Farfalle con gamberi e pesto di rucola
avFarfalle con gamberi e pesto di rucola
[Fjärilspasta med räkor och rucolapesto]
- 4 personer
- 400 g fjärilspasta
- 500 g räkor
- 30+10 g pinjenötter
- 140 g rucola
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl parmesanost
- 1 ½ dl olivolja
- Salt och svartpeppar
- Parmesanost att strö över portionerna
- 1. Skala räkorna.
- 2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna, men rör hela tiden och passa noga så att de inte bränns vid.
- 3. Skölj rucolan och torka alla salladsbladen med en salladsslunga eller skaka noggrant av vattnet, då behåller bladen sin krispighet.
- 4. Lägg rucola, pinjenötter(30 gram), vitlök, parmesanost, salt och peppar i blandarskålen till matberedaren (eller använd stavmixer). Kör blandningen några varv och tillsätt sedan 1 deciliter av olivoljan, först droppvis och sedan med en tunn stråle. Kör allt till en jämn och slät pesto. Smaka av med salt och peppar.
- 5. Hetta upp resten av olivoljan i en stor stekpanna som rymmer hela maträtten. Fräs räkorna på hög värme i 1–2 minuter.
- 6. Koka upp lättsaltat pastavatten, Koka pastan al dente den enligt anvisningen på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.
- 7. Häll över pastan och peston i stekpannan med räkorna. Rör om noga så att allt blandas ordentligt. Smaka av med salt och peppar.
- 8. Servera pastan rykande het med överströdda pinjenötter och med färskriven parmesanost i en skål på sidan om.
- 9. Zucchinistavar överströdda med lite salt och frästa i olivolja passar bra till som extra grönsak.
Foto: Daniel Ohlsson