Startsida / Inlägg

Krisgrupp har bildats på Migrationsverket

av Kerstin Weigl

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson har tillsatt en ny arbetsgrupp.
Uppdrag: Hur ska vi klara jobbet?
Åtgärder: videoförhör, enmansbeslut och sjudagarsvecka för personalen.

Anders Danielsson, generaldirektör Migrationsverket.

Gruppen som började arbeta för en dryg vecka sedan leds av rättschef Mikael Ribbenvik, och har redan presenterat 41 förslag för hur personalen ska klara arbetet.
Trycket är just nu hårt, varje vecka kommer 1 300 nya asylsökande som ska ha tak över huvudet. 40 000 är inskrivna i systemet.

Ett förslag är att schemalägga personalen, som då kan arbeta hela veckan. Videoförhör sparar tid, då asylsökande slipper resa och vissa beslut kan fattas direkt av en handläggare.

Migrationsverket har som internt mål att ytterligare korta sin handläggningstid med tre veckor. En asylansökan ska vara färdig inom 90 dagar. För närvarande tar arbetet i genomsnitt 113 dagar.

– Vi är redan så pressade, totalt styrda och kontrollerade, säger en person som arbetat på myndigheten i tjugo år.

Vi pratar nu med många medarbetare, de flesta vill vara anonyma. De beskriver en arbetsplats präglad av rädsla.

Sedan 2009 är deras arbete förändrat i grunden. Slogan var ”Kortare väntan”. I själva verket handlade det om organisationsmodellen kallad ”LEAN”, uppfunnen på Toyota.
– Cheferna var helt sålda på det här. Det kändes som en sekt. Men det är människor vi ska möta, inte bilar, säger en medarbetare.

Tidigare handlades en asylansökan av en och samma person. Nu är flera inblandade, så att ärendet inte tillåts stå stilla. Fördelen är att hanteringen går mycket snabbare.

Men nackdelen, känner många, är att de är detaljstyrda. De arbetar efter en handbok som i detalj anger hur många dagar varje moment ska ta. Där finns inte utrymme för att tolken blir sjuk, familjen inte hittar eller att ärendet är svårgenomträngligt.

Samtidigt känner sig medarbetarna ”dåliga” när de måste komplettera, fråga mer eller tänka efter. På vita anslagstavlor sitter deras namn uppe, där står vecka för vecka vad de hinna för att nå målen. I en elektronisk almanacka bokas deras tid.

Finns en risk att besluten blir sämre med den nya arbetsmetoden?
– Ja. Det saknas eftertanke, fördjupning, tid att ta det ett varv till. Jag är orolig för att det kan bli fel åt båda hållen. Att någon får stanna på falska grunder eller att utvisningsbeslut blir fel.

Vet du mer? Tipsa Aftonbladets Öppna granskning av Migrationsverket. Hör av dig hit.  Om du som läsare vill lämna information – men vill vara anonym – då skyddar vi dig som källa enligt svensk lag.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB