En krämig räk- och grönsaksbomb med lite sting! Vad mer kan man begära?
av(Färsk pasta med räkor och zucchini)
- 400 g färsk vermicelli eller annan lång tunn pasta
- 250 g räkor (skalad vikt) eller djupfrysta kräftstjärtar
- 2 msk olivolja (1+1)
- 1 finhackad schalottenlök
- 2 finhackade vitlöksklyftor (1+1)
- 1 liten, mycket finhackad, morot
- 1 dl finstrimlad purjolök
- 1 zucchini, med kärnhuset borttaget och skuren i små tärningar
- 1 torkad peperoncino (chili)
- 1 msk finhackad persilja
- 200 g ricotta
- Salt och svartpeppar
- Finhackad persilja att strö över portionerna
1. Hetta upp olivolja i en kastrull. Lägg i lök, vitlök (1), morot och purjolök och fräs dem i ett par minuter. Tillsätt i zucchinitärningar och peperoncino och låt alltsammans steka i 5–10 minuter. Ta upp peperoncinon som kastas.
2. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs vitlöken (1) i ett par minuter. Tillsätt räkor och persilja (spara några räkor för att dekorera portionerna med) och fräs sedan i 1 minut. Häll över räkfräset i kastrullen med grönsaker, salta och peppra.
3. Koka pastan i en kastrull, med rikligt med lättsaltat vatten, enligt anvisningarna på paketet (färsk pasta har kort koktid). Spara lite kokvatten för att späda ricottan med. Låt pastan rinna av i ett durkslag.
4. Häll över pastan i kastrullen med räkor och grönsaker. Rör i ricotta och späd med någon sked kokvatten, lite i taget, så mycket som behövs för att få pastan lite krämig. Blanda noga.
5. Servera pastan genast i djupa tallrikar, toppa med några räkor och strö över lite persilja.
Foto: Björn Lindahl