Startsida / Inlägg

Helgtips! Ossobuco con risotto

av Paolo Roberto
4 personer

Ossobuco con risotto
(Bräserad kalvlägg med risotto)

  •  4–6 skivor kalvlägg med ben, cirka 2 ½ cm tjocka (välj skivor som är köttiga runt om märgbenet)
  • 3 msk smör
  • 2 dl finhackad gul lök
  • 1 dl finhackade morötter
  • 1 dl finhackade bladselleristjälkar
  • 1 tsk finhackad vitlök
  • Vetemjöl
  • 1 dl olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 ½ dl buljong gjord på fond eller tärning
  • ½ tsk torkad basilika
  • ½ tsk timjan
  • 370 g krossade tomater
  • ½ dl hackad persilja
  • 1 lagerblad
  • Salt och peppar
Risotto:

  • 3 dl arborio- eller avorioris
  • 2 msk smör
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 paket (0,5 g) saffran
  • 1 dl torrt vitt vin
  • Ca 0,9–1,1 l hönsbuljong gjord på fond eller tärning
  • 25 g smör
  • 1 dl riven parmesanost + lite extra till servering
1. Smält smöret i en stor gryta ­eller i en stor kastrull. Tillsätt lök, morötter, selleri och vitlök. Fräs dem i cirka 10 minuter, rör om då och då. Ställ grytan åt sidan.
2. Salta och peppra köttet runt om och vänd det i mjöl.
3. Värm olivolja i en stor stekpanna och bryn kalvskivorna på medelvärme. Lyft sedan över köttet och lägg det ovanpå de frästa grönsakerna i kastrullen.
4. Häll vinet i stekpannan och låt det få ett häftigt uppkok, skrapa sedan loss eventuellt brynta köttbitar som sitter fast i pannan. Tillsätt buljong, kryddor, tomat, persilja och lagerblad, låt alltsammans koka upp och häll sedan över såsen i grytan med kött och grönsaker. Smaka av med salt och peppar.
5. Lägg på ett lock och låt grytan sjuda under lock i cirka 1,5–2 timmar. Ös köttet några gånger under koktiden och se till att grytan inte kokar torrt. Tillsätt en skvätt vin eller buljong om det behövs. Köttet är klart när det börjar lossa från benet.
6. Värm upp smöret i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg. Rör ner ris, saffran och vin. Låt riset koka under omröring tills vinet nästan kokat in. Häll i hälften av buljongen och koka långsamt utan lock i cirka 18–20 minuter, enligt anvisningen på paketet. Rör om och späd kontinuerligt med buljong. Rör ner smör och parmesan och blanda ordentligt.
7. Lägg upp en skiva kalvlägg på en tallrik. Skeda över såsen med grönsakerna. Servera med risotton.
Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB