Startsida / Inlägg

Snabbt, gott och nyttigt!

av Paolo Roberto
Det syditalienska köket är inte ett komplicerat kök, utan ett enkelt bondkök som ibland kan vara riktigt snabbt! På 30 minuter slänger du ihop en rätt som är både god och nyttig!
 Skärmavbild 2013-03-21 kl. 10.16.44
Tagliatelle con salsa di pomodoro
[Färsk pasta med sås på färska tomater]
4 personer

  • 400 g färsk pasta,
  • t.ex. tagliatelle
  • 1 kg mogna tomater
  •  2 msk olivolja
  •  2 hela vitlöksklyftor
  •  1–3 basilikastjälkar med blad
  •  1 tsk salt
  •  ½–1krm svartpeppar
  •  1 nypa strösocker
  •  8 hela basilikablad + några att garnera med
  •  ½ msk smör
  •  Färskriven parmesanost att servera till

1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg försiktigt ner tomaterna. Låt vattnet koka upp på nytt och stick en vass knivspets i en av tomaterna. När skalet börjar rulla upp sig, häll av vattnet i ett durkslag, stick resten av tomaterna, spola snabbt av med kallt vatten och låt rinna av. Skala och halvera tomaterna. Gröp ur kärnorna med en sked och skär fruktköttet i bitar.
2. Värm upp olivoljan i en kastrull, lägg i vitlöksklyftorna och låt dem fräsa varsamt i oljan, utan att de får färg, 2–3 minuter. Tillsätt tomatbitar, basilikastjälkar, salt, peppar och socker. Låt såsen koka i 15–20 minuter på svag värme utan lock. Rör ner basilikabladen och smöret när ett par minuter av koktiden återstår. Ta upp och kasta vitlöksklyftor och basilikastjälkar.
3. Koka pastan i lättsaltat vatten och låt rinna av i ett durkslag. Lägg upp pastan i djupa tallrikar, häll tomatsås över och garnera med basilika.
4. Servera tillsammans med den färskrivna parmesanosten.

Foto: Björn Lindahl
Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB