Startsida / Inlägg

Äts det fortfarande tårta på Migrationsverket?

av Nivette Dawod
Migrationsverket firade när Edvard och Julias apatiske son Vlad utvisades 2005. Här med dottern Valerija när Aftonbladet besökte familjen i St Petersburg samma år. Foto: Alexander Belenky

De firade med tårta och champagne när asylsökande utvisades.
2005 duggade skandalerna tätt kring Migrationsverket.
Nu undrar vi: äts det fortfarande tårta? 

Minns ni apatiske Vlad, 12? Kanske inte.
Han bor nämligen inte i Sverige vad vi vet.
Han var en av dem som anställda på Migrationsverket firade att de utvisat till Ryssland, efter avslag på familjens asylansökan:
”På fredag ska vi fira ihop med AM2 kl 15.00 i deras kök. Jag hoppas att ni alla kan avsätta en kvart innan i vårt kök då vi tänkte infria xx:s (handläggarens namn) löfte om champagne efter det att en viss familj lämnat Sverige.”, skrevs det i ett mejl vid enheten i Solna som sedan blev känt i media.

När Aftonbladet träffade familjen 2005 i S:t Petersburg i Ryssland bodde alla fem i en lägenhet på 30 kvadrat. Vlad behövde specialistvård för sin psykiska hälsa, som han ännu inte fått då.
– Han är fortfarande mycket instängd i sig själv, sa pappa Edvard.

2005 blev året då flera sådana här firanden avslöjades.
Nu undrar vi: Vad har hänt sedan dess? Äts det fortfarande tårta när någon utvisas?

Hur är det att jobba på Migrationsverket? Följs alla lagar och regler? Eller är det ett omöjligt uppdrag att följa lagstiftningen? Hur lätt är det att jobba på en myndighet som alla pratar om? Vad faller mellan stolar? Vad pratas det om i matsalen? Berörs man av de fall som tas upp i media? Och vad händer med alla de som vi inte rapporterar om?

Du som jobbar på Migrationsverket får gärna tipsa oss om vad vi bör granska på myndigheten. Antingen här, i vårt formulär. Eller här, direkt till vårt öppna tipsarkiv som alla kan läsa. Även här har du rätten att vara anonym, men ditt tips kommer att bli synligt för alla. Har du ett känsligt tips rekommenderar vi dig att mejla oss direkt, på oppengranskning@aftonbladet.se. Som källa är du skyddad enligt svensk lag.

Vi vill också höra från dig som möter Migrationsverket på daglig basis. Jurist, asylsökande, anhörig, volontärarbetare. Vad händer på myndigheten som ansvarar för invandring till och utvandring från Sverige?

Du tipsar – så försöker vi granska.