istället för vinge. Just på Short Tracks märks det väl ingen skillnad men det ska bli kul att se hur bilarna uppför sig på Talladega!

See ya! 

Bristol – racing in a washer/dryer!

av Ted Westerfors
DSC00125_JPG.jpg

Äntligen är det dags för ett riktigt gladiatorspel – Thunder Valley Style! Att packa in 43 bilar med lika många testosteronstinna förare som inte accepterar en förlust på 800 meter bana med 36 graders banking är våghalsigt! Att göra det inför otroliga 160.000 åskådare är nästan en omöjlig bedrift!

Det är alltså dags för ett av årets häftigaste race i NASCAR Sprint Cup – Food City 500! Ska du bara se ett enda race i år är det detta som gäller! Det är egentligen omöjligt att beskriva hur hela världen vibrerar, hur luften blir svår att andas och att du måste vänta med att prata med bänkgrannen till efter racet! Kort sagt – du borde vara där!

Om du åker dit – nu eller vid något annat tillfälle – glöm då inte att några saker är förbjudet att ta med på läktaren: Illegala droger, Cyklar, Vapen, Grillar och sist men inte minst 4-hjulingar… En cooler med lite kall, amerikansk öl och några friterade kycklingvingar är däremot ett krav.

Förutom det magnifika racet bjuds du på diverse underhållning – missa inte extraracet Scotts EZ Seed Showdown – 35 varv med förarlegender som David Pearson, Harry Gant, Dave Marcis, L.D. Ottinger, Charlie Glotzbach, Tommy Houston, Jack Ingram, Jimmy Hensley, Phil Parsons och Rick Wilson.

Även om du inte är fysiskt på plats i Tennessee, utgår jag ifrån att du sitter klistrad vid TV:n på söndag från 17.00!

See ya!

Enough is enough.

av Ted Westerfors

 

EdwardsAir.jpg

Dags att lämna incidenten mellan Carl Edwards och Brad Keselowski bakom oss. Nästan. Jag vill bara belysa en liten poäng (!) i sammanhanget – Brad förlorade 95 poäng på det hela. Han låg på en 6:e plats när det hände och slutade på 36:e. Det gör att han nu ligger på 33:e plats totalt. Hade han kommit 6:e, hade han legat på 24:e plats… Det KAN betyda VÄLDIGT mycket i slutändan.

Nu ser vi fram mot nästa race – Food City 500 från Bristol Motor Speedway, även kallad Thunder Valley. En del förare jämför racing på Bristol med att flyga jetplan i en torktumlare! Och den nya om/tillbyggnaden av deras SAFER barriers som gjort utgången ur kurvorna smalare lär inte direkt minska närkontakten.

Som vanligt blir det en massa jippon innan racet, bland annat ska förarna boxas med varandra på scenen – med Wii. Kanske måste jag nämna Edwards/Keselowski EN gång till… 😉

Hur som helst ska det bli riktigt skoj att se ett race på Bristol igen – det var ju ett halvår se´n sist!

Tyvärr blir det ju inga sändningar från IndyCar-säsongen på Viasat Motor i år p.g.a. rättighetstvist. Väldigt tråkigt, men inget jag kan göra något åt. Canal+ Sport sänder dock serien.

Och visst ja, det är tydligen premiär på någon annan motorsport i helgen…

See ya!

(ingen som reagerar på murtexten..?  😉

Carl, Carl – what have you done?

av Ted Westerfors
s911-NASCAR_Atlanta_Auto_Racing.standalone.prod_affiliate.158.JPG

Efter att ha stått i garaget och fått bilen reparerad i 156 varv, kom Carl Edwards ut och torpederade Brad Keselowski med en hemsk flygtur för den senare som resultat.

”Jag menade inte att det skulle gå så illa” sa Edwards efteråt. HAN – om någon – borde väl veta? Han flög ju på Talladega föra året efter en närkontakt med just Keselowski. Om man tittar närma på de tre incidenterna mellan de två, får Edwards ta på sig skulden för allihop! Han har själv tagit på sig de två första och den tredje är solklar. 

En av de omedelbara frågorna man ställer sig är ju hur NASCAR kommer att bestraffa Cousin Carl. Man tog ju honom av banan direkt men jag tror att det kommer bli ett kännbart straff förutom det. En mer långtgående fråga är ju hur stor skada respekten för honom som en schysst förare och värdet av honom som en helyllekille för sponsorerna har naggats i kanten. Det kan handla om miljontals dollar! En hel del fans har redan hoppat av. Och jag som alltid gillat Carl börjar fundera på om han verkligen är värd MIN respekt och beundran…

Racet vanns ohotat av Kurt Busch, som nästan var lika dominant som förra året och han avslutade med att köra sitt ärevarv baklänges – igen. Jimmie Johnson slutade på en för honom modest 12:e plats och Kevin Harvick samlade sig mot slutet och kom in som 9:a, vilket gör att han bibehåller ledningen totalt.

Nästa helg är det inget NASCAR Sprint Cup-race men däremot startar IndyCar-säsongen som vi också visar LIVE på Viasat Motor!

Om två veckor smäller det rejält! Då ska vi till Thunder Valley – Bristol Motor Speedway – den kortaste banan med den högsta bankingen. ”Som att köra stridsplan i en torktumlare”, sa en förare.

See ya!

Welcome to a not so HOTlanta!

av Ted Westerfors

 

13nascar600.1.jpg

Att lägga det tidiga vårracet på Atlanta Motor Speedway var nog ingen riktigt bra idé. Förrförra året när vi var där SNÖADE det på lördagen – och nu ser det visserligen aningen bättre ut men ändå snorkallt. Dags att tänka om, NASCAR!

NASCAR-race är åtminstone hos mig förknippat med sol och värme och att sitta på läktaren i ett par plusgrader är inte så värst kul… Men – vi får väl hoppas att det blir ett actionfyllt race – precis som det brukar bli på Atlanta. För de som har en bostadsrätt PÅ banan (se bilden) är det väl bara att tända en brasa och njuta…

Av någon helt outgrundlig anledning har jag sett Juan Pablo Montoya som vinnare i min kristallkula. Varför har jag ingen aning om… För sportens och spänningens skull hoppas jag (förlåt alla JJ fans!) att det i alla fall blir någon annan än Jimmie Johnson som får tacka Gud i Winners Circle. Om Montoya gräver ner stridsyxan mot Jamie McMurray lär ju båda Earnhardt/Ganassiförarna ha större chans…

Annars talar ju mycket för att någon av Richard Childress förare äntligen vinner ett race. Alla tre har ju visat potential och Kevin Harvicks två raka andraplatser talar ju ett tydligt språk. Kurt Busch – som är regerande mästare – kanske vill ha ett ord med i laget efter en ganska förödmjukande start på säsongen.

BTW – jag såg en förhandssnutt från NASCAR-delen av Gran Turismo 5 och kan bara säga att jag vill ha. Nu.

Start Your Engines!

 

 

Jimmie Johnson. Again. And again…

av Ted Westerfors
JJTW.jpg

HUR gör dom det? Jimmie Johnson och hans crew chief Chad Knaus gör allting rätt – när det gäller.

Jimmie vann igen i Las Vegas – för andra gången av tre möjliga. Jeff Gordon ledde i princip hela racet och var totalt dominerande. Men vid det sista depåstoppet valde Jeffs crew chief Steve Letarte (Tårtan?) att – i ledning – bara byta två däck trots att det var 37 varv kvar att köra! Johnson/Knaus bytte alla fyra och med 16 varv kvar tog han sig förbi sin teamkompis och bildelägare.

Jeff Gordon fick lämna ifrån sig även andraplatsen till en hårdkörande Kevin Harvick och var ganska dämpad i intervjun. Vem skulle inte varit det..?.. Harvick, däremot, hade en bra helg. Han vann Nationwideracet från pole position och tog sin andra raka andraplats i Sprint Cup, vilket gör att han leder i sammandraget. Kul att det går bra för alla tre RCR-förarna!

Montoya, som kvalar bättre och bättre, fortsätter att bli besviken. Förra veckan sköt han sin motor och den här veckan blev han skjuten i sank av teamkompisen Jamie McMurray. Montoya var inte särskilt nöjd eller parlamentarisk i sina kommentarer efteråt, så där behöver nog Childress kalla på äktenskapsrådgivaren…

Dale Earnhardt Jr kvalade bra men fick aldrig ordning på sin överstyrda, nervösa bil. Hur länge ska detta fortsätta? Alla tre teamkamrater får det att fungera – men inte Junior. Varför, varför?

Back to the South again – see ya at Atlanta!

Sida 1 av 1
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB