Snabbt, gott och nyttigt!
av- 400 g färsk pasta,
- t.ex. tagliatelle
- 1 kg mogna tomater
- 2 msk olivolja
- 2 hela vitlöksklyftor
- 1–3 basilikastjälkar med blad
- 1 tsk salt
- ½–1krm svartpeppar
- 1 nypa strösocker
- 8 hela basilikablad + några att garnera med
- ½ msk smör
- Färskriven parmesanost att servera till
1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg försiktigt ner tomaterna. Låt vattnet koka upp på nytt och stick en vass knivspets i en av tomaterna. När skalet börjar rulla upp sig, häll av vattnet i ett durkslag, stick resten av tomaterna, spola snabbt av med kallt vatten och låt rinna av. Skala och halvera tomaterna. Gröp ur kärnorna med en sked och skär fruktköttet i bitar.
2. Värm upp olivoljan i en kastrull, lägg i vitlöksklyftorna och låt dem fräsa varsamt i oljan, utan att de får färg, 2–3 minuter. Tillsätt tomatbitar, basilikastjälkar, salt, peppar och socker. Låt såsen koka i 15–20 minuter på svag värme utan lock. Rör ner basilikabladen och smöret när ett par minuter av koktiden återstår. Ta upp och kasta vitlöksklyftor och basilikastjälkar.
3. Koka pastan i lättsaltat vatten och låt rinna av i ett durkslag. Lägg upp pastan i djupa tallrikar, häll tomatsås över och garnera med basilika.
4. Servera tillsammans med den färskrivna parmesanosten.