Dolce ai tre choccolati
avDolce ai tre choccolati
(Chokladdessert)
6 personer
• 250 g mörk choklad
• 250 g mjölkchoklad
• 250 g vit choklad
• 80 g smör 40+40
• 4 ägg 2+2
• 1 dl vispgrädde
• 2 msk vit rom
• ½ dl konjak
• 1 nypa salt
1. Förbered ett vattenbad för att smälta chokladen. Smält de olika chokladsorterna var och en för sig i en egen skål. Placera skålarna i en kastrull som är fylld till hälften med vatten. Sätt på plattan och värm tills vattnet sjuder. Passa noga så att det inte kommer in vatten i skålen med choklad.
2. Bryt chokladsorterna i bitar.
Chokladkräm 1:
Ställ ner skålen med den mörka chokladen i vattenbadet och rör om tills chokladen smält. Rör i smöret (40 gram) och ställ skålen vid sidan om och rör i äggulor (2), en i taget. Ställ åt sidan och låt chokladen svalna.
Chokladkräm 2:
Ställ ner skålen med mjölkchokladen
i vattenbadet och rör om tills chokladen smält. Ställ skålen på sidan om och rör i smöret (40 gram) och konjaken och rör sedan i äggulorna en i taget.
Chokladkräm 3:
Ställ ner skålen med den vita chokladen i vattenbadet och rör om tills chokladen smält. Blanda grädden med rom och häll ner den i chokladsmeten. Vispa noga tills allt blandats väl.
När krämerna är färdiga:
1. Vispa upp äggvitorna med salt till ett hårt skum.
2. När chokladkrämerna kallnat, fördela äggviteskummet i de tre skålarna och vänd varsamt ner skummet i chokladen.
3. Fördela den mörka chokladsmeten i botten på dessertskålar och ställ in dem i frysen i 10 minuter. Ta ut skålarna och fördela mjölkchokladsmeten i skålarna och ställ in i frysen. Gör på samma sätt med den vita chokladsmeten.
4. Sätt in skålarna i kylskåp och låt dem stå övertäcka med ett bakplåtspapper eller aluminiumfolieark i en timme.
2. När chokladkrämerna kallnat, fördela äggviteskummet i de tre skålarna och vänd varsamt ner skummet i chokladen.
3. Fördela den mörka chokladsmeten i botten på dessertskålar och ställ in dem i frysen i 10 minuter. Ta ut skålarna och fördela mjölkchokladsmeten i skålarna och ställ in i frysen. Gör på samma sätt med den vita chokladsmeten.
4. Sätt in skålarna i kylskåp och låt dem stå övertäcka med ett bakplåtspapper eller aluminiumfolieark i en timme.
Foto: Björn Lindahl