Nascar

Ted Westerfors om det senaste från USA

Arkiv för May 2011

- Sida 1 av 1

What just happened?

av Ted Westerfors
NASCAR_Charlotte_Auto_Racing_2.standalone.prod_affiliate.158.jpg

Efter 95 mil, 9 kilometer och 700 meter tog soppan slut i årets antiklimax. Fansen stod upp på läktarna och jublade inför Dale Earnhardt Jr´s defilering mot mål och vinst. En vinst som skulle bryta den långa svackan med 104 vinstlösa race. Men 300 meter från mållinjen tog Earnhardts bensin slut. Puff!

Först in att tanka var Matt Kenseth som var en av dem som hade vinstkänning. Näste man var Greg Biffle, som såg ut att ha det hela i sin hand men också var tvungen att komma in för en ”splash-and-dash”. Jimmie Johnson sköt sin motor och det var plötsligt en Green-White-Checkeredavslutning, där fighten stod mellan Kasey Kahne och Earnhardt. Kahnes bensin tog slut direkt vid omstarten och Earnhardt seglade iväg mot äran – bara för att komma till korta strax innan mållinjen…

Då var han där igen – The Closer – Kevin Harvick! Han har kommit från ingenstans och vunnit flera race i år och förvånat alla. Förmodligen även sig själv. David Ragan slutade på en finfin andraplats – med bud på mer.

Själv blev jag för ovanlighetens skull alldeles stum och det tog en stund innan jag fattade det hela. Jr var ändå ganska sansad efteråt och ligger kvar på en 4:e plats totalt med vetskapen att han hänger med i toppen. Jimmie Johnson halkade bakåt betänkligt och vill nog ha revansch på söndag, när vi drar till Kansas och ser STP 400.

See ya!

”I won a million – and THEN crashed. So what?”

av Ted Westerfors
ALLSTAR_17.standalone.prod_affiliate.158.jpg

Efter allt ståhej med race hit och dit stod Carl Edwards som enväldig härskare med en miljon dollar extra i fickan. DÅ, när han ska fira med lite donuts, kraschar han bilen! Men – SO WHAT? Det finns flera…

För en gångs skull fick Kyle Busch spela andrafiolen och finna sig i att vara den första förloraren. Det är nämligen bara vinnaren som räknas i All-Star Challenge. Alla andra är förlorare.

Annars var det en ganska avslagen historia, åtminstone för oss som kommer ihåg 80- och nittiotalens vilda race där vad som helst kunde hända. Inte en enda duell eller fight, inga aggressiviteter överhuvudtaget. Det enda riktigt spännande var omstarterna, som kanske var lite mer våghalsiga än vanligt. Då var det nästan mer action i Camaro Cup-racen på Mantorp – och fler bilar, dessutom!

I Truckracet på fredagen kom Kimi Räikkönen in på en godkänd 15:e plats och kommer förmodligen att köra ett Nationwiderace redan på lördag! Snart sitter han i en Sprint Cup-bil…

På söndag är det dags för säsongens längsta race – CocaCola 600 – också det på Charlotte Motor Speedway.

See ya!

What happened?

av Ted Westerfors
NASCAR_Dover_Auto_Racing_2.standalone.prod_affiliate.158.jpg

När alla hade ställt in sig på en avgörande fight mellan Jimmie Johnson och Carl Edwards, eller en fight mellan Kyle Busch och Kevin Harvick, eller ett nytt bråk mellan Montoya och Newman, eller en till vinst för Regan Smith, eller en stor smäll som på lördagen, smög Matt Kenseth upp genom fältet och kunde ohotad vinna efter ett smart sista depåbesök.

Smart. Mycket smart. Men att Mark Martins till synes desperata taktik att stanna ute nästan skulle ge honom vinsten kändes lika smart. De förare som låg i täten när den sista gulflaggan kom med 40 varv kvar att åka, gjorde det som alla förväntade sig – tog 4 nya däck och fann sig helt plötsligt bakom en hel hög förare som bara tog 2 nya. Och Mark Martin som fortsatte med sina gamla däck.

Det märktes i intervjuerna av de tre längst fram – Matt Kenseth, Mark Martin och Marcos Ambrose – att ingen egentligen trodde på seger med 36 varv kvar att köra. Det är kul att lite udda strategier kan avgöra ett race och vi får nog se mer av det i framtiden.

Till och med Kyle Busch verkade lite vilsen efter sin fjärdeplats – men ganska verserad, nöjd och trevlig… Carl Edwards, som hade den snabbaste bilen, hade lite svårare att dölja sin besvikelse.

Natten mellan lördag och söndag är det dags för The Shootout på Charlotte Motor Speedway – en thriller!  Tidigare på lördagen är det Camaro Cup live från Mantorp. En till thriller!

See ya!

Kyle Busch – Too Tough To Tame!

av Ted Westerfors
107745403CH113_SHOWTIME_Sou.standalone.prod_affiliate.158.jpg

I samma ögonblick som jag prisar Kyle Busch för att han mognat och inte gör dumma, förhastade saker på banan gör han just det! Visserligen hade väl Kevin Harvick en viss del i det hela men i mina ögon var Kyle den största skurken som förorsakade den stora smällen.

Fighten mellan de två – Harvick och Busch – urartade efter målgång, när Harvick klev ur sin bil för att nita Busch – som svarade med att knuffa in Harvicks bil i muren! Det ledde till ett större gängslagsmål mellan de två teamens medlemmar som NASCARs funktionärer hade svårt att stävja.  Kevin och Kyle blev, med sina respektive teamägare, direkt inkallade i NASCAR-trailern för ett 20 minuter långt snack. Straffet utdöms tisdag men felden är nog långt ifrån över…

Stackars Regan Smith som vann! Samtidigt som han tog hem sitt första Sprint Cup-race tog fighten det mesta av uppmärksamheten. Det var dock inget fel på stämningen i hans team och dessutom klämde han fram några tårar i Winners Circle. Han har kämpat i många år i team med svaga resurser och emellanåt gjort bra ifrån sig. Årets säsong har han börjat väldigt lovande och teamet kanske kan få fler sponsorer än ätt madrassföretag…

Den förutspådda fortsättningen på fighten mellan Ryan Newman och Juan Montoya försvann också i den allmänna förvirringen men jag har på känn att den inte heller är riktigt över…

Carl Edwards drar ifrån i ledningen efter en solid början på säsongen och Jimmie Johnson hänger kvar på andraplatsen, trots lite skakighet på banan. Kyle Busch ligger trea och om han bara kan lägga band på sin hetsighet tror jag att han tar hem årets mästerskap.

Next stop The Monster Mile.

See ya!

No more Rowdy – just Steady and Smoky Busch…

av Ted Westerfors
NASCAR_Richmond_Auto_Racing.standalone.prod_affiliate.158.jpg

Kyle Busch visade prov på mognad, tålamod och sin fantastiska körskicklighet när han vann på Richmond. Borta var kaxigheten, det hetsiga temperamentet och osportsliga bortförklaringar. Både han och hela teamet gjorde ett perfekt race – från start till mål!

Bara att se Kyles omstarter var värt inträdesavgiften. Ingen annan kunde matcha honom och många spann loss när dom försökte hänga med. Ett stort grattis till JGR 18 och deras fans!

Sämre humör visade framför allt Juan Montoya och Jimmie Johnson. Fler fick känna på Johnsons frustration när de aldrig fick bilen att fungera ordentligt, Värst blev det för Ryan Newman när Montoya fick snedtändning och vände Ryan som en hämnd för något som aldrig inträffade. Newman ville ”prata” med Montoya efteråt men gick till NASCAR-trailern med sina klagomål istället. Smart.

Dale Earnhardt Jr var på väg att ta hem ytterligare en top 10-placering men föll på depåstrategi och var tvungen att gå in och tanka med 8 varv kvar. Han slutade på en 19:e plats och halkade ner till 4:e totalt.

Kyle ”Steady” Busch tog över 3:e platsen i Sprint Cup och jag tror att han fortsätter klättra…

Nästa stopp blir ”The Lady in Black” eller Darlington – Too Tough To Tame – på lördag natt. Äntligen race på min favoritbana och ett race jag verkligen ser fram mot.

See ya!

Sida 1 av 1
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB