Startsida / Inlägg

American Hustle

av Nina Campioni

American Hustle är den film som fått flest Oscarsnomineringar. Är den värd det. Nä. Men väl värd att se.

Filmen bygger på en verklig händelse där FBI samarbetade med så kallade con-artists (lurendrejare/solovårare eller annat roligt ord) för att sätta dit korrupta politiker på 70 och 80talet. Filmen kryllar av skådisess: Amy Adams, Christian Bale, Jeremy Renner, Robert De Niro, Bradley Cooper och den bästa av dem alla, Jennifer Lawrence.

Det första som slår en när rullen drar igång är hur roliga alla dudes ser ut i sina 70tals-peruker. Det ser långt ifrån verkligt ut och det blir mer en komisk effekt (kanske var meningen?) än något som passerar som en sanningsenlig look – och det är mer som komedi än drama som man uppskattar American Hustle. Den är helt enkelt lite smårolig hela tiden. Men det är snarare en parad av bra skådisinsatser staplade på varandra än en väl sammanhållen och intressant film. Amy Adams och Jennifer Lawrence är briljanta rakt igenom, Lawrence borde ha en Oscar i sin famn för det här.  Dudsen gör också solida insatser och det är kul att se Bale i en mer lättsam roll även om han har sin svärta även här.

Filmen som sådan är snygg rent stilistiskt – man blir pepp på att gå på 70-talsparty trots de fula perukerna. Jag blir dock väldigt förvånad när jag läser de amerikanska recensionerna för American Hustle. Det är full pott hit och ”best movie of the year” dit. Filmen är långt ifrån så bra, men den är bra. Absolut är den bra. Men en 5-plusare? Icke!

Betyg: NNN (NNNNN till Adams, Lawrence och Jeremy Renners peruk)

acne Adidas BEST OF FILM H&M KLÄDER Lindex Monki New York Nike NYFW OMG Ray-Ban SHOPPING SOMMAR STHLM FASHIONWEEK Stylein Tiger of sweden Topshop TUNES
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB