”Migrationsverket har styrt upp en pinnjakt”
avHandläggningstiderna på Migrationsverket har kortats – och sjukskrivningarna har ökat.
Nu kommer larmrapporter från anställda på myndigheten.
– Det stämmer. Verket har styrt upp en pinnjakt, säger Sanna Norblad, avdelningsordförande på fackförbundet ST.
”Migrationsverkets personal är knäckta.” ”Myndigheten är en Titanic som närmar sig isberget.” Det är påståenden vi har börjat granska.
Flera anställda på Migrationsverket har hört av sig till Öppen granskning. De berättar om hård press på sin arbetsplats.
– Det är statistik som gäller. Det kommer så himla många asylsökande varje dag och man försöker korta ner handläggningstiden vid alla områden. Istället för att anställa mer personal så har i alla fall ansökningsenheten dragit ner på personal och istället ändrat arbetssättet, säger en man i 30-årsåldern som arbetat på flera av Migrationsverkets avdelningar.
En handläggare berättar om tiden man har att genomföra en asylutredning på handläggarens enhet: 2,5 timme.
– Då ska du anteckna samtidigt som du ställer frågor. Det finns en stor risk att du missar något. Vissa enheter spelar in på band, men då tar det extra tid att transkribera.
Handläggaren fortsätter:
– Man kan kalla till komplettering om man inte är färdig. Jag gör det alltid, men jag misstänker att många försöker att undvika det med tanke på att det blir en ytterligare arbetsbelastning. Som handläggare har man ett antal ärenden per vecka, det är tuff arbetsbelastning som det är, ska du göra en komplettering måste du klämma in den i en redan full vecka, säger en handläggare.
Sanna Norblad, avdelningsordförande på fackförbundet ST, som samlar flest anställda på Migrationsverket (närmare 2000 medlemmar av över 3600 anställda) ger en bild av att det aldrig varit mer stressande att arbeta på verket än nu. Enligt en ny rapport som facket just fått av arbetsgivaren är sjukskrivningarna rekordhöga.
– Vi har under en längre period jobbat under ett nytt arbetssätt. Verket har styrt upp en pinnjakt, efter statistik. Ledningen säger att man inte tummar på kvaliteten, men det tycker personalen.
Bakgrunden är denna: 2007 sa regeringen ifrån, köerna måste minska. Den nytillsatta generaldirektören Dan Eliasson fick jobbet att minska handläggningstiderna för en asylsökande till högst sex månader.
Och så blev det: mellan 2009 och 2010 minskade tiden från sju till fyra månader.
Men målet har satts högre. Förra året uttalades att asylsökande ska vänta högst tre månader.
Går det? Hur väl klarar Migrationsverket rättssäkerheten? Hur pressad är personalen? Vilka är kraven, och hur gör de för att nå de uppställda målen?
Sanna Norblads bild är klar.
– Alla dessa ärenden som gått fel, som ni rapporterar om. Det är läge att förklara för svenska folket att det inte handlar om att man gör fel på illvilja, utan att man är pressad på arbetsplatsen, och jobbar alldeles för mycket, säger hon.
Vi får mejl och samtal. Men vi vill veta mer. Tipsa oss! Antingen här, i vårt formulär. Eller här, direkt till vårt öppna tipsarkiv som alla kan läsa. Även här har du rätten att vara anonym, men ditt tips kommer att bli synligt för alla. Har du ett känsligt tips rekommenderar vi dig att mejla oss direkt, på oppengranskning@aftonbladet.se. Som källa är du skyddad enligt svensk lag.
/Nivette Dawod och Kerstin Weigl