Costolette di agnello alla napoletana
avCostolette di agnello alla napoletana
[Lammkotletter tillagade på napolitanskt vis]
4 personer
- 8–12 lammkotletter (ca 1 kg)
- 2 vitlöksklyftor
- 10 körsbärstomater, delade i halvor
- 1 tsk torkad oregano
- 1 dl vitt vin
- 2 msk olivolja
- Salt och svartpeppar
1. Skölj kotletterna snabbt under kallt rinnande vatten. Torka av med hushållspapper. Salta och peppra på kotletternas båda sidor.
2. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i kotletter och vitlök och stek dem tills de fått en fin stekyta. Strö över oregano, salt och peppar, tillsätt vin och låt kotletterna sjuda i vinet 2–3 minuter minuter. Lägg över kotletterna, vitlök och eventuell sky på ett fat och ställ åt sidan.
3. Värm olivolja i stekpannan som använts till lammet. Tillsätt tomater och stek dem i 2–3 minuter. Pressa lite försiktigt på tomaterna med en gaffel.
4. Lägg ner kotletterna i pannan, smaka av med salt och peppa och låt dem puttra i 2–3 minuter tillsammans med tomater och vitlök. Ta upp vitlöken som kastas. Servera med ugnsbakad färskpotatis och en blandad sallad.
2. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i kotletter och vitlök och stek dem tills de fått en fin stekyta. Strö över oregano, salt och peppar, tillsätt vin och låt kotletterna sjuda i vinet 2–3 minuter minuter. Lägg över kotletterna, vitlök och eventuell sky på ett fat och ställ åt sidan.
3. Värm olivolja i stekpannan som använts till lammet. Tillsätt tomater och stek dem i 2–3 minuter. Pressa lite försiktigt på tomaterna med en gaffel.
4. Lägg ner kotletterna i pannan, smaka av med salt och peppa och låt dem puttra i 2–3 minuter tillsammans med tomater och vitlök. Ta upp vitlöken som kastas. Servera med ugnsbakad färskpotatis och en blandad sallad.
”Mina italienska fastrar har för vana att inte krångla till saker för mycket när det gäller matlagning. Men när de ska sno ihop en enkel rätt vill de ändå ha några av de klassiska napolitanska ingredienserna med – vitlök, tomat, oregano och en skvätt vitt vin.”
Foto: Björn Lindahl