Startsida / Inlägg

Sabba inte din pasta!

av Paolo Roberto
Paolo_1_jpg_357065b

Du kan koka din pastasås efter det allra bästa receptet på jorden och använda de allra bästa och dyraste ingredienserna som går att hitta. Men trots det så kommer du på exakt två minuter förvandla en drömpasta till något som lämpar sig bäst till att mata katten med.

Jag vet inte hur många gånger jag blivit bjuden på middag och faktiskt också ätit på ganska bra restauranger där pastan varit ordentligt överkokt. En mjuk och meningslös massa. För den absolut viktigaste faktorn för att en pastarätt ska vara god är att pastan är al dente. Att den har ett tuggmotstånd. De allra flesta känner såklart till att en pasta inte ska vara överkokt men ändå så misslyckas många.

För det är verkligen tragiskt när någon bjuder på middag och ansträngt sig till max för att tillaga något gott. Kanske har värden stått i flera timmar vid spisen och gjort allt rätt men på bara någon minut lyckats förstöra en välplanerad middag genom något så simpelt som att få rätt tuggmotstånd på sin pasta.

Det är inte svårt att koka sin pasta rätt utan det handlar bara om att hälla pastan i durkslaget i rätt tid! Jag har hört fullkomligt bisarra metoder som folk använder för att få rätt konsistens på sin pasta. Den allra galnaste metoden är att man ska ta ur en spaghetti och kasta den i kaklet och fastnar den då har pastan exakt rätt konsistens. I alla fall om man vill äta klistergröt…

Pastan ska vara al dente som betyder för tanden. Det vill säga den ska ha ett tuggmotstånd. Att beskriva det perfekta tuggmotståndet är svårt men pastan ska vara mjuk utanpå och ha ett lätt motstånd i mitten. För att få den perfekta konsistensen på din pasta så finns det två regler som man ska hålla sig till. Lyder man dem så går det nästan inte att misslyckas med att få sin penne eller sin spaghetti rätt.

Först och främst så måste du köpa en pasta av god kvalité. De kostar några kronor mer men du kommer att ha en rätt som är gudomlig i stället för en mesig lagom pasta. En bra pasta är gjord på durumvete och inget annat. Durumvetet har högt proteininnehåll, runt 12 procent, nästan som keso. Att det finns mycket protein i pastan gör att den håller konsistensen bättre och att den har väldigt lågt GI-värde jämfört med andra pastor. Det vill säga den är både nyttigare och godare.

Regel nummer två är att ta upp pastan och smaka om den har rätt tuggmotstånd. Och när man gör det så måste man ha med i beräkningen att pastan ska i durkslaget, därefter ner i pastasåsen för att blandas runt och slutligen upp på tallriken för att bäras ut till bordet. Under hela den processen så fortsätter kokningen och pastan bli mjukare och mjukare. Så man måsta ta pastan ur vattnen när den är lite hårdare än den ska vara när den ska ätas. Det tar några gånger att lista ut hur man ska göra men med några försök kommer dina gäster eller barn att äta en riktig pasta al dente som är nyttig och smakar som en dröm!

 

Arkiv
Kategorier
  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB