Startsida / Inlägg

En krämig räk- och grönsaksbomb med lite sting! Vad mer kan man begära?

av Paolo Roberto
Skärmavbild 2013-02-26 kl. 09.59.17
4 personer
Vermicelli con gamberetti e zucchin
(Färsk pasta med räkor och zucchini)

  • 400 g färsk vermicelli eller annan lång tunn pasta
  • 250 g räkor (skalad vikt) eller djupfrysta kräftstjärtar
  • 2 msk olivolja (1+1)
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor (1+1)
  • 1 liten, mycket finhackad, morot
  • 1 dl finstrimlad purjolök
  • 1 zucchini, med kärnhuset borttaget och ­skuren i små tärningar
  • 1 torkad peperoncino (chili)
  • 1 msk finhackad persilja
  • 200 g ricotta
  • Salt och svartpeppar
  • Finhackad persilja att strö över portionerna

1. Hetta upp olivolja i en kastrull. Lägg i lök, vitlök (1), morot och purjolök och fräs dem i ett par minuter. Tillsätt i zucchinitärningar och peperoncino och låt alltsammans steka i 5–10 minuter. Ta upp peperoncinon som kastas.
2. Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs vitlöken (1) i ett par minuter. Tillsätt räkor och persilja (spara några räkor för att dekorera portionerna med) och fräs sedan i 1 minut. Häll över räkfräset i ­kastrullen med grönsaker, salta och peppra.
3. Koka pastan i en kastrull, med rikligt med lättsaltat vatten, enligt anvisningarna på paketet (färsk ­pasta har kort koktid). Spara lite kokvatten för att späda ricottan med. Låt pastan rinna av i ett durkslag.
4. Häll över pastan i kastrullen med räkor och grönsaker. Rör i ­ricotta och späd med någon sked kokvatten, lite i taget, så mycket som behövs för att få pastan lite krämig. Blanda noga.
5. Servera pastan genast i djupa tallrikar, toppa med några räkor och strö över lite persilja.
Foto: Björn Lindahl

Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Filip Elofsson och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB