Startsida / Inlägg

Riktig vintervärme.

av Paolo Roberto

En soppa laddad med mycket energi och massor av vitaminer. Precis vad man behöver en vinterdag som denna…

Zuppa di lenticchie, riso e pomodoro
(Soppa med linser, tomat och ris)

4 personer

  • 1 ½ dl torkade gröna linser eller 3 dl kokta konserverade gröna linser
  • 2 dl avorioris
  • 150 g lättrimmat sidfläsk eller bacon
  • 2 msk persilja
  • 3 msk gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 370 g konserverade hela skalade tomater
  • 1 liter grönsaksbuljong (gjord på fond eller tärning)
  • Salt och svartpeppar
  • Finhackad persilja för att strö över portionerna

1. Torkade linser blötläggs och kokas i lättsaltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Koka linserna tills 5 minuter av koktiden återstår. Låt dem rinna av.
2. Skär fläsket i små tärningar och lägg det i en skål. Finhacka persilja, lök och vitlök och blanda ner dem i skålen med fläsk­tärningarna. Salta och peppra.
3. Låt tomaterna rinna av (spara spadet) och skär dem i bitar.
4. Hetta upp olivolja i en kastrull, Tillsätt fläsk- och lökblandningen och fräs den i 3–4 minuter. Blanda i tomater, tomatspad och buljong och låt alltsammans få ett uppkok. Häll i ris och koka det i soppan tills det mjuknat (den koktid som anges på förpackningen). Rör ner linserna när 5 minuter av koktiden återstår. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera soppan rykande het med en skiva grillat lantbröd. Strö över lite persilja.

Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB