Startsida / Inlägg

Att laga mat är inte svårt

av Paolo Roberto
_MG_8040

 

Jag får ofta höra många ursäkter varför folk inte lagar sin mat. Den ena är dummare än den andra. Den absolut sämsta av alla dåliga ursäkter är att man inte kan. Det är nästan världsrekord i att dumförklara sig själv!

För den stora frågan är hur en vuxen människa kan ha lyckats med att ta sig genom livet utan att ha lärt sig laga några simpla rätter att ställa på sitt matbord. Du kan ha en lång universitetsutbildning och en akademiskexamen eller ett otrolig komplicerat jobb som kräver både talang och stor tankeverksamhet. Men när det kommer till att laga mat är det tydligen alldeles för svårt och omständligt för att kunna lära sig.

Den inställningen är ju inget annat än jätte konstigt eftersom matlagning är en av de viktigaste kunskaperna som du har användning för varje dag. Dag in och dag ut i 365 dagar om året så länge du lever för annars kommer du att svälta ihjäl. Och mat är ju inte bara en bukfylla som man äter för att kunna överleva utan att äta är också en av de största njutningarna som finns i livet.

Men det slutar inte där utan mat är ju också ett av de bästa sätten att umgås på. Mat är socialt och trevligt och det är runt ett middagsbord man vill samla sina vänner och sin familj för att prata och ha det mysigt.

För en så viktig del i sitt liv så finns det inga ursäkter. Att laga mat är faktiskt ingen raketforskning och inte speciellt svårt egentligen och det finns dessutom utmärkta hjälpmedel. De fantastiska verktygen kallas recept! Gör som det står i receptet så kommer du att lyckas med att laga riktigt god mat och med tiden kan du bli en hyfsad hemma kock.

För att ha tillräckligt med variation bland rätterna och för att inte tröttna så räcker det faktisk med att du lär dig tio recept utantill. Tio recept… Det kan nog de flesta klara av. Så om man funderar igenom varför man säger att man inte kan laga mat så handlar det nog bara om att man är lite lat. Jag tvivlar på att du som läser det här är den som lyckats med att ducka matlagningen där hemma. Du har ju ändå gått och köpt en mat tidning.  Det visar på ett mat intresse.

Kanske är det istället så att du har en partner där hemma som gång på gång lyckats ducka matlagningen genom världens sämsta ursäkt att inte kunna laga mat. Så nästa gång det börjar hagla dåliga undanflykter så lägger du det här mat magasinet i din partners knä så fixar jag resten.

För det jag vill visa genom mina recept är just det enkla och simpla och helt fantastiska kök som mitt andra hemland Italien har. Ett kök där det inte är en sås med trettio ingredienser som är både blancherade, flamberade och sedan hällda över två korslagda bönor. Alla kan helt enkelt laga min mat!

 

 

Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB