Startsida / Inlägg

Jag lever för att äta

av Paolo Roberto
Paolo_1_jpg_357065b

Folk har blivit galna! Man kan inte längre äta en god lunch med en vän utan att prata kalorier, GI eller mat politik. Det har helt enkelt blivit riktigt komplicerat att äta. Inställningen till mat handlar numera om mode, politik och ångest. Det politiska gänget äter ekologiskt, fairtrade och närodlat men naturligtvis inte kött. Modegänget äter surdegsbröd och långkok (om inte modet har ändrats sen sist jag kollade…) Ångestgänget äter bara mat som man blir ”smal” av och funderar på om det finns kolhydrater på tallriken och vilket GI-värde moroten har. Sen har vi ett gäng som är så upptagna av att jaga sin egen svans att de inte ens hinner laga sin mat. De har så jäkla mycket att göra och kokar sin pasta i 3 minuter och serverar den toppad med lite kylskåpskall ketchup. Det verkar helt enkelt som om folk har fått matfnatt! I vårt uppskruvade tonläge kring maten ställer sig människor frågan om det är politisk korrekt att äta det som finns på tallriken eller om man blir tjock av det som serveras på lunchen?

Man har helt enkelt tappat bort vad mat handlar om egentligen. Frågan man borde ställa sig är om det är gott eller inte? För vad hände med gott och vad hände egentligen med att njuta av sin mat? För mig är mat något av det viktigaste som finns. Mat är för mig en av de största njutningarna som finns. Mat handlar om passion och är ett av de absolut trevligaste sätten att umgås. För mig är ett liv där man inte äter gott inte ett liv värt att leva! Jag äter inte för att leva utan jag lever för att äta.

 

Dieter kommer och dieter går. Ena året är det GI, nästa är det LCHF men de kommer aldrig att funka för dieter är aldrig goda. Att leva ett hälsosamt liv behöver faktiskt inte vara tråkigt och utan njutning. Nyttig mat är också god. Vi har under miljontals år lärt oss att hitta det som är nyttigt och nyttigt är något som vi gillar. Problemet är att vi idag äter massor med mat som är proppad med socker och full av kemikalier som gör att våra gamla instinkter spelar oss spratt.

Den syditalienska maten är både god och väldigt hälsosam. Vi äter mycket grönsaker och det fett vi använder är omättat fett som finns i olivolja. Den maten gör att du lever längre och du blir lycklig av att äta gott. Så sluta upp att trixa med din mat och lägg istället upp rätt mängd på tallriken. Hitta balansen mellan vad du gör av med och vad du sätter i dig. Och på helgen SKA du äta en god efterrätt för det är nyttigt för själen! Men du ska äta efterrätter som en stroppig fransk brud. De ska vara små och dyra. För är de dyra så är det bra kvalité och du har inte råd att sätta i dig två kilo av det goda. Så bli inte smittad av den utbredda mat ångesten utan lev ett liv med god mat och träning så kan du stå över alla kurer och dieter, som kommer och går…

 

 

Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktör: Love Isakson Svensén, Alex Rodriguez, Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB