Startsida / Inlägg

Get my ass in shape

av Nina Campioni

IMG_4442
ÄNTLIGEN har jag tagit tag i det här med träningen och jag tar för första gången i mitt liv hjälp av ett äkta proffs i form av PTn Fannie Redman (hur coolt namn?). Fanny är också utbildad för att hjälpa oss som har varit eller är gravida så jag bad henne om lite tips.

Vad är viktigt att tänka på när man är gravid?

När det kommer till träning, då det är väldigt individuellt hur ens graviditet är och hur mycket man tränat/tränar innan så det är viktigt att du går på din egna magkänsla, övningar som inte känns bra ska du helt enkelt inte göra. Magövningar kan man mer eller mindre hoppa över från trimester 2, DOCK viktigt att du redan under graviditeten börja med knipövningar. Hopp i olika varianter skulle jag undvika, samt breda benböj (sumo-squats) då lederna blir ”mjuka” pga. relaxin som produceras i kroppen under din graviditet.
Ge oss tre tips på stärkande övningar som är extra bra när man är gravid!
Benböj
Rodd
Knipövningar!
pt3
Hur ska man tänka efter förlossningen? Man vill ju gärna komma i form så fort som möjligt…
Jag förstår att man vill komma i form så fort som möjligt, men man får räkna med att det tar minst ett år. Självklart är detta också individuellt, men jag skulle vilja se att man försöker få en balans mellan kosten, återhämtning och träningen. Vilket kan vara väldigt svårt, nästan kanske omöjligt för en nybliven mamma, så därför…
…Stressa dig inte i  form, för då kommer du säkert få sota för det senare.
…försök att få i dig hälsosam mat, bra proteiner och bra kolhydrater! Gärna regelbundet.
….återhämtning, du sover säkert lite under denna period, så se till att du får någon form av tillfälle att vila, 20 min power nap, spikmatta, massage etc.
När det gäller träningen:
börja så fort du kan efter förlossningen med att hitta din magkontakt (transversus aktivering), KNIP! Finns massor med appar som lär dig knipa (tex. mamma mage)
Rör på dig i form av promenader den första tiden, försök hitta kontakten även här. När du fått ok av barnmorskan kan annan typ av träning börja. Nu gäller samma sak som när du var gravid, gå på magkänsla, skippa gärna hopp och tungträning i början. Viktigt att du har kontakt med magen innan du börjar köra intensivt och tungt. För vissa fortsätter även relaxin produceras i upp till 1 år efter förlossning.
Gå gärna till en naprapat och checka kroppen, ev. behöver ditt bäcken justeras efter graviditeten. Samt att naprapaten kan ge dig tips på övningar du behöver göra.
pt1

Ge oss förslag på en riktig pang-frukost!
ÄGG, jag äter mest ägg på olika vis.
Något jag varmt kan rekommendera är dessa Keso-plättar:
Keso, Fiberhusk och Ägg.
Mixa och stek i kokos-olja.
Servera med hallon, blåbär och kesella!
De kan till och med ätas kalla, så gör ett gäng och ha extra i kylen för tillfällen där man kanske inte hinner med att laga mat…

pt2Även Essie älskar att komma till Fannie och Kampsportslabbet och köra en omgång.

 

acne Adidas BEST OF FILM H&M KLÄDER Lindex Monki New York Nike NYFW OMG Ray-Ban SHOPPING SOMMAR STHLM FASHIONWEEK Stylein Tiger of sweden Topshop TUNES
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB