Startsida / Inlägg

Veckans tips! Cartoccio di orecchiette

av Paolo Roberto

4 personer
Cartoccio di orecchiette
(Pastapaket med tomat, broccoli och sardeller)

  • 350 g torkad eller färsk orecchiette eller ­annan kort pasta
  • 200 g broccoli, skuren i små buketter
  • 4 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, lätt krossade
  • 1–2 torkade peperoncino (chili)
  • 250 g körsbärstomater, skurna i små bitar
  • 4–5 sardellfiléer skurna i små bitar
  • 1 msk finhackad persilja
  • 10 basilikablad, strimlade
  • 50 g färskriven parmesanost
  • Salt och svartpeppar
1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka orecchettin ”al dente” i rikligt med lättsaltat vatten enligt anvisningen på förpackningen, tillsätt broccolin när 5 minuter av kok­tiden kvarstår (färsk pasta har en kortare koktid, torkad lite längre). Häll av vattnet i ett durkslag. ­Spara lite av kokvattnet för att späda såsen.
2. Hetta upp olivoljan i en stekpanna, tillsätt vitlök, peperoncino, tomater, sardeller, persilja, basilika, salt och peppar. Fräs samman allt och späd eventuellt med lite kokvatten och låt såsen koka på låg värme i 5–8 minuter. Ta upp peperoncinon och vitlöken som kastas. Blanda i pasta och broccoli.
3. Häll över såsen med orecchiettin och broccolin på ett stort aluminiumfolieark eller fördela på mindre ark för portioner. Tillslut folien väl och sätt in ugnen i cirka 3–5 minuter.
4. Lägg foliepaketet på ett uppläggningsfat och servera pastan med färskriven parmesanost.
Foto: Emma Mattsson
Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB