Startsida / Inlägg

Barnombudsmannen läxar upp Migrationsverket

av Nivette Dawod

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg har precis som många andra följt fallet med Haddile, 2.

Han har sedan längre varit bekymrad ”över brister i samverkan mellan sociala myndigheter och Migrationsverket. Jag har också vid flera tillfällen uttryckt oro över hur snävt synnerligen ömmande omständigheter tolkas.”, skriver han i sin blogg.

Barn som hamnar i kläm i migrationsprocessen har vi skrivit om flera gånger. Senast Naira Bayalan och David, ett fall som Migrationsverket nu omprövar.

Men Fredrik Malmberg tycks nu vara rejält trött på att inget händer. Han uppmärksammade myndigheterna redan 2011 om att de måste bli bättre på att hantera barns situation. De skulle komma med ett svar sommaren 2012. Men så blev det inte.

I dag har han därför kallat till möte, enligt myndighetens rättsliga befogenheter i §5 enligt Lagen om barnombudsman, med Socialstyrelsen och Migrationsverkets generaldirektörer eftersom han vill få en lösning: ”Frågan om hur Sverige tillvaratar dessa barns mänskliga rättigheter får inte dras i långbänk.”, skriver barnombudsmannen.

På bloggen riktar han skarp kritik till hur barn behandlas i migrationsprocesser:

”Jag är oerhört bekymrad över detta. Det sker gång på gång att barn hamnar i kläm mellan sociala myndigheters bedömning av barnets bästa och Migrationsverkets bedömning. Brister i samverkan mellan dessa myndigheter kan få svåra följder för de barn som saken berör. Det borde därför vara en prioriterad fråga att få fram vägledningen och att ge svar på de frågor vi enades om att belysa vid vårt förra möte i oktober 2011.”

Barnombudsmannens presstalespersoner har avböjt att kommentera mötet i förväg. Vi kommer att söka dem efter mötet för en kommentar.

Vi söker också kommentarer från Migrationsverket och Socialstyrelsen.

 • Tjänstgörande redaktör: Matilda Andersson, Nils Höglander, Aleksandra Wojcik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB