Startsida / Inlägg

Blödarsjuk pojke ska avvisas

av Eric Tagesson
Femtonårige Fuat lever sedan ett år gömd i Sverige.- Migrationsverket har beslutat att han, trots sin svåra sjukdom, ska avvisas.

Femtonårige Fuat har svår blödarsjuka och är i stort behov sjukvård.
Men Migrationsverket vill skicka honom till hans hemland Makedonien – trots att han där inte kan få samma avancerade vård som här.
– Jag förstår inte hur de kan skicka bort någon som håller på att dö, säger den person som gömmer Fuat i Sverige.

För ett drygt år sedan avslog Migrationsverket Fuats ansökan om att få stanna i Sverige.
Sedan dess lever han gömd i landet, med hjälp av en svensk person.
Genom den person som gömmer honom får han möjlighet att gå i skolan, och inte minst får han den avancerade sjukhusvård han behöver tre dagar i veckan.

I Migrationsverkets utredning om Fuat, som Aftonbladet tagit del av, finns flera läkarintyg.
– Patienten har svår blödarsjuka och behov av sjukvård fortlöpande, livslångt, skriver en av de svenska behandlande läkarna i ett utlåtande.
En annan svensk läkare, och expert på blödarsjuka barn, skriver att Fuat ”kan klara en flygtransport”, men att ett återvändande till hemlandet med samma behandling som tidigare kommer leda till att hans ledskador ”sannolikt förvärras” och risken är stor att han blir rullstolsburen.
– Om han drabbas av allvarligt trauma och ej snabbt får behandling kan blödningar bli livshotande, står det i expertutlåtandet.

Men Migrationsverket står på sig, och menar att det inte finns något hinder mot en avvisning av pojken.
– Även om Sverige i vissa fall kan erbjuda en betydligt bättre vård än vad som kan ges i en persons hemland kan inte enbart detta faktum motivera att uppehållstillstånd beviljas, skriver verket i sitt beslut.

Inte heller det faktum att de som tar hand om Fuat i Sverige besökt ett sjukhus i Makedonien, och från dem fått ett intyg om att de inte kan erbjuda Fuat den vård han behöver har fått Migrationsverket att ändra uppfattning.

Aftonbladet har utan framgång sökt ansvariga på Migrationsverket.
Rättschefen på myndigheten har tidigare sagt till Aftonbladet:
– När det gäller att ge människor skydd är vi världsledande, men vad gäller hälsoskäl finns en lagstiftning som är betydligt mer restriktiv.