Startsida / Inlägg

Jurist: ”Besvärliga ombud hamnar på svarta listan”

av Kerstin Weigl

Asylsökande har rätt till ombud. Men det är Migrationsverket som bestämmer vem som får jobbet.
Och ”besvärliga” jurister kan hamna på svarta listan, hävdar biträdande juristen Canela Skyfacos i Malmö.

– Migrationsverket försöker styra hur vi sköter vårt arbete, säger hon. Med de ramar som gäller har jag svårt leva upp till Advokatsamfundets etiska regler.

Migrationsverket försöker styra hur jag ska arbeta, menar Canela Skyfacos, biträdande jurist i Malmö. Foto: Viveka Svensson

Det är Migrationsverket som utser den asylsökandes offentliga biträde, efter en namnlista. Vilket betyder att de utser sin egen motpart, om beslutet överklagas till domstol.
Det är ett grundfel, menar Canela Skyfacos.
Risken är uppenbar att myndigheten väljer en ”följsam” jurist som är lätt att komma överens med, och undviker ombud som nitiskt bevakar sin klients intressen.

Migrationsverket har en ”svarta listan” på biträden som inte anses lämpliga. Den som är svartlistad har inte rätt att överklaga beslutet.
– Risken är stor att biträden godtyckligt bedöms olämpliga, utan att det finns saklig grund, påpekar hon.

Hon anser att Migrationsverket har ännu en metod för att kontrollera de offentliga biträden – de vägrar ersätta dem för all faktisk nerlagd arbetstid.
Till exempel kan myndigheten vägra betala för arbetstid de finner ”onödig”. Som att träffa sin klient innan asylutredning eller att läsa på landinformation.
– Resultatet är att de mest erfarna juristerna väljer bort utlänningsärenden, säger Canela Skyfacos.

Regeringen har fått upp ögonen för bristerna. Justitiedepartementet arbetar med en utredning som ska vara färdig 31 oktober 2012. Vi försöker nu ta reda på vad den kan innehålla.

Vi vill veta mer om hur Migrationsverket utser biträden, och begärde ut sådan information från myndigheten redan i fredags.
Vi väntar fortfarande.
Frågorna vi ställt: Vilka är de tio mest anlitade ombuden? Vilka är de ombud som anmält intresse för att ta uppdrag från asylprövningsenheten i Uppsala? Vilka är de som fått uppdragen sedan ett år tillbaka? Och hur många uppdrag?

Vet du mer? Tipsa Aftonbladets Öppna granskning av Migrationsverket. Hör av dig hit.  Om du som läsare vill lämna information – men vill vara anonym – då skyddar vi dig som källa enligt svensk lag.