Pennette al gorgonzola e pistacchi
av(Pasta med gorgonzola och pistagenötter)
- 4 personer
- 400 g castellane eller annan kort pasta
- 50 g pistagenötter
- 30 g smör
- 2 msk olivolja
- 200 g gorgonzolaost
- 1 nypa malen muskotnöt
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 knippe gräslök
- Salt och svartpeppar
1. Koka upp vatten i en liten kastrull. Lägg ner nötterna i det kokande vattnet i cirka 1/2 minut. Låt nötterna svalna och skala dem genom att gnugga dem mellan handflatorna. Hacka nötterna grovt.
2. Värm smör och olivolja i en stor stekpanna. Lägg i nötterna (spara några för att strö över portionerna) och låt dem sjuda på låg värme i ett par minuter. Tillsätt gorgonzola i bitar, muskotnöt och grädde. Rör om tills allt blandats till en jämn sås och ställ sedan pannan åt sidan. Rör i finskuren gräslök och en nypa salt.
3. Koka upp lättsaltat pastavatten. Lägg ner pastan i det kokande vattnet och
koka den al dente enligt anvisningen på paketet. Låt pastan snabbt rinna av i ett durkslag.
4. Häll ner pastan i pannan med ostsåsen och blanda noga. Smaka av med salt och peppar. Strö över lite nötter och gräslök vid serveringen.
5. Servera med en endivsallad eller en sallad gjord på blandade salladssorter.
Foto: Daniel Ohlsson