Startsida / Inlägg

Bekvämt är inte bra!

av Paolo Roberto

Har du kommit igång med din träning och det börjar äntligen kännas bekvämt att träna? Du kan lugnt jogga dig igenom din löprunda och knappt bli andfådd. Du klarar att gör armhävningar och situps i en kvart utan att få sådan träningsvärk att du blir tvungen att ligga i fosterställning, suga på tummen och gråta i en vecka efter ditt pass. Tvärt om så känner du dig så pigg att du kunde köra en stund till även om träningspasset är slut. Du börjar kanske till och med att längta till nästa pass. Din träning flyter helt enkelt på. Grattis! Vad kul för dig! Du har tagit ett stort steg för att göra ditt liv mycket bättre. Du kommer antagligen leva längre, bli lyckligare och drabbas av färre krämpor – och det är ju jättebra. Men jag har tyvärr en lite tråkig nyhet för dig. Det räcker inte… Du tar i för lite och din träning har blivit bekväm och bekvämt är inte bra! Så fort du kan flyta igenom dina träningspass så har du nått en platå i din träning. Du har stagnerat och kommer att sluta utvecklas. Du kommer inte bli stakare, snabbare och mer vältränad. Utan du kommer att stanna på den nivå som du har nått till nu. För gör man saker som man alltid har gjort så kommer saker vara som det alltid har varit. Om du är nöjd med din form kan du fortsätt att tuffa på i samma tempo och samma runda och det är väl okej. Men jag lovar att du kommer att tröttna! Bekvämt är tråkigt och nöjd är värdelöst.

För mig är nöjd världens sämsta sinnesstämning. Du slutar att utveckla dig, du slutar att försöka vara bättre – du blir helt enkelt fat and happy.

I mitt liv är träning en stor och viktig del, en del som jag verkligen prioriterar. Jag vet och känner att träningen är starkt kopplat till mitt välmående. Och är träningen viktig så måste du utvecklas Jag vill bli starkare, snabbare och mer uthållig. Hur vältränad du än blir så kan du alltid se till att få träningsvärk – det är bara att höja tempot. Det fiffiga med att försöka få en atletisk kropp där du är så vältränad du kan bli på så många olika sätt som möjligt, en kropp som både är snabb, stark och smidig, är att du aldrig kommer lyckas. Det är kört, för det kommer ständigt finnas delar som du måste utveckla. Du satsar ett tag på att bli en bättre löpare, då kommer du att bli lite sämre på armhävningar. Och så försöker du förbättra din styrka, då hamnar du efter med löpningen. För mig är det perfekt – att ägna ett liv åt att nå ett mål som inte går att nå. För det är ju inte målet som är viktigt utan vägen dit. Vad jag också har märkt är att mitt hårda pass där mjölksyran nästan droppar ur mina öron har gjort mig mer förberedd inför livets utmaningar. Lever du ett liv där allt bara är mysigt så kommer du inte vara redo för de dagar som är tuffa och mindre mysiga. Du är nämligen inte van att ta ut dig. Du kommer inte orka jobba lika mycket som du skulle kunna och du kommer att vika ner dig när det blir riktigt tufft. Så mitt förslag är att du börjar utmana dig själv. Ta i lite mer. Då kommer din träning bli roligare och du kommer nå dina mål. Och glöm aldrig att svett bara är fett som gråter.

Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB