Nuhami får stanna i Sverige – mamma och pappa utvisas
avNuhami är en liten flicka som Migrationsverket gett uppehållstillstånd.
Men mamma och pappa ska utvisas till Etiopien.
Det unga paret kom till Sverige och förklarade att de tvingats fly, efter att ha varit politiskt aktiva. Migrationsverket trodde inte på dem. De godkände inte deras id-handlingar.
Så föddes Nuhami.
Då ansökte hennes föräldrar om uppehållstillstånd för sin baby, med motiveringen att flickan riskerar könsstympning i Etiopien. Det trodde Migrationsverket på.
Samtidigt står utvisningsbeslutet av Nuhamis mamma och pappa fast. Även de kan få uppehållstillstånd, med anknytning till dottern som skäl.
Men de måste visa ett pass.
En formalitet bara, som myndigheten ser det, och skriver att det ter sig ”anmärkningsvärt” att något pass inte lämnats in.
Men för det unga paret är det inte en bagatell.Trots att allt hänger på detta pass vågar de inte ens försöka skaffa ett, eftersom de ju hävdar att de varit förföljda.
Resa tillbaka till Etiopien vill de inte. Migrationsverket föreslog att en förälder i taget kan göra en Etiopienresa medan den andra sköter babyn i Sverige.
Men de är inte säkra på att då kunna återvända överhuvudtaget.
De vill inte heller kontakta etiopiska ambassaden i Stockholm, eftersom de utgår från att informationen går vidare till hemlandet och andra människor kan råka illa ut.
– Det är ett moment 22, säger Fati Pakyari, familjens ombud. Om de inte hade varit så rädda hade de ju genast kontaktat ambassaden. Men de är verkligen livrädda.
Hon anser att Migrationsverket bör uppdatera sin information om Etiopien.
– De tror att Etiopien är ett fridfullt land, men borde veta bättre med tanke på vad som just hänt två svenska journalister.
När Nuhamis pappa sökte asyl visade han ett id-kort kallat Kebele. Migrationsverket har inte närmare utrett vilket värde kortet har. För norska myndigheter räknas det som ett nationellt id-kort.
Fati Pakyari påpekar att Migrationsöverdomstolen i flera domar angett att beviskraven kan sänkas när det gäller barn. Det behöver bara vara ”sannolikt” att deras identitet är styrkt. Principerna om barnets bästa och att familjer inte ska slås sönder är stark.
– Vi är lyckliga i Sverige, säger hennes pappa. Vår dotter kan inte leva utan oss så vi förstår inte vad vi ska göra nu. För min dotters skull kan vi inte återvända till Etiopien, om polisen kommer, vad ska hända med henne då?